Τώρα που τα μέτρα κατά του κορωνοϊού χαλαρώνουν σε όλο τον κόσμο, ίσως να σκέφτεστε ότι ένα ταξίδι για να αλλάξετε λίγο παραστάσεις, θα ήταν μια καλή ιδέα μετά από τόση κλεισούρα. Με τον καιρό να φτιάχνει σταδιακά από την ερχόμενη Πέμπτη, μια τριήμερη «απόδραση» με τον καλό σας, θα ήταν ό,τι πρέπει!
Ρώμη, Παρίσι, Ντουμπάι είναι όλα δημοφιλείς προορισμοί για την άνοιξη και όλοι ενδείκνυται για σύντομες «αποδράσεις». Αλλά είτε επιλέξετε έναν μακρινό είτε έναν εγχώριο ταξιδιωτικό προορισμό, αν είστε έγκυος θα πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας πριν φτιάξετε βαλίτσες.
Δείτε τι θα πρέπει να έχετε κατά νου, πριν κάνετε τα σχέδιά σας, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι εσείς και το μωρό θα είστε ασφαλής στο ταξίδι:
Όλα όσα θέλει να ξέρει η μέλλουσα μαμά, πριν ταξιδέψει
Με τις κατάλληλες προφυλάξεις και «οπλισμένες» με πληροφορίες για το πότε να ταξιδέψουν, τους εμβολιασμούς και την ασφάλιση, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια μέχρι την εγκυμοσύνη τους.
Όπου κι αν πάτε, μάθετε ποιες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται στον προορισμό σας σε περίπτωση που χρειαστείτε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Είναι καλή ιδέα να έχετε μαζί σας τα ιατρικά σας αρχεία, ώστε να μπορείτε να δώσετε στους γιατρούς τις σχετικές πληροφορίες εάν είναι απαραίτητο.
Βεβαιωθείτε ότι η ταξιδιωτική σας ασφάλεια σας καλύπτει για κάθε ενδεχόμενο, όπως ιατρική περίθαλψη που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια του τοκετού, πρόωρο τοκετό, φροντίδα του μωρού και το κόστος αλλαγής της ημερομηνίας του ταξιδιού επιστροφής σας εάν ξεκινήσετε τον τοκετό.
Πότε να ταξιδέψετε
Η καλύτερη περίοδος για ταξίδια είναι κατά το δεύτερο τρίμηνο, όταν αισθάνεστε στα καλύτερά σας και υπάρχει ο μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών.
Μερικές γυναίκες προτιμούν να μην ταξιδεύουν το πρώτο τρίμηνο λόγω ναυτίας και έντονης κούρασης σε αυτά τα πρώιμα στάδια. Είτε ταξιδεύετε είτε όχι, ο κίνδυνος αποβολής είναι υψηλότερος τους 3 πρώτους μήνες. Αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να ταξιδέψετε εφόσον είστε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες συζητήστε τις με τη μαία ή το γιατρό σας.
Κατά το τρίτο τρίμηνο μπορεί να αισθάνεστε πολύ κουρασμένες και γενικά να νιώθετε άβολα για να απολαύσετε τα ταξίδια. Δεν συνιστάται σε γυναίκες άνω των 35 εβδομάδων της εγκυμοσύνης να πετούν για περισσότερες από 5 ώρες.
Τα ταξίδια με λεωφορείο, αυτοκίνητο, τρένο ή σκάφος συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα, εφόσον νιώθετε άνετα. Όταν ταξιδεύετε σε μεγάλες αποστάσεις ή στο εξωτερικό, είναι συνετό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά εάν η εγκυμοσύνη σας θεωρείται υψηλού κινδύνου.
Αεροπορικό ταξίδι
Η πτήση συνήθως δεν είναι επιβλαβής για εσάς ή το μωρό σας, αλλά συζητήστε τυχόν προβλήματα υγείας ή επιπλοκές εγκυμοσύνης με τη μαία ή το γιατρό σας πριν πετάξετε.
Η πιθανότητα τοκετού είναι φυσικά υψηλότερη μετά τις 37 εβδομάδες (περίπου 34 εβδομάδες εάν έχετε δίδυμα) και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν θα σας αφήσουν να πετάξετε προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας. Επικοινωνήστε με την αεροπορική εταιρεία για την πολιτική τους σχετικά με αυτό.
Μετά την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, η αεροπορική εταιρεία μπορεί να ζητήσει μια επιστολή από το γιατρό ή τη μαία σας που να επιβεβαιώνει την ημερομηνία τοκετού και ότι δεν κινδυνεύετε από επιπλοκές.
Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων (μεγαλύτερες από 5 ώρες) ενέχουν μικρό κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση). Εάν πετάτε, πίνετε άφθονο νερό και κινείστε τακτικά – κάθε 30 λεπτά περίπου. Μπορείτε να αγοράσετε χωρίς συνταγή από το φαρμακείο ένα ζευγάρι κάλτσες στήριξης, το οποίο θα μειώσει το πρήξιμο των ποδιών.
Εμβολιασμοί
Ορισμένα εμβόλια (ηπατίτιδα Α, ηπατίτιδα Β, τέτανος, διφθερίτιδα και κοκκύτης) είναι ασφαλή και συνιστώνται για έγκυες γυναίκες που ταξιδεύουν σε μέρη όπου διατρέχουν κίνδυνο.
Ωστόσο, η πλειονότητα των εμβολίων για ζωντανούς ιούς (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ανεμοβλογιά) δεν συνιστώνται για έγκυες γυναίκες, καθώς δεν θεωρούνται ασφαλή για το αγέννητο παιδί.
Είναι ασφαλές για τις έγκυες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, το οποίο συνιστάται ανεπιφύλακτα σε όλες τις έγκυες γυναίκες, καθώς η γρίπη στην εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια.
Σας συμβουλεύουμε γενικά να αποφεύγετε να ταξιδεύετε σε χώρες όπου απαιτείται εμβολιασμός. Ωστόσο, εάν πρέπει να ταξιδέψετε σε περιοχές που απαιτούν εμβολιασμούς, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας, καθώς ο κίνδυνος να κολλήσετε μια μολυσματική ασθένεια (όπως ο κορωνοϊός) συχνά υπερτερεί του κινδύνου από τον εμβολιασμό.
Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν χώρες όπου έχει σημειωθεί ξέσπασμα του ιού Ζίκα.
Πρόληψη της ελονοσίας
Η ελονοσία μπορεί να είναι πιο σοβαρή κατά την εγκυμοσύνη και μπορεί να έχει σοβαρούς κινδύνους για το μωρό. Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να προσβληθούν από ελονοσία. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον κίνδυνο της ελονοσίας στον ταξιδιωτικό σας προορισμό και εάν χρειάζεστε φάρμακα κατά της ελονοσίας. Δεν είναι όλα τα φάρμακα κατά της ελονοσίας ασφαλή για τις έγκυες γυναίκες.
Ταξίδι με αυτοκίνητο
Η κόπωση και η ζάλη είναι κοινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επομένως είναι σημαντικό να πίνετε τακτικά νερό, να τρώτε φυσικές τροφές που δίνουν ενέργεια (όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς) και να σταματάτε τακτικά για ένα διάλειμμα. Κρατάτε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο για να κυκλοφορεί αέρας μέσα στο αυτοκίνητο και φορέστε τη ζώνη ασφαλείας σας, με τον χιαστί ιμάντα ανάμεσα στο στήθος σας και τον ιμάντα λεκάνης σας κάτω από την φουσκωμένη σας κοιλιά – όχι πάνω σε αυτήν.
Τα τροχαία ατυχήματα είναι από τις πιο κοινές αιτίες τραυματισμού σε έγκυες γυναίκες. Αποφύγετε να κάνετε μεγάλα ταξίδια μόνες σας και μοιραστείτε την οδήγηση με τον σύντροφό σας.
Φορώντας ζώνη ασφαλείας
Όταν είστε έγκυος πρέπει να φοράτε ζώνη ασφαλείας. Η έρευνα δείχνει ότι όταν φοράτε ζώνη ασφαλείας υπάρχει πολύ λιγότερος κίνδυνος τραυματισμού για εσάς και το αγέννητο μωρό σας.
Μπορεί να ανησυχείτε ότι μια ζώνη ασφαλείας θα βλάψει το μωρό σας ή ότι μπορεί να αισθανθείτε άβολα. Ωστόσο, μια ζώνη ασφαλείας που φοριέται σωστά δεν ασκεί μεγάλη πίεση στην κοιλιά σας ή στο αγέννητο μωρό σας.
Ο ΚΟΚ προβλέπει ποινή για τη μη χρήση ζώνης και μπορεί να σας επιβληθεί πρόστιμο.
Φαγητό και ποτό
Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό, όπως στομαχικές διαταραχές και διάρροια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Προσέξτε ιδιαίτερα τι τρώτε και πίνετε εάν ταξιδεύετε σε μέρη όπου ασθένειες είναι παρούσες στο νερό και τα τρόφιμα. Ελέγχετε πάντα εάν το νερό της βρύσης είναι ασφαλές. Εάν έχετε αμφιβολίες, πιείτε εμφιαλωμένο νερό, χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό για να βουρτσίσετε τα δόντια σας, αποφύγετε τον πάγο σε ποτά και σαλάτες και μην καταναλώνετε άψητα φρούτα και λαχανικά.
Εάν αρρωστήσετε, φροντίστε να μείνετε ενυδατωμένες και συνεχίστε να τρώτε για την υγεία του μωρού σας, ακόμη κι αν δεν πεινάτε. Επισκεφθείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, επειδή ορισμένα φάρμακα για τη θεραπεία των στομαχικών διαταραχών και της διάρροιας δεν είναι κατάλληλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.