Προγεννητική ενσυνειδητότητα για παιδιά χωρίς άγχος
Γνωρίζουμε ότι το άγχος της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας στα παιδιά. Τώρα, νέα μελέτη από το UC San Francisco επισημαίνει ότι τα βρέφη των οποίων οι μητέρες συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στην ενσυνειδητότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν πιο υγιείς αντιδράσεις στο στρες στην ηλικία των 6 μηνών.
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή μελέτη που δείχνει μέσα από τις αποκρίσεις του αυτόνομου νευρικού συστήματος ότι μια προγεννητική παρέμβαση μπορεί να βελτιώσει την υγεία των απογόνων αλλά και της μαμάς.
Η ευημερία των παιδιών συνδέεται με τις αναμνήσεις
Αν θέλετε τα νήπια να εξελιχθούν σε υγιείς εφήβους, μιλήστε τους για τις κοινές σας αναμνήσεις. Αυτό προτείνει νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, σύμφωνα με την οποία, τα νήπια των οποίων οι μητέρες έλαβαν ειδική καθοδήγηση στο να μιλούν για αναμνήσεις μεγάλωσαν και έγιναν υγιείς έφηβοι με υψηλά επίπεδα ευημερίας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 15χρονοι έλεγαν πιο συνεκτικές ιστορίες για σημεία καμπής στη ζωή τους και ανέφεραν επίσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Οι μητέρες τους διδάχθηκαν την επεξεργαστική αναπόληση, που περιλαμβάνει ανοιχτές και ανταποκρινόμενες συζητήσεις με μικρά παιδιά για καθημερινά γεγονότα του παρελθόντος, όπως οι βόλτες στο πάρκο.
Θετική γονεϊκότητα Vs παχυσαρκίας
Νέα έρευνα από το Penn State διαπίστωσε ότι τα παιδιά με θετικές, πρώιμες αλληλεπιδράσεις με τους γονείς ή φροντιστές τους, που χαρακτηρίζονται από ζεστασιά, ανταπόκριση και οικειότητα, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 1.000 ζευγάρια μητέρας – παιδιού και διαπίστωσαν ότι η πρώιμη έκθεση των παιδιών σε οικογενειακά ψυχοκοινωνικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων ενός ποιοτικού περιβάλλοντος στο σπίτι, της συναισθηματικής ζεστασιάς από τη μητέρα και της ικανότητας αυτορρύθμισης του παιδιού, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο.