Τα παιδιά περνούν από πολλές φάσεις και συνήθως η μία διαδέχεται την άλλη. Οι αλλεπάλληλες απορίες και ερωτήσεις πρόκειται για μία εξ αυτών. Αν και μπορεί να είναι διασκεδαστικό στην αρχή, σύντομα μπορεί να διαπιστώσετε ότι το διαρκές «γιατί» μπορεί να σας φθείρει ενώ μερικές φορές απλώς δεν θα έχετε την απάντηση. Για να μην αποθαρρύνετε την περιέργεια του παιδιού αλλά και να μην εξαντληθείτε εντελώς, μερικές από τις λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί, περιλαμβάνουν:
Διαφοροποιείστε τα «γιατί»
Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, να κάνετε διάκριση μεταξύ των διερευνητικών ερωτήσεων και των περίπλοκων ερωτήσεων που στόχο έχουν να σας «προκαλέσουν», καθώς τα παιδιά αναφέρονται στο στυλ ανατροφής σας, όπως οι κανόνες ή και η πειθαρχία.
Μην δείχνετε ενοχλημένοι από τις απορίες του
Αυτό μπορεί να είναι επιζήμιο για το παιδί σας. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσετε να βάζετε τα πράγματα στη θέση τους για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει μια υγιή αίσθηση αυτοεκτίμησης. Επομένως, καλό είναι να καλλιεργήσετε την περίεργη πλευρά τους και να εξηγήσετε γιατί ορισμένες ερωτήσεις είναι ακατάλληλες όταν το παιδί σας προσπαθεί να πατήσει τα κουμπιά σας.
Απαντήστε με μια ερώτηση
Μια άλλη δημοφιλής στρατηγική που χρησιμοποιούν οι γονείς, ειδικά όταν είστε απασχολημένοι με κάτι και δεν είστε σε θέση να σταματήσετε ό,τι κάνετε και πραγματικά να σκεφτείτε, , είναι να ρωτήσετε το παιδί σας τι σκέφτεται. Μπορεί μάλιστα, να λάβετε μια απάντηση που είναι πιο αληθινή και πιο αστεία από την πραγματική.
Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν το παιδί σας θέλει να κάνει πολύ μια συγκεκριμένη ερώτηση ή αν έχει ήδη μια απάντηση στην ερώτηση. Εάν έχει τη σωστή απάντηση, βελτιώνει την αυτοπεποίθησή του και ακούγοντάς τον να απαντά, σας δίνει ένα πολύ αναγκαίο διάλειμμα από το να χρειαστεί να απαντήσετε μόνοι σας στην ερώτηση.