Για ορισμένους γονείς, η ώρα του ύπνου αποτελεί πραγματική πρόκληση καθώς το παιδί αρνείται πεισματικά να κοιμηθεί. Άλλοι σηκώνονται τα μεσάνυχτα για να βοηθήσουν το παιδί τους να κοιμηθεί ξανά.
Τα προβλήματα ύπνου επηρεάζουν αρκετά παιδιά, όπως εξάλλου και τους γονείς τους. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να προσπαθήσετε να εντοπίσετε την αιτία που μπορεί να «κρύβεται» πίσω από την αϋπνία ή τον διακοπτόμενο ύπνο του παιδιού.
Βιολογία, ψυχολογία και περιβάλλον
Η ιδιοσυγκρασία αποτελεί την προσωπικότητα που βλέπετε στο παιδί. Τα μωρά που φαίνονται πιο ιδιότροπα ή ευερέθιστα μπορεί να δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στην αλλαγή. Τα μωρά με αυτόν τον τύπο ιδιοσυγκρασίας ενδέχεται να έχουν προβλήματα ύπνου αργότερα στην παιδική ηλικία.
Οι ψυχολογικοί παράγοντες που σχετίζονται με τα προβλήματα ύπνου στα παιδιά αφορούν δύο βασικά μέρη, το πώς τα παιδιά ενεργούν και αισθάνονται και πώς αλληλεπιδρούν τα παιδιά και οι γονείς μεταξύ τους.
Τα παιδιά που τείνουν να εσωτερικεύουν προβλήματα, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, όπως και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολία με την τήρηση των κανόνων και την συγκέντρωση, μπορεί να δυσκολευθούν να κοιμηθούν γιατί δεν μπορούν να χαλαρώσουν.
Αναφορικά με το περιβάλλον του παιδιού, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτεταμένη χρήση ηλεκτρονικών έχει συνδεθεί με αυξημένα προβλήματα ύπνου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν οθόνες στο δωμάτιο τους ή λίγο πριν αποκοιμηθούν.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι οθόνες εμποδίζουν τη μελατονίνη, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου, να δράσει ειδοποιώντας το σώμα ότι έχει φθάσει η ώρα να αποκοιμηθούμε. Οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν επίσης να κρατήσουν το μυαλό των παιδιών σε εγρήγορση, ειδικά αν παίζουν ένα παιχνίδι ή παρακολουθούν μια ενδιαφέρουσα εκπομπή.
Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε
Οι βασικότερες πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε το παιδί, περιλαμβάνουν:
- Βοηθήστε τα παιδιά να κοιμηθούν μόνα τους, δίχως να παραμένετε στο δωμάτιό τους μέχρι να αποκοιμηθούν.
- Αναπτύξτε μια σαφή και συνεπή ρουτίνα ύπνου, την οποία το παιδί δεν θα παραβλέπει αλλά θα ακολουθεί με συνέπεια.
- Περιορίστε τις ηλεκτρονικές συσκευές εκτός δωματίου και τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξεκινήσει η ρουτίνα του ύπνου του παιδιού.