Ανακύκλωση: Φτιάχνουμε μόνοι μας χαρτί

Βοηθάμε τα παιδιά να μάθουν για την ανακύκλωσης με έναν πρωτότυπο τρόπο. Φτιάχνουμε μόνοι χαρτί και στην συνέχεια το μετατρέπουμε σε… ευφάνταστες δημιουργίες
21 Μαΐου 2022 | 08:00

Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε την ανακύκλωση, ως έννοια, σαν να είναι κάτι περίπλοκο για το παιδικό μυαλό. Τα παιδιά είναι εξοικειωμένα από το σχολείο και από το σπίτι στην δράση της ανακύκλωσης. Πόσα όμως από αυτά έχουν πραγματικά δει τα στάδια που ακολουθούνται; Η απάντηση είναι λίγα μιας και δεν είναι εύκολο να επισκεφθούμε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης. Ήρθε η στιγμή αυτό να αλλάξει και τα παιδιά να γίνουν τα ίδια οι κατασκευαστές ανακυκλωμένου χαρτιού.

Τι ασκούμε με αυτή την δράση

  • Την χειρωνακτική εργασία
  • Την αντίληψη των σταδίων επεξεργασίας στην ανακύκλωση
  • Την οικολογική συνείδηση
  • Τη φαντασία τους
  • Τη δημιουργικότητά τους
  • Τη χρωματολογία

Θα χρειαστούμε:

  • Διάφορα χαρτιά ή λεπτά χαρτόνια τύπου κανσόν (όχι πλαστικοποιημένα)
  • Έναν πολυκόφτη κουζίνας
  • Νερό
  • Ένα πλαίσιο ανακυκλωμένου χαρτιού
  • Μία λεκάνη μεγαλύτερη του πλαισίου

Πώς θα φτιάξουμε το πλαίσιο

Παίρνουμε ένα πηχάκι και το κόβουμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τις τέσσερις πλευρές ενός παραλληλόγραμμου πλαισίου. Το μέγεθος του πλαισίου που θα σχηματιστεί θα είναι λίγο πιο μεγάλο από το χαρτί που θα φτιάξουμε. Καρφώνουμε το πλαίσιο για να σχηματιστεί το παραλληλόγραμμο. Στην μέσα μεριά του καρφώνουμε ένα κομμάτι σήτας. Έτσι δημιουργείται κάτι που μοιάζει με παραλληλόγραμμο κόσκινο. Αυτό είναι και το πλαίσιο που χρειαζόμαστε.

Βήματα

Βήμα 1ο:

Κόβουμε ακανόνιστα με τα χέρια μας τα χαρτιά που έχουμε συγκεντρώσει. Ανάλογα με τα χρώματα των χαρτιών που θα χρησιμοποιήσουμε θα χρωματιστεί και το χαρτί που θα φτιάξουμε. Αν για παράδειγμα βάλουμε λευκά και κόκκινα το χαρτί θα βγει ροζ…  Αυτό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πειραματιστούμε και να ανακαλύψουμε τον απέραντο κόσμο της επιστήμης της χρωματολογίας. Της θεωρίας, δηλαδή, των χρωμάτων.

Βήμα 2ο:

Βάζουμε στον πολυκόφτη μία ποσότητα χαρτιού και νερό για να δημιουργήσουμε χαρτοπολτό. Μετά αδειάζουμε τον πολτό αυτόν στην λεκάνη αφού πρώτα την έχουμε γεμίσει ως την μέση με νερό. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία λίγες φορές για να έχουμε αρκετό υλικό.

Βήμα 3ο:

Παίρνουμε το πλαίσιο χαρτιού και το βυθίζουμε στην λεκάνη προσπαθώντας να καλυφθεί η επιφάνεια της σήτας με τον χαρτοπολτό. Αν έχουμε φτιάξει πάνω από ένα πλαίσια επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.

Βήμα 4ο:

Αφήνουμε το πλαίσιο σε οριζόντια θέση, με τον χαρτοπολτό στο πάνω μέρος, σε ένα σημείο που να το «χτυπάει» ο ήλιος, μέχρι να στεγνώσει. Ιδανικά το τοποθετούμε στο μπαλκόνι,

Βήμα 5ο:

Μόλις στεγνώσει το αφαιρούμε προσεκτικά. Το μετατρέπουμε σε κάρτα, σε χαρτί αλληλογραφίας, σε σελιδοδείκτη και σε ό,τι άλλο θέλουμε…

Tip: Μπορούμε να προσθέσουμε σπόρους λουλουδιών στο πλαίσιο πριν αφήσουμε τον χαρτοπολτό να στεγνώσει. Έτσι όταν το μετατρέψουμε σε κάρτα μπορούμε να πούμε σε αυτόν που το χαρίζουμε ότι, αν κόψει ένα κομμάτι και το φυτέψει θα έχει από εμάς, όχι απλά μία κάρτα αλλά και… όμορφα λουλούδια!

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version