Ένα αρκετά βοηθητικό «εργαλείο» για τους γονείς είναι η κατανόηση ότι η καθημερινή ρουτίνα εδραιώνει τις κανονικότητες ενός παιδιού αλλά και την αίσθηση ασφάλειας που νιώθει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αλλαγές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία μάθησης αλλά, ενδεχομένως, αν δεν συνοδεύονται από ένα σταθερό περιβάλλον να είναι και «πηγή» άγχους. Εντάσσοντας, λοιπόν, την ρουτίνα στο ημερήσιο πρόγραμμα της οικογένειας την κάνουμε πιο λειτουργική ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα σταθερό περιβάλλον στο παιδί για να μπορέσει να «ανθίσει» και να ανακαλύψει τον κόσμο.
Ποιες είναι οι καθημερινές ρουτίνες:
· Πρωινή προετοιμασία (ώρα αφύπνισης, πρωινό, πλύσιμο δοντιών…). Το παιδί ξέρει τι να περιμένει και ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνει για να ξεκινήσει την ημέρα του. Αυτό μειώνει σημαντικά το στρες, σε γονείς και παιδιά, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει τους χρόνους προετοιμασίας χαρίζοντας λίγες περισσότερες στιγμές ύπνου.
· Ώρες ενδιάμεσου και βραδινού ύπνου. Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου συμβάλλει στη σωστή ξεκούραση μιας και ο εγκέφαλος «συντονίζεται» με το σώμα και το εντάσσει πιο άμεσα σε αυτή την συνθήκη.
· Πρόγραμμα καθαρισμού του σπιτιού και μαγειρέματος. Δημιουργώντας ένα σταθερό πρόγραμμα για τις «δουλειές» του σπιτιού στις οποίες να βοηθάει και το παιδί, του μαθαίνουμε αφενός την υπευθυνότητα και τον ρόλο του μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον και αφετέρου του συστήνουμε δεξιότητες οι οποίες θα το ακολουθούν για ολόκληρη την ζωή του.
Ένας καλύτερος γενικός προγραμματισμός μας προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο τον οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για να περάσουμε με την οικογένειά μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας χρόνο για παιχνίδι, χρόνο με την οικογένεια και χρόνο στην ύπαιθρο.
Η ρουτίνα βάζει το παιδί σε πρόγραμμα
Συγκεκριμένα το βοηθάει:
· Στον ύπνο, αφού το σταθερό πρόγραμμα ρυθμίζει το βιολογικό του ρολόι. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά και την λειτουργικότητά του μέσα στην ημέρα και θα ενισχύσει την απόδοσή του στο σχολείο.
· Να τρώει υγιεινά και πλήρη γεύματα. Έχοντας προγραμματίσει τα γεύματα της εβδομάδας το να φάει κάτι «πρόχειρο», σαν λύση ανάγκης, θα μειωθεί σημαντικά. Ταυτόχρονα θα έχουμε μπορέσει να εντάξουμε όλες τις ομάδες τροφών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας.
· Στην διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του εντέρου. Η σωστή διατροφή και ο σωστός ύπνος λειτουργούν υποστηρικτικά για τις βιολογικές του ανάγκες, ιδίως σε αυτή του εντέρου.
Τι άλλο κάνει η ρουτίνα…
· Δημιουργεί οικογενειακούς δεσμούς
Όταν ένα παιδί ξέρει τι να περιμένει τότε συνήθως, αφήνεται και παρατηρεί τις οικογενειακές δραστηριότητες. Αυτό το κάνει, σιγά σιγά, να καταλαβαίνει τι είναι σημαντικό και τι όχι. Έτσι ενισχύονται οι κοινές αξίες, οι κοινές πεποιθήσεις και τα κοινά ενδιαφέροντα. Όταν, για παράδειγμα, το παιδί παρατηρεί ότι τρώμε όλοι μαζί πρωινό τα Σάββατα αυτό του αποτυπώνεται. Καταλαβαίνει ότι είναι μία ξεχωριστή οικογενειακή στιγμή. Θα κρατήσει και θα συνεχίσει αυτή την καλή διατροφική συνήθεια σαν οικογενειακή «παράδοση» ακόμα και όταν ενηλικιωθεί.
· Δεν δημιουργεί εκπλήξεις
Πόσες φορές δεν γκρινιάζουμε προκειμένου να μαζέψει το παιδί τα παιχνίδια το βράδυ, να μπει για μπάνιο ή να πλύνει τα δόντια του; Η ρουτίνα βοηθάει τα παιδιά να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και να ολοκληρώνουν δραστηριότητες χωρίς να δημιουργούνται ιδιαίτερα πολλές διενέξεις. Μπορούμε, δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο να γίνουμε «συνεργάτες» με το παιδί και όχι απλά να του υποδεικνύουμε συνεχώς τι να κάνει.
· Διατηρεί το ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον
Όταν το παιδί, αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας, ξέρει τι να περιμένει τότε μειώνεται σημαντικά το στρες και το άγχος όλων. Το παιδί γνωρίζει τι ακολουθεί σχεδόν κάθε στιγμή μέσα στην ημέρα. Αυτό, μπορεί να βοηθήσει στο να νιώθει ότι είναι σημαντικό μέλος του σπιτιού, αφού συμπεριλαμβάνεται μέσα στα σχέδιά μας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το αίσθημα της ελευθερίας μιας και, ουσιαστικά, δεν «αναγκάζεται» , από εμάς, να κάνει πράγματα.
· Παρέχει αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία
Με την ρουτίνα το παιδί μας θα μάθει με τον καιρό πότε, για παράδειγμα, είναι η ώρα να βουρτσίσει τα δόντια του ή να φορέσει πιτζάμες. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι υπερήφανο επειδή γνωρίζει τι πρέπει να κάνει αλλά και επειδή αυτονομείται και το κάνει μόνο του. Έτσι θα νιώθει υπερήφανο για τον εαυτό του «προχωρώντας» με αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα.
· Διατηρεί τον υγιεινό τρόπο ζωής
Από το βούρτσισμα των δοντιών το πρωί, το απογευματινό σνακ έως το βραδινό μπάνιο οι ρουτίνες βοηθούν σημαντικά στην δημιουργία εποικοδομητικών συνηθειών. Έτσι μεγαλώνουμε παιδιά που θα μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα τον χρόνο τους, θα έχουν περισσότερη αυτοπειθαρχία και θα δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ατομική υγιεινή και τις διατροφικές συνήθειες.
· Σταθεροποιεί τις αλλαγές
Οι αλλαγές στην ζωή του παιδιού μας μπορεί να του δημιουργήσουν άγχος. Μία μετακόμιση, ο ερχομός ενός μωρού, η αλλαγή σχολείου… Το να έχουμε καθιερώσει μία ρουτίνα στην οικογένεια το βοηθάει να κρατήσει μία «κανονικότητα» τις περιόδους αυτές. Η σταθερότητα του προσφέρει ηρεμία, ασφάλεια και ένα αίσθημα προσμονής αφού, ό,τι και αν έχει συμβεί, θα περιμένει να έρθει η ώρα για την αγαπημένη του οικογενειακή ρουτίνα, για παράδειγμα το Σαββατιάτικο πρωινό.