Μπορείτε να κακομάθετε το μωρό σας;

Συχνά οι μαμάδες φοβούνται να πάρουν το μωρό τους αγκαλιά για να μην το κακομάθουν. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Τι πρέπει να ξέρετε για τον πρώτο καιρό «συμβίωσης» με το μωρό σας;
3 Ιουνίου 2022 | 08:00

Πόσες φορές οι γύρω σας ή ακόμα και εσείς οι ίδιοι μπορεί να έχετε σκεφτεί ότι αν παίρνετε αρκετά συχνά αγκαλιά το μωρό σας μπορεί να το κακομάθετε; Είναι όμως αυτό δυνατό; Η απάντηση είναι όχι. Τα βρέφη, που είναι από 0 έως 6 μηνών, χρειάζονται πολλή προσοχή, γιατί το κλάμα τους είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας ώστε να κινητοποιηθείτε, αλλά και να ανταποκριθείτε στις ανάγκες τους. Ένα μωρό, αυτής της ηλικίας, κλαίει γιατί ενδεχομένως κρυώνει, πεινά, πονά, έχει λερωμένη πάνα ή απλώς θέλει να σας νιώσει κοντά του. Σε αυτή την ηλικία δεν υπάρχει η δυνατότητα συνειδητής σκέψης που να μπορεί να συνδέσει την αιτία με το αποτέλεσμα. Έτσι δεν μπορεί να σκεφτεί «Θα κλάψω μέχρι να πάρω αυτό που θέλω…». Γι’ αυτό το να το αγνοείτε δεν μπορεί να το «διδάξει» να λύσει μόνο του το πρόβλημά του.

 

Η σημαντικότητα της ανταπόκρισης

Ένα μωρό αυτής της ηλικίας είναι 100% εξαρτημένο από εσάς και από τους υπόλοιπους φροντιστές του. Η εξάρτηση αυτή είναι μια «δικλίδα ασφαλείας» για τη σωστή σωματική του ανάπτυξη αλλά και την πνευματική του εξέλιξη. Εάν ανταποκρίνεστε με ηρεμία και συνέπεια στις «εκκλήσεις» του για προσοχή  αυτό το μαθαίνει, σε μεγάλο βαθμό, να σας εμπιστεύεται σε σχέση με την ικανοποίηση των αναγκών του. Επίσης με την πάροδο του χρόνου το βοηθά να νιώθει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά που είναι αποδέκτες μιας τέτοιας φροντίδας τείνουν να αντιμετωπίζουν καλύτερα το άγχος μεγαλώνοντας, ενώ βελτιώνονται σημαντικά οι κοινωνικές τους σχέσεις. Πράγμα που αυξάνει, σε μεγάλο βαθμό, τις πιθανότητες να είναι σωματικά και συναισθηματικά πιο υγιή ακόμα και ως ενήλικες.

 

Αγκαλιά ή Ρουτίνα;

Στιγμές όπως η ώρα του ύπνου είναι από τις πιο σημαντικές στην ζωή ενός βρέφους. Το ερώτημα είναι πρέπει να το κοιμίζετε παίρνοντάς το αγκαλιά ή όχι; Καταρχάς το κάθε βρέφος λειτουργεί διαφορετικά. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο άλλωστε μητέρες να παρατηρούν διαφορετικές συνήθειες, τέτοιου είδους, μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου παιδιού. Παρόλα αυτά δεν είναι κακό να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά του την ώρα του ύπνου παίρνοντάς το αγκαλιά. Επίσης μπορεί να σας φανεί πιο χρήσιμο να καθιερώσετε μια ρουτίνα ύπνου, για παράδειγμα,  μπάνιο, τάισμα, χάδια η οποία να λειτουργεί καλύτερα για το δικό σας παιδί. Αυτό που έχει σημασία είναι να είστε ευέλικτοι για να μπορείτε να καταλαβαίνετε τις ανάγκες του ώστε να ανταποκρίνεστε σε αυτές όσο πιο άμεσα γίνεται.

 

Τι να περιμένετε;

Εάν, παρόλα αυτά, ανησυχείτε μήπως «κακομάθετε» το μωρό σας δίνοντάς του υπερβολική προσοχή, ίσως σας βοηθήσει αρκετά να ξέρετε τι να περιμένετε σε σχέση με τις δύο πιο βασικές ανάγκες του. Τον ύπνο και το φαγητό.

  • Ύπνος βρέφους: Τα νεογέννητα κοιμούνται, κατά μέσο όρο, περίπου δεκαέξι από τις είκοσι τέσσερις ώρες της ημέρας. Αυτό συνήθως γίνεται με πολλούς και σύντομους ύπνους. Κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων θα σας φανεί αρκετά χρήσιμο να ξεκινήσετε κάποιες ρουτίνες που θα το βοηθήσουν να κοιμάται για μεγαλύτερες περιόδους. Όπως για παράδειγμα να βεβαιώνεστε ότι λαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος ώστε να μην ξυπνήσει επειδή πεινάει ή ότι η πάνα του είναι «στεγνή».
  • «Γεύματα» βρέφους. Τις πρώτες ημέρες τα νεογέννητα πρέπει, συνήθως, να τρέφονται περίπου κάθε, 2 ώρες. Δεν αργεί όμως να έρθει ο καιρός που καταφέρνουν να σταθεροποιήσουν το πρόγραμμα σίτισης, να αυξήσουν την ποσότητα των γευμάτων και έτσι να αυξηθούν, σημαντικά, τα διαστήματα συνεχόμενου ύπνου. Πράγμα που θα διευκολύνει και την ξεκούρασή σας. Είναι καλό, όσο κουρασμένες και αν είστε, να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι ένα ήρεμο και χαρούμενο τάισμα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «δεθείτε» με το μωρό σας. Να «οικοδομήσετε» μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης που είναι σημαντική για την ανάπτυξή του.

 

 

Πρόσφατα Άρθρα
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γίνονται τα… χαϊδεμένα παιδιά, αδύναμοι ενήλικες; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Η ηχορύπανση απειλεί τη μάθηση 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Είναι αυτή η πιο δύσκολη ηλικία για τα παιδιά; 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Το συναίσθημα που κρατά την οικογένεια ενωμένη 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά για να ανθίσουν 13 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
6 πράγματα που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά για τα social media 12 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version