Παιδί: Πώς θα το πειθαρχήσετε χωρίς φωνές, ανάλογα με την ηλικία του

Ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι να πειθαρχήσετε ένα παιδί χωρίς φωνές, η δημιουργία ενός συστήματος ανταμοιβής φαίνεται να είναι η πιο αποτελεσματική
ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ, ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ
15 Ιουνίου 2022 | 07:29

Είτε το νήπιό σας δαγκώνει, είτε το παιδί προσχολικής ηλικίας «εκρήγνυται» όταν είναι ώρα να φύγει από το πάρκο, είτε ο έφηβός σας ξεχνάει να κάνει τις δουλειές του, ένα απλό σύστημα ανταμοιβής μπορεί να το βοηθήσει να γίνει πιο υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ανταμοιβής για να πειθαρχήσετε το παιδί σας χωρίς φωνές, ανάλογα με την ηλικία του.

Τι είναι ένα σύστημα ανταμοιβής;

Ένα σύστημα ανταμοιβής είναι μια προσέγγιση πειθαρχίας και τροποποίησης συμπεριφοράς που μερικές φορές χρησιμοποιούν οι γονείς για να κάνουν τα παιδιά τους να αντικαταστήσουν τις αρνητικές συμπεριφορές με θετικές. Αντί να πειθαρχήσουν ένα παιδί για κακή συμπεριφορά, το επιβραβεύουν για θετική συμπεριφορά.

Τα παιδιά μαθαίνουν να αλλάζουν τις συμπεριφορές τους και να κάνουν καλύτερες επιλογές μέσω θετικής ενίσχυσης. Τελικά, όταν ένα παιδί λαμβάνει θετική ανατροφοδότηση, ενθάρρυνση και ανταμοιβές για να κάνει μια καλή επιλογή, στρέφεται φυσικά προς αυτές τις συμπεριφορές ξανά αντί για τις αρνητικές συμπεριφορές.

«Tips» για ένα αποτελεσματικό σύστημα ανταμοιβής

Όταν δημιουργείτε ένα σύστημα ανταμοιβής, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την ηλικία του παιδιού σας. Δεν θέλετε να έχετε από αυτό προσδοκίες που δεν είναι κατάλληλες για την ηλικία του ούτε θέλετε να προσπαθήσετε να αλλάξετε πάρα πολλά αμέσως – ιδίως με τα μικρά παιδιά.

Είναι επίσης σημαντικό η ανταμοιβή να είναι κάτι που θέλει το παιδί σας, κάτι με το οποίο μπορείτε να είστε συνεπείς και να περιέχει έναν εφικτό στόχο. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι συμβαίνει αυτό είναι να εμπλέξετε το παιδί σας στην δημιουργία του συστήματος ανταμοιβής. Ρωτήστε το τι θεωροεί καλή ανταμοιβή και ξεκινήστε από εκεί.

Όταν αποφασίζετε ποιες θα είναι οι ανταμοιβές, επιλέξτε μία ή δύο συγκεκριμένες συμπεριφορές-στόχους. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει κατανοήσει καλά τι αναμένεται και πώς επιτυγχάνεται η ανταμοιβή, ώστε να κατανοήσει την πρόοδό του προς τον στόχο.

Πώς να εφαρμόσετε ένα σύστημα ανταμοιβής

Ακολουθούν πρόσθετες συμβουλές για το πώς να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό σύστημα ανταμοιβής για να πειθαρχήσετε το παιδί σας, ανάλογα με την ηλικία του:

*Μικρά παιδιά

Τα μικρά παιδιά ανταποκρίνονται πολύ στα διαγράμματα με αυτοκόλλητα, στους επαίνους για συγκεκριμένα πράγματα και στη θετική προσοχή από τους ενήλικες.

Είναι σημαντικό για τα μικρά παιδιά να λαμβάνουν συχνά αυτό το είδος ανατροφοδότησης.

Είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η αναμενόμενη συμπεριφορά ή εργασία είναι εφικτή και βασίζεται στην ηλικία και την ικανότητα του παιδιού.

Εξηγήστε το σύστημα ανταμοιβής με τρόπο που θα καταλάβει το παιδί σας και βεβαιωθείτε ότι το χρονικό διάστημα για να λάβει το βραβείο είναι σύντομο. Εάν χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιτύχει μια ανταμοιβή, το παιδί σας θα αποθαρρυνθεί και θα χάσει το ενδιαφέρον του.

Μια μεγάλη ανταμοιβή σε αυτή την ηλικία είναι η επιπλέον θετική προσοχή, όπως αγκαλιές, φιλιά, χαμόγελα ή έπαινος από τους γονείς. Ο έπαινος μπορεί να είναι συγκεκριμένος για τη συμπεριφορά τους για να τους ενημερώσει ακριβώς τι έκαναν σωστά και γιατί σας άρεσε.

Οι συμπεριφορές που μπορούν να λειτουργήσουν καλά με ένα διάγραμμα με αυτοκόλλητα περιλαμβάνουν πράγματα όπως το να πηγαίνουν στην τουαλέτα στην ώρα τους, να μένουν στο κρεβάτι τους το βράδυ, να μαζεύουν τα παιχνίδια τους όταν τους ζητηθεί ή να αφήνουν ένα διασκεδαστικό μέρος -όπως το πάρκο- χωρίς «εκρήξεις». Δώστε ένα αυτοκόλλητο αμέσως αφού δείτε την επιθυμητή συμπεριφορά και δώστε πολλούς επαίνους.

Αφιερώστε χρόνο για να μετρήσετε τα αυτοκόλλητα που έχουν ήδη και μιλήστε για το πόσο κοντά βρίσκονται στη μεγάλη ανταμοιβή. Αυτός ο τύπος έμφασης στις θετικές επιλογές καθώς και στην ανταμοιβή, κρατά το μικρό σας αφοσιωμένο και ενθουσιασμένο για να συνεχίσει να κάνει καλές επιλογές.

*Παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι σημαντικό η εργασία, η ανταμοιβή και το χρονικό πλαίσιο να μεγαλώνουν μαζί τους.

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας πιθανότατα παρακινούνται από διαφορετικά πράγματα από τα μικρότερα παιδιά. Επομένως, ένα γράφημα με αυτοκόλλητα μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθεί από τη χρήση κουπονιών, παιχνιδιών ή χρημάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για μεγαλύτερη ανταμοιβή. Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά τείνουν να ανταποκρίνονται σε πιο απτές ανταμοιβές.

Το σύστημα ανταμοιβής σας θα πρέπει επίσης να είναι αναπτυξιακά κατάλληλο, καθώς και εφικτό. Δεν θέλετε να θέσετε στόχους για το παιδί σας που είναι αδύνατο να επιτύχει.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας μπορούν επίσης να χειριστούν πιο περίπλοκα συστήματα ανταμοιβής, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε μεγαλύτερους στόχους ή δύο συμπεριφορές τη φορά, αν θέλετε. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κερδίζει ανταμοιβές σε τακτική βάση.

Τα παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας εξακολουθούν να εκτιμούν τις καθημερινές ανταμοιβές και τον έπαινο για τη σκληρή δουλειά και τις προσπάθειές τους.

*Μεγαλύτερα παιδιά

Μόλις το παιδί σας πάει στο γυμνάσιο, μπορεί να επωφεληθεί από ένα σύστημα με μεγαλύτερες ανταμοιβές ή περισσότερες ελευθερίες. Απλώς σημειώστε ότι αυτές οι ανταμοιβές δεν χρειάζεται να κοστίζουν χρήματα.

Αυτή η ηλικία εκτιμά περισσότερο τον χρόνο που επιτρέπεται να βρίσκεται μπροστά από μια οθόνη, το να πέφτει πιο αργά για ύπνο τα Σαββατοκύριακα, ένα νέο παιχνίδι ή τις αυξημένες ελευθερίες.

Η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα ανταμοιβής, το οποίο τους επιτρέπει να κερδίζουν μάρκες τις οποίες μπορούν στη συνέχεια να ανταλλάσσονται με αντικείμενα από τη λίστα ανταμοιβής που έχετε καθορίσει μαζί τους. Για παράδειγμα, δύο μάρκες μπορεί να ισοδυναμούν με 30 λεπτά παιχνιδιού στον υπολογιστή.

Εάν χρησιμοποιείτε συνεχώς ένα σύστημα ανταμοιβής για να πειθαρχήσετε το παιδί σας και δεν έχετε δει θετική αλλαγή με την πάροδο του χρόνου, ελέγξτε τα ακόλουθα πράγματα: Είναι η ανταμοιβή κάτι που αρέσει στο παιδί μου; Είναι η προσδοκία κατάλληλη; Είναι ξεκάθαρο το καθήκον; Δηλώνεται θετικά η συμπεριφορά; Εάν όχι, κάντε προσαρμογές και δοκιμάστε ξανά.

 

 

 

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version