Πολλά είναι τα ζευγάρια που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν την κόπωση κατά την διάρκεια της σχέσης. Οι ειδικοί μας εξηγούν ότι τείνει να εμφανίζεται όταν περνάτε υπερβολικά πολλές ώρες μαζί και τα όρια προσωπικού χρόνου και χώρου «χάνονται».

Από τι προκαλείται η κόπωση στη σχέση

Για να ξεπεράσετε το στάδιο της κόπωσης, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι είναι αυτό που «κλέβει» το αίσθημα γαλήνης από την σχέση, κατανοώντας τους λόγους που μπορεί να έχετε νεύρα προς τον σύντροφό σας.

Στη συνέχεια, μπορείτε να δοκιμάσετε να ακολουθήσετε μερικούς κανόνες για να επανέλθετε στους παλιούς καλούς σας ρυθμούς.

Η ένταση την εντείνει

Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην ένταση που αντιμετωπίζετε σε σχέση με τον σύντροφό σας.

Στρες

Η πανδημία αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που μας έκανε να φοβηθούμε για μια σειρά λόγων. Το διαρκές αίσθημα ανησυχίας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράγοντα που εντείνει το στρες, γεγονός που δεν επηρεάζει μόνο την διάθεσή μας αλλά και φυσικά την σχέση μας με τα άτομα που συμβιώνουμε, όπως ο σύντροφός μας.

Έλλειψη χώρου

Το γεγονός του περιορισμού μπορεί να εντείνει το αίσθημα της έλλειψης προσωπικού χώρου, ακόμα και αν βρίσκεστε σε ξεχωριστά δωμάτια κάποιες ώρες της ημέρας. Ακόμα και η απομόνωση σε ένα άλλο δωμάτιο μπορεί να μην μας χαρίσει το πολυπόθητο διάλειμμα που χρειαζόμαστε από την παρουσία άλλων.

Απομόνωση

Είμαστε «προγραμματισμένοι» να κοινωνικοποιούμαστε, να συνομιλούμε και να αγκαλιάζουμε. Η πανδημία μας στέρησε τα μικρά πράγματα που έδιναν ζωή στην καθημερινότητά μας, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούσαμε, γεγονός που αναμφίβολα μπορεί να επηρεάσει και την σχέση μας.

Πώς θα την διαχειριστείτε σωστά

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες προσεγγίσεις για να μειώσετε τις εντάσεις στο σπίτι και να επαναφέρετε το αίσθημα γαλήνης στην σχέση:

  • Χαλαρώστε. Εάν ο σύντροφός σας είναι πιο ευερέθιστος από το συνηθισμένο, κάντε ένα βήμα πίσω και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Σκεφτείτε πόσο πολύ επηρεάζεστε και οι δύο από την πιεστική καθημερινότητα και δώστε του λίγο χώρο.
  • Ισορροπήστε την εγγύτητα με την απόσταση. Βρείτε ένα μέρος όπου μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας, είτε είναι η δική σας μικρή γωνιά, ένα άλλο δωμάτιο ή μια ασφαλής τοποθεσία έξω από το σπίτι.
  • Βάλτε όρια. Συμφωνήστε από κοινού ποιες ώρες θα περνάτε μαζί και ποιες ώρες έχετε ανάγκη να τις αφιερώνετε σε άλλες δραστηριότητες.
  • Αφήστε τις προσδοκίες. Αν περνάτε την φάση της κόπωσης, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι πάει λάθος ανάμεσα σας. Αντίθετα σημαίνει ότι απλά κουράζεστε, γεγονός που σας προειδοποιεί για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε.