Μην αφήσετε μια πτώση να… το ρίξει: Επτά tips για να παρηγορηθεί και να συνεχίσει να παίζει

Όσο επιρρεπές στα ατυχήματα και αν είναι, δεν χρειάζεται να διακόψει τη διασκέδασή του για ένα μικρό χτύπημα
18 Ιουλίου 2022 | 09:00

Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσες, πάρκα και παιδικές χαρές. Και οι εξωτερικοί χώροι, μεταφράζονται σε άφθονες πτώσεις και μικροχτυπήματα μέχρι τα παιδιά μας να φτάσουν τα… τριάντα (ή κάτι τέτοιο). Όμως ενώ κάποια πιτσιρίκια σηκώνονται ευθύς αμέσως με άνεση κασκαντέρ και συνεχίζουν το παιχνίδι, υπάρχουν και εκείνα που αποθαρρύνονται, σε βαθμό που να αφιερώνουν μεγάλο μέρος του πολύτιμου χρόνου έξω από το σπίτι σε κλάματα και διαμαρτυρίες.

Αν το παιδί σας ανήκει στη δεύτερη κατηγορία, πρώτα από όλα ταυτιζόμαστε. Δεύτερον, όμως, έχουμε να προτείνουμε ορισμένα tips και αποτελεσματικά προϊόντα που θα το βοηθήσουν να συνεχίσει ακάθεκτο τη σημαντικότερη δουλειά του. Την εξερεύνηση, το γέλιο και τον πειραματισμό.

Πάρτε λίγο χρόνο

Έπεσε. Έκλαψε; Αν όχι, πριν σπεύσετε να εκτιμήσετε την κατάστασή του, πάρτε μια βαθιά ανάσα και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα – προφανώς στο βαθμό που δεν διακρίνετε κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο. Όμως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι το δικό μας άγχος που τρομάζει τα παιδιά μας και ανοίγει τους κρουνούς των δακρύων.

Αποσπάστε του την προσοχή

Δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να στρέψετε τη ματιά και τη σκέψη ενός νηπίου σε κάτι που θα το κάνει να ξεχάσει το σοκ. Δείξτε του ένα παράξενο σύννεφο, ρωτήστε το αν βλέπει εκείνο το παιδάκι που ανεβαίνει στην τσουλήθρα, παροτρύνετέ το να χαϊδέψει το σκυλάκι που τυχαίνει να περνά από δίπλα σας εκείνη την ώρα – πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του.

Δώστε του αγάπη

Ένα χάδι της μαμάς και του μπαμπά είναι σε πολλές περιπτώσεις το μόνο πράγμα που έχει ανάγκη για να νιώσει καλύτερα. Προσοχή! Οι κινήσεις σας δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά έντονες και δραματικές – τουλάχιστον αν δεν προσπαθείτε να το πείσετε ότι του συνέβη κάτι σοβαρό. Μια απλή αγκαλιά θα σας δώσει και το παράθυρο ευκαιρίας που χρειάζεστε να ελέγξετε για τυχόν πληγές, χωρίς να το αγχώσετε.

Ώρα για θεραπεία

Ένα ανοιγμένο γόνατο δεν είναι αιτία για πανικό. Είναι, όμως, επαρκέστατος λόγος να βγάλετε από την τσάντα του το Κιτ Περιποίησης Πληγών για Παιδιά της Hansaplast. Εκεί θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για να το ανακουφίσετε από τον πόνο της πτώσης: το σπρέι για τον ανώδυνο καθαρισμό των πληγών που θα απολυμάνει την περιοχή, την κρέμα επούλωσης που θα βοηθήσει το τραύμα να κλείσει πιο γρήγορα μειώνοντας τα σημάδια και – φυσικά – τα διάσημα επιθέματα της Hansaplast, διακοσμημένα με χαριτωμένες φιγούρες που θα του φτιάξουν το κέφι.

Θέλετε και άλλο ένα tip; Η κρέμα επούλωσης πληγών θα σας φανεί χρήσιμη και σε περιπτώσεις ηλιακών εγκαυμάτων ή εγκαυμάτων έως δεύτερου βαθμού, αλλά και για να ανακουφίσετε το βρεφικό δέρμα που έχει εμφανίσει ερεθισμούς από την πάνα.

Δείξτε κατανόηση

Ελάχιστα είναι τα πιτσιρίκια που μένουν ψύχραιμα στη θέα έστω και λίγων σταγόνων αίματος. Όμως, όσο μικρό και αν είναι το τραύμα του, αποφύγετε ατάκες όπως το πατροπαράδοτο «μην κάνεις σαν μωρό». Αν το κάνετε να ντραπεί, το κλάμα θα ενισχυθεί – ενώ αντιθέτως, η αυτοπεποίθησή του θα δεχτεί ένα αχρείαστο πλήγμα. Πείτε του: «Δεν περίμενες να συμβεί αυτό, έτσι δεν είναι; Πρέπει να τρόμαξες». Έτσι, θα καταλάβει ότι δεν είναι ο πόνος, αλλά ο φόβος που το κρατά εκτός παιχνιδιού.

Εξομολογηθείτε

Πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας πρέπει να μας βλέπουν πάντα δυνατούς, αλλά στην πραγματικότητα τα βοηθάμε σαφώς περισσότερο όταν τους μιλάμε ανοιχτά για τις δικές μας αδυναμίες και τις στρατηγικές μας για να τις υπερνικάμε. Διηγηθείτε του την ιστορία πίσω από το αιώνιο λευκό σημάδι στο γόνατό σας ή εκείνη την ουλή που σας ακολουθεί από τα πέντε σας χρόνια μέχρι και σήμερα. Ακόμη καλύτερα, ρωτήστε το: «Γιατί νομίζεις ότι έχω μαζί μου το Hansaplast κιτ περιποίησης πληγών για ενήλικες;» Οι πτώσεις, εξάλλου, δεν έχουν ηλικία.

Παροτρύνετέ το να συνεχίσει

Το πιθανότερο είναι ότι το μικρό σας βρέθηκε στο έδαφος τη στιγμή που δοκίμαζε κάτι συναρπαστικό: κάνοντας ποδήλατο ή σκαρφαλώνοντας σε κάποιο παιχνίδι της παιδικής χαράς, για παράδειγμα. Αντί να το συγκρατήσετε από το να το επαναλάβει, δείξτε του ότι δεν πρέπει να τα παρατάμε μπροστά στην πρώτη ατυχία. Ένα απλό «Έλα τώρα που είσαι καλά, ξαναπροσπάθησε», μπορεί να είναι από μόνο του ένα μεγάλο μάθημα ζωής.

Βρείτε ό,τι χρειάζεστε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση μικροτραυματισμών.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version