Παιδί: Πώς θα προστατέψετε τα αυτιά του το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο με έναν ατελείωτο αριθμό δραστηριοτήτων που μπορούν να βλάψουν την υγεία της ακοής μας. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε για να προστατέψετε τα αυτιά των παιδιών σας από μολύνσεις ή φλεγμονές στα αυτιά.
20 Ιουλίου 2022 | 08:00

Το καλοκαίρι τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας υπαίθριες δραστηριότητες, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να υποστούν ωτίτιδα. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε γιατί οι γονείς πρέπει να προσέχουν περισσότερο την υγεία των παιδιών τους ενώ παίζουν έξω και τι μπορούν να κάνουν για να αποφευχθεί μια μόλυνση ή φλεγμονή στα αυτιά.

Πώς να προλάβετε τις καλοκαιρινές λοιμώξεις στα αυτιά των παιδιών

#1 Βεβαιωθείτε ότι τα αυτιά τους είναι απολύτως στεγνά μετά το κολύμπι

Για να αποφύγετε το «αυτί του κολυμβητή», μια διαβόητη και επώδυνη λοίμωξη που προκαλείται από την υγρασία και το νερό που παραμένει στον ακουστικό πόρο μετά το κολύμπι, συνιστούμε στα παιδιά να χρησιμοποιούν ωτοασπίδες σιλικόνης. Τα παιδιά πρέπει επίσης να προσέχουν πολύ να στεγνώνουν καλά τα αυτιά τους κάθε φορά που αφήνουν το νερό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη γραμμή άμυνας έναντι της εξωτερικής ωτίτιδας ή της μέσης ωτίτιδας (φλεγμονή του έξω ή του μέσου αυτιού) και άλλων τύπων λοίμωξης του αυτιού. Ωστόσο, αυτό το προληπτικό μέτρο θα πρέπει να διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ακόμη και μετά το ντους.

#2 Αποφύγετε την υπερβολική χρήση του κλιματιστικού

Αυτές οι μονάδες μειώνουν τα επίπεδα υγρασίας στον αέρα, δημιουργώντας ένα τεχνητό περιβάλλον και συνεχή ρεύματα αέρα που επηρεάζουν την αναπνευστική οδό και, επομένως, τα αυτιά και την ακοή. Συνιστούμε να δημιουργήσετε μια σταθερή θερμοκρασία δωματίου μεταξύ 22º-24º Κελσίου και να γεμίσετε μερικά δοχεία με νερό για να αφήσετε σε διάσπαρτα σημεία στο σπίτι, κάτι που θα συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων υγρασίας.

#3 Διατηρήστε τα επίπεδα ενυδάτωσης του παιδιού τις πιο ζεστές μέρες

Εκτός από το ότι προκαλεί ζάλη και ναυτία, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει εμβοές, μειώνοντας τον όγκο του αίματος που κυκλοφορεί και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Τα παιδιά θα πρέπει κατά προτίμηση να πίνουν από 4 έως 6 ποτήρια νερό την ημέρα.

#4 Πρόληψη βαροτραυμάτων

Κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, τα αεροπορικά ταξίδια γίνονται πιο συχνά. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές της πίεσης του αέρα, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και πόνο στο αυτί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να υποστούν προσωρινή απώλεια ακοής. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε αυτά τα συμπτώματα είναι να δίνετε στα παιδιά σας να πίνουν συχνά υγρά, να πιπιλίζουν ένα γλυκό ή να μασούν τσίχλα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

#5 Μην κολυμπάτε σε μολυσμένα νερά

Οι μολύνσεις των αυτιών μπορεί επίσης να προκληθούν από το κολύμπι σε ανθυγιεινά ή βρώμικα νερά όπως λίμνες ή ποτάμια. Αυτό το είδος νερού μπορεί να μολυνθεί από ένα βακτήριο που ονομάζεται Pseudomonas aeruginosa, το οποίο εισέρχεται στον ακουστικό πόρο και προκαλεί λοιμώξεις, συλλογή υγρού και απώλεια ακοής. Επομένως, συνιστούμε να αποφεύγετε να πηγαίνετε τα παιδιά σας σε οποιονδήποτε χώρο κολύμβησης που δεν συμμορφώνεται με τα πρότυπα υγιεινής.

#6 Αποφύγετε τις βαθιές βουτιές και τις καταδύσεις

Εάν δεν θέλετε το παιδί σας να υποστεί μόλυνση στο αυτί ή να βλάψει το τύμπανο του αυτιού του το καλοκαίρι, μην του επιτρέψετε να πηδήξει στην πισίνα ή στη θάλασσα από ψηλά, για να αποφύγετε να γεμίσουν ξαφνικά τα αυτιά του με μεγάλη ποσότητα νερού. Το ίδιο ισχύει και για τις καταδύσεις: όσο πιο βαθιά βουτάμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση στην οποία εκτίθενται τα αυτιά μας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν σε αυτό το άθλημα. Μια λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική είναι η κολύμβηση με αναπνευστήρα που έχει ωτοασπίδες.

#7 Προστατέψτε τα από τον δυνατό θόρυβο

Το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου κατά την οποία πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν σε περισσότερα φεστιβάλ, πάρτι και συναυλίες, που συνήθως έχουν πολύ δυνατούς θορύβους είτε λόγω μουσικής είτε λόγω πυροτεχνημάτων. Εάν θέλετε να προστατεύσετε την ακοή του παιδιού σας, υπάρχουν διαθέσιμες ειδικές ωτοασπίδες που μειώνουν την πίεση στο τύμπανο του αυτιού του σε αυτές τις περιπτώσεις.

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει συμπτώματα μόλυνσης του αυτιού, φροντίστε να επισκεφτείτε τον παιδίατρό του.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version