Πριν σας πιάσει πανικός ότι δεν είστε καλοί γονείς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μικρά παιδιά κλέβουν και μάλιστα συχνά. Αυτό είναι ένα αναπτυξιακό στάδιο: θέλουν κάτι, το παίρνουν. Τα μεγαλύτερα παιδιά επίσης μπορεί να κλέβουν. Γι’ αυτό μην επιβάλετε στο παιδί σας ισόβια τιμωρία, αν διαπιστώσετε ότι κλέβει. Φυσικά, αυτή δεν είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά. Είναι ντροπιαστικό, σοκαριστικό και προκαλεί θυμό να διαπιστώνεις ότι το παιδί σου κλέβει.
Γιατί κλέβουν τα παιδιά
Τα παιδιά κλέβουν για διάφορους λόγους:
- Ο κακός έλεγχος των παρορμήσεων, είναι ο βασικός λόγος.
- Να είναι cool και να εντυπωσιάσουν τους φίλους τους.
- Όταν κάποιος άλλος έχει κάτι μοναδικό στο είδος του που θέλουν ή χρειάζονται.
- Για να εκδικηθούν κάποιον (κλέβει τα χρήματα για το μεσημεριανό γεύμα ενός νταή).
- Όταν θέλουν ή χρειάζεται κάτι, δεν τους φτάνουν τα χρήματα που στον κουμπαρά κι εσείς δεν μπορείτε να τους το αγοράσετε.
- Όταν φοβάται να σας ζητήσει χρήματα για το συγκεκριμένο αντικείμενο (προφυλακτικά, σουτιέν) ή ντρέπεται να το αγοράσει.
- Όταν μπορεί να μην μπορεί να αγοράσει νόμιμα κάτι (μπύρα, τσιγάρα).
- Επειδή έχει… πλάκα. Τα παιδιά απολαμβάνουν να παίρνουν ρίσκα και σε μια κοινωνία που φροντίζει να προστατεύει τα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερο, η κλοπή είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα που προκαλεί συγκίνηση.
- Σε περιόδους στρες. Αναρωτηθείτε τι μπορεί να συμβαίνει στη ζωή του παιδιού σας.
Τι μπορώ να κάνω αν διαπιστώσω ότι το παιδί μου κλέβει;
Όταν το παιδί σας πιαστεί να κλέβει, αρχικά προσπαθήστε να διαχωρίσετε συναισθηματικά τον εαυτό σας από την ενέργεια αυτή. Το γεγονός ότι το παιδί σας κλέβει δεν αποτελεί αντανάκλαση των γονεϊκών σας δεξιοτήτων. Παρηγορηθείτε στο γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά που κλέβουν το κάνουν μόνο περιστασιακά, ως έγκλημα ευκαιρίας. Και τα περισσότερα το κάνουν άτσαλα (γι’ αυτό τα ανακαλύπτουν).
Από εκεί κι έπειτα, δείτε τι μπορείτε να κάνετε αν διαπιστώσετε ότι έχετε έναν μικρό κλέφτη μέσα στο σπίτι σας:
- Χρησιμοποιήστε την απόρριψη. Ξεκαθαρίστε αμέσως ότι δεν ανέχεστε αυτή τη συμπεριφορά. «Όχι, δεν είναι εντάξει.».
- Μιλήστε με το παιδί σας. Προσπαθήστε να προσδιορίσετε γιατί κλέβει, ποιο είναι το κίνητρο, αν αυτό είναι συνηθισμένο πράγμα, αν το έχει ξανακάνει.
- Μην επικρίνετε, ντροπιάζετε, τρομάζετε ή γελοιοποιείτε το παιδί σας, εκτός αν θέλετε να τερματίσετε τη συζήτηση και να μην αποκτήσετε καμία απολύτως πληροφορία.
- Μιλήστε για αξίες και ηθική. Κρατήστε αυτό το μέρος σύντομο, όχι μια διάλεξη, απλώς μια υπενθύμιση.
- Ζητήστε από το παιδί να αποζημιώσει το άτομο από το οποίο έκλεψε, βοηθώντας το αν χρειαστεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψει το είδος που έκλεψε ή να εξοφλήσει τις ζημιές.
- Πείτε στο παιδί σας ότι παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του, ότι έχει χάσει ένα μέρος της εμπιστοσύνης σας κι ότι πρέπει να την ξανακερδίσει.
- Αξιολογήστε την κατάσταση. Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας. Υπάρχει κάποιο μοτίβο εδώ; Εάν το παιδί σας κλέβει συχνά ή η κλοπή συνδυάζεται με άλλες κακές συμπεριφορές, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια.