Πιθανότατα γνωρίζετε κάποια από τα πολλαπλά οφέλη του μητρικού θηλασμού τόσο για το μωρό όσο και για τη μαμά. Ο θηλασμός βοηθά τα μωρά να καταπολεμήσουν τους κολικούς, τη διάρροια, τα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις του θώρακα και των αυτιών. Το μητρικό γάλα μειώνει επίσης τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θάνατο και νεογνικής λευχαιμίας, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως τα βρέφη που θηλάζουν είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη και να γίνουν υπέρβαρα αργότερα. Ο θηλασμός βοηθά επίσης τις μαμάδες, καθώς βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, καρκίνου των ωοθηκών, οστεοπόρωσης (αδύναμα οστά), καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας.
Γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τα βρέφη πρέπει να σιτίζονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τουλάχιστον μέχρι και τον 6ο μήνα.
Ωστόσο, κάποια στιγμή θα σταματήσετε να θηλάζετε και η απόφαση αυτή – που ορισμένες φορές είναι αναπόφευκτη (ερεθισμένες ή πληγωμένες θηλές και πόνοι στο στήθος, επιστροφή στην εργασία, κ.ά.) – συνοδεύεται από μια σειρά ερωτήματα για το πώς θα το διαχειριστείτε όσο πιο ανώδυνα γίνεται για το μωρό σας.
Ο αποθηλασμός είναι μια σταδιακή διαδικασία
Η ξαφνική διακοπή του θηλασμού μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση του μαστού και μαστίτιδα και μπορεί επίσης να είναι μια μεγάλη αλλαγή για το μωρό σας – επομένως δεν συνιστάται. Αντίθετα, είναι καλύτερο να σταματήσετε να θηλάζετε σταδιακά για να επιτρέψετε τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας να συνηθίσετε στην ιδέα.
Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η στερεά τροφή δεν πρέπει απλώς να αντικαθιστά το μητρικό γάλα. Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το μητρικό γάλα μπορεί να παίζει ρόλο στη βοήθεια του πεπτικού συστήματος του μωρού να αντιμετωπίσει τα στερεά. Γι’ αυτό και οι παιδίατροι συνιστούν το μωρό σας να έχει ως κύριο ρόφημα το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα, μέχρι να γίνει τουλάχιστον ενός έτους.
Μην ξεχνάτε ότι τα μωρά ανακουφίζονται από το θηλασμό – όχι μόνο από το φαγητό. Αλλά, ο θηλασμός μπορεί επίσης να έχει γίνει ένα αγαπημένο μέρος της καθημερινής και της μαμάς ρουτίνας, που μπορεί να είναι δύσκολο να το αφήσει πίσω. Στην πραγματικότητα, η διακοπή του θηλασμού μπορεί να έχει ισχυρή συναισθηματική επίδραση σε πολλές μαμάδες.
Πώς μπορώ να σταματήσω ομαλά τον θηλασμό;
Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε τη διακοπή του θηλασμού είναι να σταματήσετε μόνο μία συνεδρία θηλασμού για αρχή. Δεν έχει σημασία ποια, αν και πολλές μαμάδες επιλέγουν να συνεχίσουν το νυχτερινό τάισμα, καθώς είναι ένας καλός τρόπος να ηρεμήσουν τα μωρά τους πριν την ώρα του ύπνου. Αφού έχετε συνηθίσει να θηλάζετε λιγότερο την ημέρα, πιθανώς μετά από μια εβδομάδα, μπορείτε να εξετάσετε να σταματήσετε ακόμα μία συνεδρία θηλασμού. Αυτή η σταδιακή προσέγγιση θα διευκολύνει την διακοπή.
Ωστόσο, όταν για κάθε συνεδρία θηλασμού που κόβετε, το παιδί σας – εάν είναι κάτω του ενός έτους – θα χρειαστεί μια τροφή αντικατάστασης, η οποία μπορεί να είναι αντλημένο γάλα ή φόρμουλα. Εάν το μικρό σας έχει κλείσει τους δώδεκα μήνες, τότε θα λαμβάνει πια και στερεές τροφές ή χυμό κ.ο.κ. – οπότε αυτό δεν είναι πρόβλημα.