Πώς αναπτύσσεται η όραση του μωρού; Τα ορόσημα στους 4,8, 12 και 24 μήνες

Ως γονείς διαδραματίζετε σημαντικό ρόλο στο να διασφαλίσετε ότι τα μάτια και η όραση του παιδιού σας μπορούν να αναπτυχθούν σωστά.
3 Αυγούστου 2022 | 08:00

Κατά τη γέννηση, τα μωρά δεν βλέπουν τόσο καλά όσο τα μεγαλύτερα παιδιά ή οι ενήλικες. Τα μάτια και το οπτικό τους σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα. Αλλά από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους, η όραση βελτιώνεται σημαντικά. Ακολουθούν μερικά ορόσημα που πρέπει να προσέξετε στην όραση και την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Γέννηση έως 4 μηνών

Κατά τη γέννηση, η βρεφική όραση είναι γεμάτη από κάθε είδους οπτική διέγερση. Ενώ μπορεί να κοιτάζουν με προσοχή έναν στόχο με μεγάλη αντίθεση, τα μωρά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την ικανότητα να διακρίνουν εύκολα τη διαφορά μεταξύ δύο στόχων ή να μετακινούν τα μάτια τους μεταξύ των δύο εικόνων. Η κύρια εστίασή τους είναι σε αντικείμενα 20 έως 25 εκατοστά από το πρόσωπό τους ή την απόσταση από το πρόσωπο του γονέα.

Κατά τους πρώτους μήνες ζωής των βρεφών, τα μάτια αρχίζουν να συνεργάζονται και η όραση βελτιώνεται γρήγορα. Ο συντονισμός ματιού-χεριού αρχίζει να αναπτύσσεται καθώς το μωρό αρχίζει να παρακολουθεί κινούμενα αντικείμενα με τα μάτια του και να τα πλησιάζει. Στις οκτώ εβδομάδες, τα μωρά αρχίζουν να εστιάζουν πιο εύκολα τα μάτια τους στα πρόσωπα ενός γονέα ή άλλου ατόμου κοντά τους.

Τους δύο πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους, τα μάτια του δεν είναι καλά συντονισμένα και μπορεί να φαίνεται να περιπλανώνται ή να αλληθωρίζουν. Αυτό είναι συνήθως φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν ένα μάτι φαίνεται να γυρίζει ή να αλληθωρίζει συνεχώς, απαιτείται αξιολόγηση από έναν παιδοφθαλμίατρο.

Τα μωρά θα πρέπει να αρχίσουν να ακολουθούν τα κινούμενα αντικείμενα με τα μάτια τους και να προσεγγίζουν πράγματα περίπου στην ηλικία των 3 μηνών.

5 έως 8 μήνες

Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, ο έλεγχος των κινήσεων των ματιών και οι δεξιότητες συντονισμού ματιού-σώματος συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Η αντίληψη βάθους, η οποία είναι η ικανότητα να κρίνει κανείς εάν τα αντικείμενα είναι πιο κοντά ή πιο μακριά από άλλα αντικείμενα, δεν υπάρχει κατά τη γέννηση. Μόνο γύρω στον πέμπτο μήνα τα μάτια μπορούν να συνεργαστούν για να σχηματίσουν μια τρισδιάστατη άποψη του κόσμου και να αρχίσουν να βλέπουν σε βάθος.

Αν και η έγχρωμη όραση ενός βρέφους δεν είναι τόσο ευαίσθητη όσο αυτή ενός ενήλικα, γενικά πιστεύεται ότι τα μωρά έχουν καλή χρωματική όραση μέχρι την ηλικία των 5 μηνών.

Τα περισσότερα μωρά αρχίζουν να μπουσουλούν σε ηλικία περίπου 8 μηνών, κάτι που βοηθά στην περαιτέρω ανάπτυξη του συντονισμού ματιού-χεριού-ποδιού-σώματος. Τον πρώτο καιρό που θα μπουσουλήσουν τα βρέφη μπορεί να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μάτια τους μαζί – το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα μωρά που μπουσουλάνε πολύ.

9 έως 12 μήνες

Σε ηλικία περίπου 9 μηνών, τα μωρά αρχίζουν να σηκώσουν το σώμα τους σε μια όρθια θέση. Μέχρι την ηλικία των 10 μηνών, το μωρό θα πρέπει να μπορεί να πιάνει αντικείμενα με τον αντίχειρα και το δείκτη.

Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, τα περισσότερα μωρά θα μπουσουλούν και θα προσπαθούν να περπατήσουν. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν το μπουσούλημα και όχι το πρόωρο περπάτημα για να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει καλύτερο συντονισμό ματιού-χεριού.  Τα μωρά μπορούν πλέον να κρίνουν αρκετά καλά τις αποστάσεις και να πετούν πράγματα με ακρίβεια.

1 έως 2 χρόνια

Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, ο συντονισμός ματιού-χεριού και η αντίληψη του βάθους του παιδιού πρέπει να είναι καλά ανεπτυγμένος.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους, να κοιτάζουν και να ακούν. Αναγνωρίζουν οικεία αντικείμενα και εικόνες σε βιβλία και μπορούν να μουντζουρώσουν με κηρομπογιές ή μολύβια.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια και μερικά μπορεί να φτάσουν σε ορισμένα αναπτυξιακά ορόσημα σε διαφορετικές ηλικίες.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version