Το υψηλό σωματικό βάρος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας για τα παιδιά και τους εφήβους. Οι συνέπειες της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολλές και σημαντικές, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες.
Τι γνωρίζουμε για την παιδική παχυσαρκία
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τη βιβλιογραφία το 1/3 των παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικοι, ενώ και τα υπόλοιπα κινδυνεύουν από επιπλοκές της παχυσαρκίας, ακόμα και αν αυτά τα παιδιά με κάποιον τρόπο χάσουν βάρος στην ενήλικη ζωή τους.
Σήμερα τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμων επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι η παχυσαρκία κατά την παιδική, προεφηβική και εφηβική ηλικία αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων φθοράς, όπως είναι η στεφανιαία νόσος και τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορες μορφές καρκίνων κ.ά. στη μετέπειτα ζωή.
Ιδιαίτερα δε η περίοδος «λιπογενετικής έκρηξης» (adiposity rebound period) από 8-12 ετών θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η εμφάνιση παχυσαρκίας σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες παιδιών έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης δυσάρεστων καταστάσεων.
Οσον αφορά τη χώρα μας, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί μια σειρά από σημαντικές κοινωνικοπολιτικές μεταβολές, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αντίστοιχες επιδράσεις στον τρόπο και στις συνήθειες ζωής των παιδιών και των εφήβων.
Ενας από τους τομείς που έχουν επηρεαστεί, δυστυχώς αρνητικά, είναι η καθημερινή τους διατροφή, με άμεσο πλέον αντίκτυπο στο επίπεδο υγείας. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς σύμφωνα με την τελευταία του έκθεση για την παχυσαρκία και την υπερβαρότητα των παιδιών στην Ευρώπη η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Παρακάτω παραθέτουμε σε πίνακες τα στατιστικά σε σχέση με το υπερβάλλον σωματικό βάρος των παιδιών στην Ελλάδα ανά ηλικία:
Δυστυχώς στους εφήβους κατέχουμε μια αρνητική πρωτιά, με το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υιοθετηθούν από νωρίς στη ζωή ενός παιδιού κάποιοι βασικοί διατροφικοί κανόνες που θα συμβάλουν στην καλύτερη διαχείριση και στον έλεγχο του σωματικού του βάρους στο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει νέους φόρους στα ποτά με ζάχαρη, επιδοτήσεις στα υγιεινά τρόφιμα, περιορισμούς στο μάρκετινγκ των ανθυγιεινών τροφών για τα παιδιά, καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, βελτίωση της διατροφής και της σωματικής άσκησης στη διάρκεια όλης της ζωής, προβολή της σημασίας του θηλασμού, παρεμβάσεις σε επίπεδο σχολείου κ.ά.
Τα ποσοστά υπέρβαρου και παχυσαρκίας στα παιδιά φαίνεται πως είναι μεγαλύτερα σε επαρχιακές και αγροτικές περιοχές από ό,τι στις πόλεις