Ανεξάρτητα από το λόγοι για τον οποίο το παιδί σας δυσκολεύεται να επιστρέψει στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να μεταβεί από την αμέριμνη καθημερινότητα της παραλίας στη σχολική ρουτίνα. Όσο πιο νωρίς μπείτε οικογενειακώς στην διαδικασία αυτή, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αισθανθείτε εξαντλημένοι και απογοητευμένοι. Πώς όμως θα κάνετε την μετάβαση πιο εύκολη;
Απλά tips για να κάνετε την μετάβαση πιο ομαλή – για εσάς και για το παιδί
#1 Μιλήστε για την επιστροφή στο σχολείο νωρίτερα
Υπενθυμίζοντας από τώρα στο παιδί ότι η επιστροφή στη σχολική ρουτίνα έρχεται σύντομα, το βοηθάτε να προετοιμαστεί διανοητικά για τη μετάβαση. Εάν συνεχίσει να βρίσκεται σε άρνηση, αυτή είναι μια ευκαιρία να μάθετε γιατί. Συχνά ξεχνάμε να το ρωτήσουμε αυτό ή τείνουμε να αγνοούμε τα συναισθήματα των παιδιών επειδή είναι κάτι που πρέπει να κάνουν ούτως ή άλλως. Για να μάθετε τι συμβαίνει, κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου όπως:
- Γιατί δεν θέλεις να επιστρέψεις στο σχολείο;
- Πες μου για την τάξη σου.
- Πες μου για το λιγότερο αγαπημένο σου κομμάτι της ημέρας.
- Πες μου τι σου αρέσει περισσότερο στο σχολείο.
Στη συνέχεια, αν πουν κάτι σαν, «Δεν μου αρέσει η τάξη μου/ο δάσκαλος/ο Γιαννάκης/κ.λπ.». Συνεχίστε με: «Τι δεν σου αρέσει στην τάξη σου/με το μάθημα της γυμναστικής/στον Γιαννάκη/κ.λπ.». Προσπαθήστε να ακούσετε πραγματικά και μην προσφέρετε λύσεις αμέσως. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να εκφραστεί – να είστε προετοιμασμένοι για το γεγονός ότι αυτό μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες.
#2 Κανονίστε ένα ή δύο ραντεβού με τους φίλους από το σχολείο
Για να τον βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τα συναισθήματά του, το Σαββατοκύριακο πριν επιστρέψει στο σχολείο δώστε του την ευκαιρία να περάσει δύο διασκεδαστικές ημέρες με μερικούς φίλους από το σχολείο του. Η πρωτοβουλία αυτή θα σπάσει τον πάγο, κάνοντας την μετάβαση πιο εύκολη. Μπορείτε να κανονίσετε να πάτε τα παιδιά σε μια παιδική χαρά, να καλέσετε 2-3 φίλους να περάσουν το βράδυ σπίτι σας, να τα πάτε στο λούνα παρκ ή απλά να τα βγάλετε για βόλτα και παγωτό στο πάρκο, φροντίζοντας να πάρετε το ποδήλατό του/το πατίνι του/ή απλά τα αγαπημένα του παιχνίδια (φροντίστε και οι φίλοι του να κάνουν το ίδιο).
#3 Παίξτε στην παιδική χαρά του σχολείου
Εάν το σχολείο του παιδιού σας έχει ανοιχτό παιδότοπο ή γήπεδο μπάσκετ/βόλεϊ, πηγαίνετε το παιδί σας σε αυτό μία ημέρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος για να σπάσετε τον πάγο και να το βοηθήσετε να επιστρέψει στην σχολική ρουτίνα.
#4 Κοιμηθείτε νωρίς 2-3 ημέρες νωρίτερα και ξυπνήστε στην ώρα σας
Τα παιδιά συχνά μένουν ξύπνια και κοιμούνται αργά στις διακοπές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα το βράδυ πριν από την επιστροφή στο σχολείο, επειδή αν κοιμηθούν αργά την προηγούμενη, πιθανότατα δεν θα μπορούν να σηκωθούν στην ώρα τους το επόμενο πρωί. Η έλλειψη ύπνου θα προκαλέσει γκρίνια, κούραση κατά την διάρκεια της ημέρας και απώλεια συγκέντρωσης την ώρα του μαθήματος. Όλα δηλαδή όσα θα θέλατε να αποφύγετε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Για να αποφύγετε αυτό το σενάριο, προσπαθήστε 3-4 ημέρες πριν να βάλετε το παιδί σας για ύπνο κοντά στην κανονική ώρα που θα κοιμόταν αν το επόμενο πρωί σηκωνόταν για να πάει στο σχολείο.
#5 Ζητείστε βοήθεια
Εάν το παιδί σας έχει ιδιαίτερα δύσκολες μεταβάσεις, σε σταθερή βάση, μπορεί να θέλετε να ζητήσετε από τον σύζυγο, τον σύντροφο, έναν άλλο φροντιστή ή τον παππού σας να πάει στη δουλειά αργά ή να έρθει να σας βοηθήσει το πρωί – ειδικά εάν έχετε και άλλα παιδιά τα οποία πρέπει να προετοιμάσετε για το σχολείο.
#7 Αποσυμπίεση
Όταν το παιδί σας επιστρέψει στο σπίτι εκείνη την πρώτη μέρα, μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να αποσυμπιεστεί. Κάντε μια ή δύο γρήγορες ερωτήσεις για το πώς πήγε η μέρα του και, στη συνέχεια, αφήστε του χώρο να χαλαρώσει ή να κάνει κάποια φυσική δραστηριότητα. Αφού ηρεμήσει, κάντε πιο ανοιχτές ερωτήσεις για την ημέρα του:
- Πώς ένιωσε σήμερα στο σχολείο;
- Ποιο ήταν το καλύτερο μέρος της ημέρας του;
- Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της ημέρας του;
Δώστε του την ευκαιρία να μιλήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, ακούγοντάς το αρχικά και εκφράζοντας την κατανόησή σας στη συνέχεια. Εάν είναι σε θέση να προσδιορίσει τι ήταν δύσκολο, ρωτήστε το ξανά αν έχει ιδέες για το τι θα μπορούσε να το βοηθήσει και κάντε ένα σχέδιο για να τις συμπεριλάβετε. Εάν δεν μπορεί να σκεφτεί κάποια ιδέα, κάντε του εσείς ορισμένες προτάσεις για να διαλέξει.
Κι, ενώ κανένας από εμάς δεν θέλει να είναι ο αυταρχικός γονέας, το να απευθυνθούμε στον δάσκαλο για πρόσθετη υποστήριξη μπορεί να είναι χρήσιμο και κατάλληλο σε ορισμένες περιπτώσεις.