Μεταξύ 10 και 20% των παιδιών υποφέρει από έκζεμα – μια δερματική κατάσταση γνωστή και ως ατοπική δερματίτιδα. Η φαγούρα που προκαλεί στο ευαίσθητο δερματάκι των παιδιών το έκζεμα και το γενικότερο αίσθημα δυσφορίας λόγω της νόσου, μπορούν πραγματικά να χαλάσουν τον ύπνο τους. Η έρευνα έχει δείξει, ειδικότερα, ότι έως και το 83% των παιδιών με έκζεμα σε έξαρση δυσκολεύονται να πέσουν στο κρεβάτι και να κοιμηθούν. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό και το άγχος να παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς είναι ένα κοινό έναυσμα τόσο για τις διαταραχές ύπνου όσο και για εξάρσεις εκζέματος.
Ο μη επαρκής (καλής ποιότητας) ύπνος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις και πιο ευαίσθητους στον πόνο. Μπορεί να βλάψει τις γνωστικές τους ικανότητες, να διαταράξει τη συμπεριφορά τους και να οδηγήσει σε προβλήματα συγκέντρωσης και συναισθηματικής προσοχής.
Συμβουλές για γονείς με παιδιά που χάνουν τον ύπνο τους από το έκζεμα
Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται καλύτερα τη νύχτα:
- Ξεκινήστε τη ρουτίνα του παιδιού σας για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ (ή όσο πιο κοντά μπορείτε) επτά ημέρες την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τα φώτα που σβήνουν και ανάβουν.
- Ελαχιστοποιήστε την έκθεσή του σε έντονο φως, δύο ώρες πριν τον ύπνο.
- Βάλτε το παιδί σας στο κρεβάτι ξύπνιο και αφήστε το να κοιμηθεί μόνο του, χωρίς να παίζει μουσική στο βάθος και χωρίς σωματική επαφή μαζί σας.
- Διατηρήστε το παιδικό υπνοδωμάτιο ήσυχο και σκοτεινό, αφήνοντας μόνο ένα αμυδρό έμμεσο νυχτερινό φως εάν είναι απαραίτητο.
- Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα έξω από το υπνοδωμάτιο και μακριά από το κρεβάτι των παιδιών.
- Τα βιντεοπαιχνίδια, τα κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις θα πρέπει επίσης να μένουν έξω από το παιδικό.
- Δώστε προσοχή στην αναπνοή του παιδιού σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το ροχαλητό, ο πνιγμός, η αναπνοή και οι παύσεις στην αναπνοή μπορεί να είναι σημάδια υπνικής άπνοιας.
- Εκθέστε το παιδί σας σε πολύ φως το πρωί μόλις ξυπνήσει και ωθήστε το να κινηθεί (η τηλεόραση απαγορεύεται τις δύο πρώτες ώρες της ημέρας!).
- Δεν απαιτείται μεσημεριανός ύπνος εάν δεν είναι πλέον κατάλληλος για την ηλικία του παιδιού σας.
- Αποκλείστε εντελώς την πρόσληψη καφεΐνης από τη διατροφή του παιδιού σας μετά το μεσημέρι.
Άλλες παρεμβάσεις για να βοηθήσετε το παιδί με έκζεμα να κοιμηθεί
Εκτός απ’ όλα τα παραπάνω, μπορείτε να δοκιμάσετε και τις ακόλουθες τεχνικές για να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί:
Τεχνική #1
Η θερμοκρασία του σώματός μας αρχίζει να πέφτει καθώς πλησιάζουμε στον συνηθισμένο χρόνο ύπνου μας και το ζέσταμα του σώματος με ένα (όχι πολύ) ζεστό μπάνιο που ακολουθείται από μια περίοδο ψύξης, έχει βρεθεί ότι μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία του ύπνου. Τα μπάνια είναι επίσης πολύ χρήσιμα για την ενυδάτωση του υπερβολικά ξηρού δέρματος του παιδιού σας και για τη χαλάρωση των μυών του. Το πρώτο μπορεί να μειώσει την τάση για φαγούρα και το δεύτερο μπορεί να μειώσει το άγχος, το οποίο, όπως έχουμε ήδη δει, είναι ένα ισχυρό έναυσμα για εξάρσεις εκζέματος.
Τεχνική #2
Μια άλλη παρέμβαση που έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στη μείωση του κνησμού, των διαταραχών ύπνου και του στρες σε άτομα με έκζεμα, είναι κάτι που ονομάζεται προοδευτική μυϊκή χαλάρωση. Αυτή είναι μια μορφή πρακτικής επίγνωσης κατά την οποία διαφορετικές μυϊκές ομάδες τεντώνονται διαδοχικά και κρατούνται έτσι για 10 δευτερόλεπτα, ακολουθούμενες από μια περίοδο χαλάρωσης 20 δευτερολέπτων. Και πάλι, ο πιθανός μηχανισμός δράσης είναι η ανακούφιση από το στρες.
Τεχνική #3
Τέλος, μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη από μια ιαπωνική ομάδα διαπίστωσε ότι το γέλιο το βράδυ κάνει το σώμα να παράγει περισσότερη μελατονίνη (την ορμόνη που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο κατά την έναρξη του ύπνου). Αυτό που είναι συναρπαστικό σε αυτή τη μελέτη είναι ότι αν και είναι γνωστό ότι τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση τα βράδια κοιμούνται λιγότερο, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με χιουμοριστικό περιεχόμενο μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο – είτε ενεργοποιώντας την απελευθέρωση μελατονίνης ή/και μέσω ανακούφισης από το στρες.