Η εφηβεία φαίνεται να «χτυπά» σχεδόν «εν μία νυκτί»! Τη μια στιγμή νιώθετε ότι έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε μια στενή σχέση με το παιδί σας και την επόμενη αναρωτιέστε πού μπορεί να κάνατε το λάθος.
Το παιδί στην εφηβεία μπορεί να γίνει ιδιαιτέρως ευέξαπτο και να σας απευθύνεται με νεύρα και θυμό. Να είστε σίγουροι πως το «σενάριο» αυτό είναι σύνηθες για τις περισσότερες σχέσεις γονέων και εφήβων και πως ως γονιός, δεν έχετε κάνει τίποτα κακό.
Συμβουλές για να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά των εφήβων
Είναι αλήθεια πως ένα παιδί στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει «πονοκεφάλους» στους γονείς. Η ανάγκη του εφήβου για ανεξαρτησία οδηγεί σε «ξεσπάσματα» που οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Μην το παίρνετε προσωπικά
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ένα παιδί προσπαθεί να καταλάβει την «πραγματική του ταυτότητα», ανεξάρτητα από το οικογενειακό του περιβάλλον. Στην προσπάθεια του αυτή, τα λόγια του απέναντί στους γονείς του μπορεί να είναι «σκληρά» και να προκαλούν πόνο.
Όλη αυτή η ένταση και ο εκνευρισμός είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής του.
Στην ουσία, αυτό για το οποίο ο έφηβος αγωνίζεται είναι η αυτονομία και η ελευθερία του να συμμετάσχει σε αποφάσεις που τον αφορούν. Το παιδί σας ξεσπά το θυμό του σε εσάς, απλά και μόνο επειδή είστε ο «εύκολος και ασφαλής στόχος».
Είναι σημαντικό λοιπόν να θυμάστε πως δεν φταίτε εσείς και πως ακόμη κι αν το παιδί σας φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για το τι έχετε να του πείτε, δεν ισχύει! Τα παιδιά πάντοτε βλέπουν τον εαυτό τους ως προέκταση των γονιών τους, επομένως χαλαρώστε και δείτε το ως έχει. Μια φάση δηλαδή που δεν θα κρατήσει για πάντα..
Μήπως συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό;
Είναι σημαντικό ένας γονιός να είναι ήρεμος κατά τη διάρκεια των εντάσεων της εφηβικής περιόδου για να είναι σε θέση να διακρίνει το εάν τα νεύρα ή η θλίψη του εφήβου προέρχονται από σοβαρές αιτίες ή μη.
Αντί να θυμώσετε με την άσχημη συμπεριφορά του παιδιού σας, «ερευνήστε βαθύτερα» για να εντοπίσετε τυχόν σημαντικά προβλήματα όπως το bullying ή η πίεση από τους συνομηλίκους.
Μην φοβάστε να γίνετε «κακοί»
Μία από τις μεγαλύτερες ευθύνες της γονεϊκότητας είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει ένας υπεύθυνος ενήλικας. Είναι πολύ σημαντικό να εστιάζετε πάνω απ’ όλα στο να το καθοδηγήσετε να κάνει εκείνο που είναι σωστό για το ίδιο και για τον κόσμο γύρω του.
Πολλές φορές, οι γονείς πασχίζουν να είναι αρεστοί στο παιδί τους ώστε να νιώθουν «καλοί γονείς».
Ο ρόλος όμως του γονέα δεν είναι να είναι αρεστός αλλά να παίρνει αποφάσεις για την ασφάλεια, και όχι μόνο, του παιδιού του που πολλές φορές μπορεί να μην αρέσουν στο ίδιο.
Λειτουργήστε περισσότερο ως γονιός και λιγότερο σαν φίλος και να είστε σίγουροι πως το παιδί σας τελικά θα αναγνωρίσει και θα εκτιμήσει όλες σας τις προσπάθειες.
Μην απαντάτε στα «νεύρα με.. νεύρα»
Είναι δύσκολο η αλήθεια είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι όταν το παιδί σας σας μιλά απότομα, κοφτά ή με αγένεια. Καλό θα ήταν όμως να μην «τσιμπάτε»! Αν εμπλακείτε σε φωνές και καβγάδες, δεν ωφελεί.
Πάρτε μια βαθιά ανάσα, απομονωθείτε για λίγα λεπτά για να ηρεμήσετε αν χρειαστεί και προσεγγίστε πάλι το παιδί με ήρεμο τρόπο ώστε να μπορέσετε να συνομιλήσετε και να ακούσετε πραγματικά ο ένας τον άλλον.
Δείξτε εμπιστοσύνη
Μην ξεχνάτε ότι ένα σημαντικό μέρος της μαθησιακής διαδικασίας ενός παιδιού είναι να παίρνει πρωτοβουλίες και να ρισκάρει. Κατ’ επέκταση είναι απόλυτα υγιές να κάνει και λάθη. Είναι μάταιο να προσπαθείτε να ελέγξετε την κάθε κίνηση του παιδιού σας. Αφήστε που κάτι τέτοιο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε «επανάσταση» του εφήβου.
Ακόμα κι αν διαφωνείτε με τις ιδέες του παιδιού σας, φροντίστε να τις σέβεστε. Ακούστε τι έχει να σας πει και αποφύγετε να κάνετε διάλεξη.
Όταν το παιδί κάνει μια λανθασμένη επιλογή μην του πείτε: «Στα έλεγα εγώ»! «Προχωρήστε παρακάτω» και να είστε σίγουροι πως ήδη το πάθημα έγινε.. μάθημα.
Μην σας τρομάζει η «απόσταση»
Καθώς οι έφηβοι μεγαλώνουν, τείνουν να απαιτούν την ιδιωτικότητά τους. Η απόσταση όσον αφορά την επικοινωνία που δημιουργείται ανάμεσα σε εσάς και το παιδί, μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ανασφάλεια.
Για να καταφέρετε να διαχειριστείτε καλύτερα το «κενό» που νιώθετε, επικεντρωθείτε σε δραστηριότητες που σας κάνουν χαρούμενους, όπως το να πάτε μια βόλτα, να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο, να δείτε μια ταινία με έναν φίλο, να βγείτε έξω με τον σύντροφό σας για φαγητό.
Εν κατακλείδι, η εφηβεία μπορεί να είναι μια περίοδος γεμάτη προκλήσεις και αλλαγές. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι πιο ικανοποιητικό από το να βλέπουμε το παιδί μας να εξελίσσεται τελικά σε έναν υγιή και ολοκληρωμένο ενήλικα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, γονείς, «λίγη» υπομονή και πάνω απ’ όλα ψυχραιμία!