Με σύμμαχο την επιστήμη, τα παιδιά δε στερούνται τίποτα!

Ποιο παιδάκι δεν λιγουρεύεται ένα εντυπωσιακό, πολύχρωμο κέικ ή ένα λαχταριστό τηγανητό κοτόπουλο;
15 Σεπτεμβρίου 2022 | 09:00

Πόσες φορές, όμως, δεν προβληματιζόμαστε για το αν όλα αυτά τα τρόφιμα με τα διάφορα πρόσθετα είναι ασφαλή ή αν το κοτόπουλο έχει προετοιμαστεί και μαγειρευτεί σωστά πριν καταναλωθεί; Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτήν τη δύσκολη θέση να πούμε όχι σε κάτι που πραγματικά θέλουν τα παιδιά.

Σύμμαχός μας όμως σε αυτήν τη … μάχη είναι η επιστήμη και η προσπάθεια επιστημόνων από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, που συνεχώς μελετούν και αξιολογούν, προτείνουν και καθοδηγούν σε σχέση με τα πρόσθετα που βάζουμε στα τρόφιμα αλλά και σε σχέση με τα τροφιμογενή νοσήματα που μπορεί να προκληθούν από τρόφιμα που διαχειριζόμαστε και καταναλώνουμε καθημερινά.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλα τα πρόσθετα, από τις διάφορες γλυκαντικές ουσίες μέχρι τις χρωστικές που μας δίνουν τα εντυπωσιακά χρώματα που τραβούν το βλέμμα, έχουν περάσει και περνούν συνεχώς από προσεκτική αξιολόγηση και έτσι είναι βέβαιο ότι είναι ασφαλή για κατανάλωση. Άλλωστε, τα πρόσθετα δε χρησιμοποιούνται μόνο για την εμφάνιση των τροφίμων αλλά πολλές φορές είναι απαραίτητα και για τη διατήρησή τους (όπως π.χ. το αλάτι και η ζάχαρη). Τα πρόσθετα αυτά, αλλά και όσα νέα προκύπτουν, αφού διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλα για χρήση και κατανάλωση, είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται στις συσκευασίες ή τις περιγραφές των προϊόντων, με τον χαρακτηριστικό αριθμό Ε και τη συγκεκριμένη χρήση για την οποία έχουν συμπεριληφθεί στο τρόφιμο.

Πέρα από τα όποια πρόσθετα, κίνδυνοι μπορεί να κρύβονται και μέσα στα ίδια τα τρόφιμα, ή καλύτερα στον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε, τα μαγειρεύουμε και τα αποθηκεύουμε. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να διαχειριζόμαστε το κάθε τρόφιμο, καθώς είναι γεγονός ότι τα περισσότερα τροφιμογενή νοσήματα προκύπτουν από βακτήρια που υπάρχουν σε ωμές τροφές που έχουν έρθει σε επαφή με έτοιμο προς κατανάλωση τρόφιμο. Η πιο γνωστή αιτία τροφιμογενούς νοσήματος είναι η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να βρεθεί στα αυγά, στη γαλοπούλα, στο κοτόπουλο και στο χοιρινό. Η ασπίδα προστασίας μας απέναντι σε νοσήματα τέτοιου είδους είναι η σωστή και πλήρης ενημέρωση για το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα αυτά, ενημέρωση που μπορεί να είναι αξιόπιστη μόνο όταν βασίζεται σε επιστημονική γνώση.

Μέσω της επικοινωνιακής εκστρατείας #EUChooseSafeFood της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αξιόπιστη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων, για θέματα όπως τα πρόσθετα και τα τροφιμογενή νοσήματα που αναφέρθηκαν και να είστε σίγουροι ότι κάνετε ασφαλείς επιλογές για εσάς και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version