Το να κάνεις νέους φίλους σε μια τάξη γεμάτη άγνωστα πρόσωπα μπορεί να είναι τρομακτικό, ειδικά για ένα παιδί που μπορεί να είναι συνεσταλμένο από τη φύση του. Αν σε αυτό το μίγμα προσθέσετε τον πολύμηνο εγκλεισμό στο σπίτι των μικρών παιδιών λόγω πανδημίας, θα καταλάβετε γιατί είναι ακόμα πιο δύσκολο για τα σημερινά πρωτάκια να κάνουν φίλους.

Ωστόσο, οι φίλοι βοηθούν τα παιδιά σχολικής ηλικίας να αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να προσαρμόζονται ευκολότερα και να απολαμβάνουν περισσότερο το σχολείο. Οι κοινωνικές σχέσεις έχουν επίσης θετική επίδραση στην ακαδημαϊκή τους ζωή.

Αν, λοιπόν, διαπιστώνετε μια δυσκολία να κάνει το παιδί σας νέες γνωριμίες στο σχολείο, θα χαρείτε να μάθετε πως μπορείτε να το «εξοπλίσετε» με κάποιες βασικές δεξιότητες για να το βοηθήσετε να κοινωνικοποιηθεί. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να κάνει νέους φίλους:

Ξεκινήστε με ένα ή δύο παιδιά

Προτείνετε στο παιδί σας να συστηθεί μόνο σε ένα ή δύο άτομα και δείτε πώς θα πάει. Αυτά τα λίγα άτομα μπορεί να είναι σε θέση να συστήσουν το παιδί σας σε άλλους μαθητές.

Ενθουσιάστε το παιδί σας

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δει ως κάτι διασκεδαστικό το να κάνει νέους φίλους και όχι ως κάτι το τρομακτικό. Προσπαθήστε να το ενθουσιάσετε στη σκέψη να γνωρίσει νέα και ενδιαφέροντα άτομα και να μάθει από αυτά.

Υπενθυμίστε στο παιδί σας να είναι πάντα ευγενικό

Εάν το παιδί σας είναι ευγενικό και φιλικό με τους άλλους, το πιθανότερο είναι ότι οι συμμαθητές του όχι μόνο θα το προσέξουν αυτό αλλά και θα το ανταποδώσουν.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι πάντα ο εαυτός του

Φροντίστε να επισημαίνετε συχνά στο παιδί σας ότι είναι υπέροχο όπως είναι κι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει για να κάνει φίλους.

Εξηγήστε ότι δεν πρέπει να κρίνουμε από τις πρώτες εντυπώσεις

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μην κρίνει τους ανθρώπους, ειδικά πριν έχει την ευκαιρία να τους γνωρίσει σωστά. Πολλές φιλίες έχουν ανθίσει μετά από τις αρχικές κακές εντυπώσεις…

Λάβετε υπόψη ότι τα διαφορετικά παιδιά έχουν και διαφορετικές ανάγκες. Ακούστε προσεκτικά το παιδί σας και δώστε προσοχή σε τυχόν σήματα. Το παιδί σας φαίνεται αποτραβηγμένο όταν το άλλο σας παιδί έχει φίλους; Αισθάνεται το παιδί σας ότι οι φίλοι του το αποφεύγουν, όταν δεν είναι καλεσμένο σε ένα πάρτι γενεθλίων; Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι χρειάζεται βοήθεια για να κάνει φίλους.

Εάν το παιδί σας φαίνεται ικανοποιημένο, έχετε κατά νου ότι η μοναχικότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα με τη μοναξιά. Μερικές φορές τα παιδιά με διαφορές μάθησης και σκέψης έχουν τόσα πολλά πράγματα να διαχειριστούν, που η προσθήκη φίλων στο μίγμα είναι υπερβολική. Και μερικά παιδιά προτιμούν απλώς τη δική τους παρέα.