Γιατί το παιδί «τρώει» την μπλούζα του;

Έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί «μασάει» την μπλούζα που φορά συχνά; Τι μπορείτε να κάνετε για να το ενθαρρύνετε να σταματήσει;
17 Σεπτεμβρίου 2022 | 08:00

Πιθανότατα να θυμάστε το στάδιο όπου το παιδί φαινόταν να έβαζε στο στόμα του οποιοδήποτε αντικείμενο περνούσε από μπροστά του. Τα βρέφη συνηθίζουν να το κάνουν αυτό όταν βγάζουν δόντια ή σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ή σχολικής ηλικίας πιπιλάει ή μασά τα ρούχα του;

Μερικές φορές, ένα μεγαλύτερο παιδί θα αναπτύξει τη συνήθεια να βάζει τη λαιμόκοψη, τη μανσέτα ή το στρίφωμα του πουκαμίσου του στο στόμα του. Μπορεί να μασήσουν ή να πιπιλίσουν το υλικό σε σημείο που να ανοίξει τρύπες ή και να φθαρεί. Εάν ήδη παρατηρείτε κάτι τέτοιο, μπορεί να ανησυχήσετε ότι αυτή η συμπεριφορά θα προκαλέσει αρνητικά σχόλια από συνομηλίκους και δασκάλους ή ότι σχετίζεται με ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας ή ανάπτυξης.

Γιατί το παιδί μασά την μπλούζα του;

Η στοματική διέγερση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού, μας λένε οι ειδικοί. Η στοματική κινητική αναζήτηση έχει τις ρίζες της στις πιο βασικές μας μεθόδους αυτορρύθμισης ή ηρεμίας. Από τη βρεφική έως τη νηπιακή ηλικία, ένα παιδί χρησιμοποιεί ένα αντανακλαστικό «πιπιλίσματος» για να εκπληρώσει τις βασικές ανάγκες της πείνας και της δίψας.

Αργότερα, μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτό το μοτίβο για να ηρεμήσουν, τις περισσότερες φορές πιπιλίζοντας την πιπίλα τους ή τον αντίχειρά τους. Πέραν της νηπιακής ηλικίας, ορισμένα παιδιά μπορεί να επιδιώκουν ακόμα να διεγείρουν το στόμα και τα σαγόνια τους.

Αυτό είναι γνωστό και ως ιδιοδεκτική αίσθηση. Αυτή η βαθιά πίεση μπορεί να είναι καταπραϋντική για τα παιδιά καθώς αναζητούν τρόπους να ηρεμήσουν τον εαυτό τους που να είναι αυτοκατευθυνόμενοι και προβλέψιμοι, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Ένα παιδί που αυτοκαταπραΰνεται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μασήσει την μπλούζα του επειδή είναι εύκολα προσβάσιμη.

Πώς θα το βοηθήσετε να σταματήσει

Μπορεί να θεωρήσετε ότι η συνήθεια του παιδιού σας να πιπιλάει ή να μασάει τα ρούχα του πρόκειται για μια φάση που θα περάσει. Ωστόσο, εάν η συμπεριφορά τους ενοχλεί ή επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους, υπάρχουν τρόποι να τους βοηθήσετε να απαλλαγούν από τη συνήθεια.

Βρείτε τι το προκαλεί

Μπορεί να υπάρχουν μοτίβα στην συγκεκριμένη συμπεριφορά του παιδιού. Έχουν την τάση να το κάνουν πριν από την ώρα του σνακ όταν μπορεί να πεινάσουν; Είναι όταν επικεντρώνονται σε σχολικές εργασίες ή σε ένα παζλ; Είναι πριν από το διάλειμμα ή ένα ραντεβού παιχνιδιού όταν μπορεί να είναι νευρικά για την κοινωνική αλληλεπίδραση;

Εάν αντιληφθείτε ότι συνήθως συμβαίνει ως αντίδραση σε κάτι άλλο, τότε μπορείτε να το βοηθήσετε να σταματήσει. Για παράδειγμα, αν τείνει να μασά την μπλούζα του όταν πεινάει, έχετε διαθέσιμα υγιεινά σνακ, που μπορεί να καταναλώσει άμεσα μόλις πεινάσει.

Δώστε τους εναλλακτικές

Ένα παιδί που μασάει τα ρούχα του αναζητά στοματική διέγερση, γι’ αυτό προσφέρετε του προϊόντα φτιαγμένα για αυτήν την κατάσταση. Υπάρχουν μαλακά, ασφαλή μασώμενα προϊόντα που μπορεί να δοκιμάσει αντί για τα ρούχα του.

Συχνά, το να κρατάτε τα χέρια του παιδιού απασχολημένα μπορεί να είναι αρκετό για να αφήσει πίσω του αυτήν την συνήθεια. Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσφέρετε στο παιδί σας ένα μικρό πινέλο ή ένα παιχνίδι για να το απασχολήσει και να του αποσπάσει την προσοχή από το να βάλει αντανακλαστικά την μπλούζα στο στόμα του.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version