Υλικά
- (για 4 άτομα)
- 4 ντομάτες
- 2 πιπεριές
- 1 μελιτζάνα
- 1 κολοκύθι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 8 κουταλιές ρύζι
- 3 κουταλιές πελτέ
- 1 κρεμμύδι
- Δυόσμο
- Μαϊντανό
- Ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Συνοδευτικά
Ταιριάζουν πολύ με βασιλικό, δεντρολίβανο, θυμάρι, πάπρικα, πιπέρι. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε κιμά, σταφίδες ή κουκουνάρι.
Εκτέλεση
Πλένετε τα λαχανικά, κόβετε τα «καπάκια», αδειάζετε το περιεχόμενό τους και πασπαλίζετε το εσωτερικό τους με αλάτι και πιπέρι. Κρατάτε τη σάρκα από τις ντομάτες, χωρίς τους σπόρους, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το ρύζι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Γεμίζετε με το μείγμα τα λαχανικά κατά το 1/3 και τα τοποθετείτε σε ταψί. Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον πελτέ διαλυμένο σε νερό και τα ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία.
Γνώμες
Από το κολοκύθι, τις πιπεριές και τη μελιτζάνα κερδίζετε βιταμίνες C, K, κάλιο, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, η παρουσία του ρυζιού αυξάνει το περιεχόμενο του γεύματος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος, αλλά μειώνει την περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Συμβουλές
Προτιμήστε ώριμα λαχανικά χωρίς χτυπήματα.