Λίγη γλυκύτητα μπορεί σίγουρα να είναι μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, αλλά τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 6 κουταλάκια του γλυκού (24 γραμμάρια) πρόσθετα σάκχαρα την ημέρα (ζάχαρη, μέλι, σιρόπι ή άλλο γλυκαντικό που δεν περιέχει περιλαμβάνοντα φυσικά στις τροφές τους). Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα παιδιά προσλαμβάνουν διπλάσια ή τριπλάσια από αυτή την ποσότητα, αντιμετωπίζοντας αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας – ακόμη και ως παιδιά. Επιπλέον, η κατανάλωση πολλών λιχουδιών γεμίζει τις κοιλιές των παιδιών, αφήνοντας λιγότερο χώρο για τις θρεπτικές τροφές που χρειάζεται το σώμα τους. Ίσως, λοιπόν, αναρωτιέστε αν υπάρχει τρόπος να διδάξετε τα παιδιά σας να απολαμβάνουν τις λιχουδιές χωρίς να έχουν εμμονή μαζί τους.
Οι κανόνες που δημιουργούν οι γονείς γύρω από τα γλυκά παίζουν μεγάλο ρόλο στο εάν τα παιδιά θα αποκτήσουν εμμονή με αυτές ή θα τις κανονικοποιήσουν ως μέρος της ισορροπημένης διατροφής. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν:
Ορίστε κατευθυντήριες γραμμές για τις λιχουδιές
Η δουλειά σας ως γονιός είναι να ορίσετε τον ρυθμό για την υγιεινή διατροφή. Δεν θέλετε υπερβολικά αυστηρούς ή αδυσώπητους κανόνες (αυτό ενθαρρύνει μια αρνητική διατροφική νοοτροπία), αλλά μπορείτε να συμφωνήσετε σε μια λιχουδιά την ημέρα ή μερικές φορές την εβδομάδα και να αφήσετε τα παιδιά σας να αποφασίσουν πότε θα την απολαύσουν. Αυτό δίνει μια αίσθηση ελευθερίας στο παιδί και ελαχιστοποιεί τα ξεσπάσματα θυμού.
Κάντε τα τρόφιμα ολικής αλέσεως κανόνα
Εάν τα ντουλάπια σας είναι γεμάτα με κρουασάν και καραμέλες, τα παιδιά σας θα είναι πιο πιθανό να θέλουν αυτά τα τρόφιμα. Αντί για λιχουδιές, γεμίστε την κουζίνα σας με θρεπτικά σνακ ολικής αλέσεως, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γιαούρτι, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Εάν προσφέρετε λιχουδιές μερικές φορές την εβδομάδα, στοχεύστε σε κάτι μέτριας γλυκύτητας, όπως μια μπάρα γκρανόλα ή ένα μικρό μπισκότο, που τείνουν να έχουν περίπου δύο έως τρία κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Οι απολαυστικές λιχουδιές, όπως τα σοκολατένια κέικ, οι καραμέλες και τα ντόνατς μπορούν να έχουν 10 ή περισσότερα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και είναι για ειδικές περιστάσεις.
Αποφύγετε τις λιχουδιές ως ανταμοιβές
Εάν χρησιμοποιείτε καραμέλες για να παρηγορήσετε τα λυπημένα παιδιά ή να επιβραβεύσετε την καλή τους συμπεριφορά, θα μάθουν να τρώνε για άλλους λόγους εκτός από τη σωματική πείνα και θα συσχετίσουν το φαγητό με τον έπαινο, τη λύπη ή τη χαρά. Καθώς μεγαλώνουν, κάθε φορά που νιώθουν θλίψη ή έχουν μεγάλη επιτυχία, θα λαχταρούν τη ζάχαρη. Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε ένα μοτίβο ανθυγιεινής συναισθηματικής διατροφής. Αντίθετα, επιβραβεύστε τα παιδιά με αγκαλιές, καλά λόγια, αυτοκόλλητα ή ένα αγαπημένο βιβλίο.
Αποσπάστε την προσοχή και αλληλεπιδράστε
Όταν το παιδί σας παραληρεί απαιτώντας γλυκό, αποσπάστε του την προσοχή με την αμέριστη προσοχή σας. Αντί να το κατευνάσετε με μπισκότα, παίξτε μαζί του ένα παιχνίδι, φτιάξτε ένα παζλ ή τραγουδήστε τραγούδια. Πολλές φορές, η λαχτάρα για γλυκό θα περάσει γιατί στην πραγματικότητα δεν πεινούσαν, απλώς βαριόντουσαν.
Πάντα υπάρχει αύριο
Λέγοντας κάτι σαν «έχεις ήδη φάει παγωτό σήμερα, αλλά θα υπάρχει χρόνος για λιχουδιά ξανά αύριο. Τι θα ήθελες;» μπορεί να αλλάξει αποτελεσματικά τη συζήτηση όταν το μικρό σας εκλιπαρεί για μερικά ζελεδάκια. Αν και είναι δύσκολο στην αρχή, θα συνηθίσει στην ιδέα ότι μπορεί να απολαύσει πάλι ένα γλυκό την επόμενη ή την μεθεπόμενη μέρα. Τότε η επείγουσα ανάγκη αρχίζει να υποχωρεί και μαζί με αυτήν τα κλάματα και οι φωνές.
Υποβαθμίσετε τα γλυκά
Λέγοντας στο παιδί πράγματα όπως «φάε το μπρόκολο σου αλλιώς δεν θα πάρεις παγωτό» είναι σαν να του λέτε ότι το μπρόκολο είναι άνοστο, αλλά εάν το φάει θα ανταμειφθεί με κάτι νόστιμο – το γλυκό. Αλλά, ότι βάζουμε τις λιχουδιές σε ένα «βάθρο» τότε δημιουργούνται προβλήματα. Είναι απλά φαγητό! Τι να κάνετε αντίθετα; Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε λέξεις και τη γλώσσα του σώματος για να επικοινωνήσετε στο παιδί τον ενθουσιασμό που νιώθετε από την κατανάλωση λαχανιών, φρούτων και λιχουδιών, με την ίδια ένταση.
Μην απαγορεύετε τις λιχουδιές
Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η τακτική απλώς κάνει τα παιδιά να επιθυμούν ακόμη περισσότερο τα γλυκά. Οι λιχουδιές θα υπάρχουν παντού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των παιδιών – προσφέρονται στο σχολείο, στην κατασκήνωση, στα πάρτι, στα αθλητικά παιχνίδια, στις εξόδους, κ.ο.κ. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να τα απολαμβάνουν με επίγνωση, πράγμα που σημαίνει ότι δίνουν προσοχή στη λιχουδιά, την απολαμβάνουν αργά και σταματούν όταν έχουν χορτάσει, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν και να μην πονέσει η κοιλιά τους. Και δεν μπορούν να το μάθουν αυτό εάν δεν έχουν καμία πρόσβαση σε γλυκά.