Δεν είναι ασυνήθιστο τα παιδιά να προτιμούν τον έναν γονέα έναντι του άλλου. Μερικές φορές αυτό οφείλεται σε μια αλλαγή στους γονικούς ρόλους: μετακόμιση, νέα δουλειά, ώρα ύπνου, χωρισμός. Άλλες φορές η προτίμηση προκύπτει μετά από τη γέννηση ενός μωρού – ο ένας γονέας φροντίζει περισσότερο το βρέφος, ενώ ο άλλος αφιερώνει περισσότερο χρόνο στα μεγαλύτερα παιδιά. Και μερικές φορές, είναι απλώς επειδή ο μπαμπάς είναι πιο διασκεδαστικός την ώρα του μπάνιου ή επειδή η μαμά λέει καλύτερα παραμύθια πριν τον ύπνο. Ανεξάρτητα από τον λόγο, όμως, η απόρριψη από το παιδί σάς πονάει.
Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να «επιβιώσετε» από αυτό το δύσκολο στάδιο.
Συμβουλές για τον «μη προτιμώμενο» γονέα
*Διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα
Είναι εντάξει να νιώθετε διάφορα συναισθήματα όταν το παιδί σας σάς απωθεί. Και, είναι σωστό να πείτε στο παιδί σας πώς αισθάνεστε («αισθάνομαι στενοχωρημένος όταν μου λες να φύγω!»). Αλλά, μοιραστείτε τα κλάματα, τις θυμωμένες σκέψεις και τα πληγωμένα συναισθήματα με έναν άλλο ενήλικα – όχι με το παιδί σας.
*Δημιουργήστε σύνδεση
Εάν η σχέση ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας είναι τεταμένη, αφιερώστε χρόνο για να ενισχύσετε τον δεσμό σας. Περάστε ποιοτικό χρόνο οι δυο σας σε καθημερινή βάση, πάρτε μέρος σε δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί ή δημιουργήστε «ειδικές» δραστηριότητες που είναι μόνο για τους δυο σας.
*Δείξτε ενσυναίσθηση
Θα υπάρξουν στιγμές που ο προτιμώμενος γονέας δεν είναι διαθέσιμος για να σώσει το παιδί σας. Σε αυτές τις στιγμές, δείξτε ενσυναίσθηση και στη συνέχεια, βάλτε ένα όριο. «Ξέρω ότι θα ήθελες να σε βοηθήσει ο μπαμπάς. Είναι δύσκολο όταν είναι στη δουλειά και η μαμά πρέπει να σε βοηθήσει να ντυθείς».
*Αναζητήστε συμβουλές
Όσο δύσκολο κι αν είναι να το παραδεχτείτε, μπορεί να υπάρχει κάτι να μάθετε από τον «προτιμώμενο γονέα». Ίσως τα τραγούδια που τραγουδά ο μπαμπάς κατά τη διάρκεια του μπάνιου να διώχνουν το άγχος από το λούσιμο των μαλλιών. Ή, το παιχνίδι που παίζει η μαμά τη μέρα μαζί του τον κάνει να ξυπνάει πιο εύκολα πρωί.
*Θετική ομιλία με τον εαυτό σας
Είναι εύκολο να πέσετε στα πατώματα ή να αρχίσετε να αμφιβάλλετε για την ανατροφή των παιδιών σας, όταν ένα παιδί σας προτιμά έναν άλλο φροντιστή. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτό είναι ένα στάδιο. Ότι είστε ο γονιός που χρειάζεται το παιδί σας. Και, ότι η αξία σας δεν καθορίζεται από τη θετική στάση του παιδιού σας. Εάν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα αρνητικά συναισθήματα, αναζητήστε υποστήριξη από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή σύμβουλο γονέων.
Δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και δείτε αν μπορείτε να ενσωματώσετε μερικές από αυτές τις συμβουλές στην ανατροφή σας.
Ευτυχώς, το παιδί σας μεγαλώνει και ωριμάζει. Με τον καιρό, θα ξεπεράσουν αυτή την προτίμηση και θα συνειδητοποιήσουν ότι είναι δυνατό να αγαπήσουν και τους δύο γονείς με μοναδικούς τρόπους.
Μέχρι τότε, πάρτε μια βαθιά ανάσα. Βρείτε λίγη εσωτερική δύναμη καθώς σας προσπερνούν όταν θέλουν αγκαλιές και φιλιά. Και χαμογελάστε σιωπηλά όταν ο άλλος γονέας καλείται να αλλάξει μια ακατάστατη πάνα.