Το παιδί με αγνοεί επιδεικτικά – Τι μπορώ να κάνω;

Λέτε στο παιδί σας ότι είναι ώρα να μπει μέσα αλλά δεν λαμβάνετε καμία απάντηση. Του ζητάτε να μαζέψει τα παιχνίδια του και συνεχίζει να παίζει. Του λέτε να φορέσει τα παπούτσια του για να φύγετε για το σχολείο. Αν όλα αυτά σας ακούγονται οικεία, τότε πρέπει να αλλάξετε στρατηγική. Δείτε επτά δοκιμασμένες συμβουλές για να τραβήξετε την προσοχή του παιδιού που σας αγνοεί και να το κάνετε να πειθαρχήσει.
1 Οκτωβρίου 2022 | 08:00

Είναι εξοργιστικό να μιλάτε στο παιδί σας κι αυτό να μην ακολουθεί τις οδηγίες που του δίνετε – ιδιαίτερα αν ο χρόνος πιέζει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας να σας ακούει την πρώτη φορά που του μιλάτε. Διαφορετικά, η τάση να σας αγνοεί θα μπορούσε να του γίνει συνήθεια.

Τι μπορώ να κάνω όταν το παιδί μου με αγνοεί;

Λέτε στο παιδί σας ότι είναι ώρα να μπει μέσα αλλά δεν λαμβάνετε καμία απάντηση. Του ζητάτε να μαζέψει τα παιχνίδια του και συνεχίζει να παίζει. Του λέτε να φορέσει τα παπούτσια του για να φύγετε για το σχολείο. Αν όλα αυτά σας ακούγονται οικεία, τότε πρέπει να αλλάξετε στρατηγική. Δείτε επτά δοκιμασμένες συμβουλές για να  τραβήξετε την προσοχή του παιδιού και να το κάνετε να πειθαρχήσει:

    #1 Εξαλείψτε τους περισπασμούς

Είναι σημαντικό να κάνετε διάκριση μεταξύ της ηθελημένης περιφρόνησης από το παιδί και της πραγματικής αδυναμίας στη δεδομένη στιγμή να σας ακούσει. Πριν δώσετε οδηγίες στο παιδί σας, απαλλαγείτε απ’ όλους τους περισπασμούς. Κλείστε την τηλεόραση, φωνάξτε το με το όνομά του και δημιουργήστε οπτική επαφή. Ίσως χρειαστεί ακόμη και να βάλετε το χέρι σας στον ώμο του. Στη συνέχεια, δώστε στο παιδί σας σαφείς οδηγίες που περιγράφουν τι θέλετε να κάνει.

    #2 Αίτημα επανάληψης

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας καταλαβαίνει τι είπατε ζητώντας του να επαναλάβει τις οδηγίες σας. Πείτε: «Ωραία, τι σου είπα ότι πρέπει να κάνεις τώρα;» και περιμένετε να σας εξηγήσει. Προσφέρετε διευκρινίσεις ή ρωτήστε το αν έχει ερωτήσεις. Εάν το παιδί σας μπορεί να σας επαναλάβει αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει, θα ξέρετε ότι οι προσδοκίες σας είναι ξεκάθαρες.

    #3 Δώστε μία προειδοποίηση

Αφού δώσετε στο παιδί σας οδηγίες και είστε σίγουροι ότι το καταλαβαίνει, περιμένετε περίπου πέντε δευτερόλεπτα. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επεξεργαστεί τις πληροφορίες. Εάν το παιδί σας δεν κάνει καμία προσπάθεια να ακολουθήσει την εντολή σας, σάς αγνοεί. Στη περίπτωση αυτή πείτε «Εάν δεν… τότε δεν θα…». Χρησιμοποιήστε την ίδια προσέγγιση ακόμα κι αν το παιδί σας δεν σας αγνοεί εντελώς, όπως αν πει κάτι σαν «Το ξέρω!» ή «Θα το κάνω σε ένα λεπτό» κι δώστε του πάλι πέντε δευτερόλεπτα χρόνο. Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τις συγκρούσεις και να αυξήσετε τη συμμόρφωση είναι να παρέχετε στο παιδί περιορισμένες επιλογές: «Μπορείς να καθαρίσεις το δωμάτιό σου πριν ή μετά το δείπνο – η επιλογή είναι δική σου».

    #4 Ακολουθήστε το

Αφού δώσετε μια προειδοποίηση στο παιδί περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα για να την επεξεργαστεί. Εάν το παιδί σας δεν κάνει καμία προσπάθεια να κάνει αυτό που ζητήσατε, τότε ακολουθήστε το με συνέπεια. Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν, «Επειδή επέλεξες να μην πλύνεις τα πιάτα, έχεις επιλέξει επίσης να χάσεις το χρόνο που θα είχες για βιντεοπαιχνίδια». Εάν χαθεί ένα προνόμιο, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κατανοεί ότι η απώλεια δεν ήταν δική σας επιλογή. Εάν κάνει μια διαφορετική επιλογή και θα αλλάξει τα αποτελέσματα. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε την προειδοποίησή σας. Εάν δεν είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες που έχετε ορίσει (όπως η αφαίρεση ενός προνομίου) βρείτε κάτι το οποίο μπορείτε όντως να αφαιρέσετε.

    #5 Δημιουργήστε ένα σχέδιο

Κάντε γνωστές τις ανησυχίες σας λέγοντας: «Βλέπω ότι δυσκολεύεσαι να κάνεις αυτό που σου ζήτησα. Τι είναι αυτό που σε εμποδίζει;». Αντί να το κατηγορήσετε ότι δεν άκουσε, προσπαθήστε να συζητήσετε τυχόν εμπόδια που αντιμετωπίζει. Για ορισμένα παιδιά, το να λαμβάνουν επαίνους και θετική προσοχή είναι αρκετό κίνητρο για να συνεχίσουν την καλή δουλειά. Άλλα παιδιά χρειάζονται μεγαλύτερο κίνητρο για να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Σκεφτείτε ένα σύστημα ανταμοιβής ή ένα σύστημα οικονομίας συμβολαίων για να παρακινήσετε το παιδί σας να είναι πιο συμμορφωμένο.

    #6 Αποκλείστε τα υποκείμενα προβλήματα

Εάν η άρνηση του παιδιού σας να ακούσει είναι πρόβλημα σε περισσότερα από ένα περιβάλλοντα (για παράδειγμα, το να μην ακούει στο σπίτι και στο σχολείο), είναι σημαντικό να αποκλείσετε υποκείμενα προβλήματα. Υπάρχουν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας προτού υποθέσετε ότι το παιδί σας σας αγνοεί.

  • Μπορεί το παιδί σας να έχει πρόβλημα ακοής; Ελέγξτε την ακοή του παιδιού σας εάν φαίνεται ότι δυσκολεύεται να σας ακούσει ή να κατανοήσει τις οδηγίες σας.
  • Το παιδί σας δυσκολεύεται να προσέξει; Εάν το παιδί σας είναι πολύ συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει και δεν σας ακούει ή αν δεν μπορεί να εστιάσει αρκετά για να συνεχίσει με αυτό που είπατε, μπορεί να έχει μια πάθηση όπως η ΔΕΠΥ.
  • Το παιδί σας έχει γνωστική πάθηση; Τα αναπτυξιακά προβλήματα ή οι γνωστικές διαταραχές μπορεί να δυσκολέψουν ένα παιδί να επεξεργαστεί πληροφορίες και να αναλάβει δράση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    #7 Αποφύγετε τις παγίδες

Μερικές φορές, οι γονείς κατά λάθος εκπαιδεύουν τα παιδιά τους να τα αγνοούν. Οι φωνές, οι γκρίνιες και τα παρακάλια είναι πιο πιθανό να κάνουν ένα παιδί να σας αγνοήσει. Οι μακροσκελείς διαλέξεις και το να δίνετε πάρα πολλές εντολές, μπορούν επίσης να κάνουν το παιδί σας να σταματήσει να ακούει. Κρατήστε τις οδηγίες σας για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Μείνετε σε μία μόνο προειδοποίηση, καθώς οι επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις θα διδάξουν στο παιδί σας ότι δεν χρειάζεται να ακούει την πρώτη φορά που μιλάτε.

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ανάπτυξη: Μαμά, μην ανησυχείς για αυτά τα 5 πράγματα 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νέα έρευνα: Πώς επηρεάζει το άσθμα τη μνήμη των παιδιών; 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ας αφήσουμε την σκληρή κριτική στα παιδιά μας στο παρελθόν 15 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Οι… μαγικές λέξεις που ηρεμούν το θυμωμένο παιδί 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διαβήτης τύπου 1: Τα συμπτώματα στα παιδιά 14 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Στολίσατε ήδη για τα Χριστούγεννα; Δείτε τι κερδίζετε 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πόσο σημαντικός είναι ο μεσημεριανός ύπνος για τα μικρά παιδιά; 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
8 συμπεριφορές που μαρτυρούν το άγχος του παιδιού 13 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βάζουμε όρια χωρίς να λέμε «όχι»- Γιατί και πώς να το κάνουμε; 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί η μυωπία θεωρείται παγκόσμια επιδημία; 12 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τι σημαίνει ευτυχία για τα παιδιά; 11 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version