Η πρώτη μέρα του μωρού στο σπίτι – Και τώρα τι κάνουμε;

Ο ερχομός ενός βρέφους στο σπίτι είναι τόσο σπουδαίος όσο και... τρομακτικός. Είναι πολλά που δεν έχετε σκεφτεί και πολά που προκύπτουν ανά πάσα στιγμή. Τα όσα ακολουθούν θα σας φανούν χρήσιμα τις πρώτες μέρες που θα είστε με το μωρό σας
7 Οκτωβρίου 2022 | 08:00

Η επιστροφή στο σπίτι με το νεογέννητο από το νοσοκομείο, είναι μια στιγμή που θα θυμάστε για πάντα. Το μωρό είναι ντυμένο με τα ρούχα που του είχατε διαλέξει σχολαστικά και επιμελώς τοποθετημένο στο καρεκλάκι που αγοράσατε, αφού είχατε διαβάσει πρώτα ένα εκατομμύριο κριτικές για όλα τα καρεκλάκια της αγοράς. Η διαδρομή για το σπίτι θα είναι ίσως η πιο προσεκτική και μεγάλη διαδρομή που έχετε κάνει ποτέ. Αλλά μετά τι; Τι να περιμένετε όταν φτάσετε στο σπίτι;

Οι πρώτες 24 ώρες, μπορεί να είναι ακριβώς όπως τις φανταζόσασταν ή και καθόλου. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο κανείς να προβλέψει πώς θα είναι πραγματικά αυτή η μέρα μέχρι να έρθει. Ωστόσο, το να απαντήσουμε στα πρακτικά ερωτήματα που μπορεί να σας προκύψουν κατά το ταξίδι της προσαρμογής στη νέα ζωή σας ως γονείς είναι μάλλον πιο εύκολο.

 

Πόσο τρώει ένα νεογέννητο;

Επειδή το στομάχι τους είναι τόσο μικροσκοπικό, τα νεογέννητα πρέπει να τρώνε συχνά και μικρές ποσότητες. Ορισμένα μωρά μπορεί να πεινάνε ανά δυο με τρεις ώρες ενώ άλλα πεινάνε ακόμη πιο συχνά. Πώς θα καταλάβετε αν το μωρό σας πεινάει; Οι έντονες κραυγές του θα σας ανακοινώσουν ότι έχει έρθει η ώρα να το ταΐσετε. Άλλα πιο διακριτικά σημάδια πείνας είναι το πιπίλισμα των χεριών και το χτύπημα των χειλιών. Σημειώστε, επίσης, ότι τα νεογέννητα είναι νυσταγμένα πλάσματα που συχνά χρειάζονται ενθάρρυνση για να φάνε. Δοκιμάστε να το γδύσετε, να του τρίψετε την πλάτη ή το κεφάλι και να του μιλήσετε ώστε να μην το παίρνει ο ύπνος και να μπορέσει να ολοκληρώσει το γεύμα του.

 

Γιατί κλαίει το μωρό;

Είναι αναπόφευκτο. Το μωρό θα κλαίει. Το πόσο συχνά, πόσο έντονα και για πόσο είναι εντελώς μεταβλητό και αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Πολλά νεογέννητα την πρώτη μέρα είναι εξαιρετικά ήσυχα και κοιμισμένα. Αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα. Για δύο εβδομάδες, ένα τυπικό νεογέννητο κλαίει για περίπου 2 ώρες την ημέρα. Με την πάροδο του χρόνου, θα γίνει πιο εύκολο να καταλάβετε γιατί κλαίει. Οι πιθανές αιτίες μπορεί να είναι ότι χρειάζεται αλλαγή πάνας, να πεινάει, να είναι κουρασμένο ή να αισθάνεται άβολα. Αν δεν είναι τίποτα από αυτά, ένας άλλος λόγος για την πρώιμη γκρίνια μπορεί να είναι η υπερδιέγερση. Τα βρέφη τείνουν να γίνονται ανήσυχα όταν βρίσκονται εν μέσω υπερβολικής βαβούρας ή ανησυχίας. Θα υπάρξουν, ωστόσο, φορές που το μωρό σας θα κλαίει χωρίς σαφή αιτία και θα είναι απαρηγόρητο ό,τι κι αν κάνετε. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κακομάθετε ένα νεογέννητο. Μη διστάσετε να ανταποκριθείτε στο κλάμα του.

 

Γιατί δεν κοιμάται;

Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι το μωρό σας δεν «κοιμάται σαν μωρό». Η κοιλίτσα τους τα εμποδίζει να κοιμούνται για περισσότερο από μερικές ώρες κάθε φορά πριν ξυπνήσουν για να φάνε. Βέβαια, αν αθροιστούν όλοι αυτοί οι σύντομοι ύπνοι, τα νεογέννητα κοιμούνται

συνολικά περίπου 16 έως 18 ώρες κάθε μέρα. Ευτυχώς, έχουν την εκπληκτική ικανότητα να αποκοιμούνται σχεδόν οπουδήποτε. Ανεξαρτήτως το μέρος, τοποθετήστε τα ανάσκελα και αφαιρέστε τα γύρω αντικείμενα. Αν δεν αποκοιμηθεί στην κούνια του, μη το αφήσετε χωρίς επίβλεψη. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να σταθεροποιηθεί το πρόγραμμα ύπνου του μωρού σας και να συνηθίσει να κοιμάται μόνο του στην κούνια του.

 

Πρέπει να το κάνω μπάνιο;

Ενώ η περιοχή της πάνας πρέπει να καθαρίζεται τακτικά με μαντηλάκια ή με νερό και μαλακό πανί, τα νεογέννητα δεν χρειάζονται καθημερινό μπάνιο. Συνήθως, τα μωρά πλένονται αμέσως μετά τη γέννηση και πιθανότατα δεν θα χρειαστούν ξανά μπάνιο για λίγες ημέρες. Το συχνό μπάνιο, πάνω από 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να ξηράνει το ευαίσθητο δέρμα του. Μην εκπλαγείτε αν το δέρμα του μωρού δεν μοιάζει με το τέλειο βρεφικό δέρμα των διαφημίσεων, θα έρθει και αυτό αργότερα.

 

Πότε να καλέσω γιατρό;

Μια άλλη συνήθεια του νεογέννητου είναι η περιοδική αναπνοή. Το μωρό σας μπορεί να αναπνέει γρήγορα, να κάνει παύση για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να αρχίσει να αναπνέει ξανά. Αν και φυσιολογικό, μπορεί να είναι αγχωτικό. Τα ακόλουθα σημάδια δεν είναι φυσιολογικά και δικαιολογούν την άμεση επικοινωνία με το γιατρό του μωρού σας:

· Γρυλίσματα

· Διάνοιξη των ρουθουνιών

· Συσπάσεις του στήθους (αναρρόφηση του δέρματος πάνω από την κλείδα, ανάμεσα στα πλευρά ή κάτω από τα πλευρά)

· Αναπνοή που είναι σταθερά γρήγορη

· Συριγμοί από το στήθος

· Βαριά, θορυβώδης αναπνοή

· Παύσεις άνω των 10 έως 15 δευτερολέπτων μεταξύ των αναπνοών

Φυσικά, η πρώτη μέρα του κάθε γονέα με το μωρό του είναι μοναδική. Μπορεί να χρειαστούν από λίγες ημέρες έως μερικούς μήνες για να βρείτε τα πατήματά σας. Όσο διανύετε αυτή την μεγάλη προσαρμογή, θυμηθείτε να είστε εποικείς με τον εαυτό σας. Η εκ των προτέρων γνώση του πλήρους φάσματος των πιθανών καταστάσεων θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο σίγουροι και πιο έτοιμοι για ό,τι σας προκύψει.

Πρόσφατα Άρθρα
Baby talk: Να μιλάμε στο μωρό… μωρουδίστικα; 7 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Πώς εκδηλώνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά την αγάπη τους; 5 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Θηλασμός: Έτσι θα ξεπεράσετε τις δυσκολίες του 4 Ιανουαρίου 2025, 08:00
Έχει χορτάσει το μωρό; 29 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι όνειρα βλέπει το μωρό μου; 28 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Νήπιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την στοματική του υγιεινή 27 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιορτές με το μωρό: Πιστοί στη ρουτίνα ή να κάνουμε μια εξαίρεση; 26 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πώς θα κοιμηθεί το μωρό μόνο του; 24 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
BabyBjörn: Ο απόλυτος οδηγός δώρων για νεογέννητα, μωρά & νήπια 19 Δεκεμβρίου 2024, 16:50
«Δύσκολο» μωρό; Τι να περιμένουμε από το παιδί μας στο μέλλον 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για ξένοιαστες χειμερινές εξορμήσεις με το μωρό 12 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
3 στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε για τα μωρά του Δεκεμβρίου 6 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσο κινδυνεύει ο εγκέφαλος του εμβρύου από τη ρύπανση; 4 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version