Από τη συντριπτική ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων που μολύνουν τις ακτές μας μέχρι και τα μικροσκοπικά μικροπλαστικά -θραύσματα πλαστικού μεγέθους μικρότερου από πέντε χιλιοστά – που εισχωρούν στο νερό των ρούχων μας, το πλαστικό καταφέρνει να εμφανίζεται παντού στην ζωή μας. Νέα έρευνα μάλιστα, που δημοσιεύθηκε στο Polymers, έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός, καθώς μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά στο ανθρώπινο μητρικό γάλα.
Αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες, οι ερευνητές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των μωρών. «Η απόδειξη της παρουσίας μικροπλαστικών στο μητρικό γάλα αυξάνει τη μεγάλη μας ανησυχία για τον εξαιρετικά ευάλωτο πληθυσμό των βρεφών», δήλωσε μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Γιατί είναι αναπόφευκτη η έκθεση στα μικροπλαστικά;
«Θα είναι κρίσιμο να αξιολογηθούν οι τρόποι μείωσης της έκθεσης σε αυτούς τους μολυσματικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αλλά τονίζουμε ότι τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι πολύ μεγαλύτερα από τα μειονεκτήματα που προκαλούνται από την παρουσία ρυπογόνων μικροπλαστικών» συμπλήρωσε.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγματα μητρικού γάλακτος από 34 υγιείς μητέρες, τα οποία ελήφθησαν μια εβδομάδα μετά τον τοκετό. Μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν σε 26 από τα δείγματα, ή στο 76%.
Οι ερευνητές κατέγραψαν πόσα από τα τρόφιμα και τα ροφήματα κατανάλωναν οι μητέρες, βρίσκονταν σε πλαστικές συσκευασίες καθώς και τη χρήση προϊόντων προσωπικής υγιεινής με πλαστικό. Ωστόσο, δεν βρήκαν καμία σχέση με την παρουσία μικροπλαστικών στο μητρικό γάλα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ευρεία παρουσία μικροπλαστικών στο περιβάλλον «καθιστά την ανθρώπινη έκθεση αναπόφευκτη».
Έχουν βρεθεί και στον πλακούντα
Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε εντοπίσει μικροπλαστικά και σε ανθρώπινους πλακούντες, σε έρευνά τους, που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Environment International. Άλλες μελέτες έχουν βρει μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα, στο αγελαδινό γάλα και σε μπουκάλια από πολυπροπυλένιο που χρησιμοποιούνται συχνά για τη διατροφή των μωρών με μπιμπερό.
Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν σημειώσει τις τοξικές επιδράσεις των μικροπλαστικών σε ανθρώπινες κυτταρικές σειρές, πειραματόζωα και την θαλάσσια άγρια ζωή, οι επιπτώσεις στους ανθρώπους παραμένουν άγνωστες.
Στην πιο πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μικροπλαστικά αποτελούνται από πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο και χλωριούχο πολυβινύλιο, τα οποία βρίσκονται σε πλαστικές συσκευασίες.
Τι να προσέχετε
Αν και δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τα μικροπλαστικά στο μητρικό γάλα, οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να προσέχουν για τρόφιμα και ροφήματα που καταναλώνουν σε πλαστικές συσκευασίες, ρούχα από συνθετικά υφάσματα και καλλυντικά που περιέχουν μικροπλαστικά.