Οι αλλαγές στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν τα δόντια και τα ούλα σας. Για παράδειγμα, τα αυξημένα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα στοματικής υγείας. Ακόμα, στην εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξουν οι διατροφικές σας συνήθειες. Τα είδη των τροφίμων που προτιμάτε τώρα μπορεί να επηρεάσουν την οδοντική σας υγεία. Επίσης, αφού μείνετε έγκυος μπορεί να βουρτσίζετε λιγότερο συχνά τα δόντια σας απ’ ό,τι πριν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα ούλα σας τώρα είναι ευαίσθητα, στο ότι είστε πιο κουρασμένες απ’ ό,τι συνήθως ή στη ναυτία που μπορεί να σας προκαλεί το βούρτσισμα και το νήμα.
Αυτές οι αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για ορισμένα οδοντιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως:
*Τερηδόνα
Η εγκυμοσύνη σας αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσετε τερηδόνα. Τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα μπορεί να μεταδοθούν στο μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια του μωρού σας αργότερα στη ζωή.
*Ουλίτιδα
Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για ουλίτιδα. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ουλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια των ούλων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ερυθρότητα και πρήξιμο
- Ευαισθησία στα ούλα
- Αιμορραγία των ούλων, ακόμα κι όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας απαλά
- Γυαλιστερά ούλα
*Χαλαρά δόντια
Τα υψηλά επίπεδα των ορμονών προγεστερόνης και οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να χαλαρώσουν προσωρινά τους ιστούς και τα οστά που κρατούν τα δόντια σας στη θέση τους. Αυτό μπορεί να κάνει τα δόντια σας χαλαρά.
*Περιοδοντίτιδα
Εάν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα. Τα δόντια σας μπορεί να χαλαρώσουν και μπορεί να χρειαστεί να εξαχθούν. Ακόμα, η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριαιμία. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται άμεση θεραπεία. Το κάπνισμα είναι αιτία σοβαρής ουλίτιδας.
*Κοκκίωμα
Αυτοί οι όγκοι δεν είναι καρκίνος. Είναι εξογκώματα που σχηματίζονται στα ούλα, συνήθως ανάμεσα στα δόντια και οι οποίοι αιμορραγούν εύκολα. Μπορεί να προκληθούν από την ύπαρξη υπερβολικής πλάκας (ένα κολλώδες φιλμ που περιέχει βακτήρια που σχηματίζονται στα δόντια). Αυτοί οι όγκοι συνήθως υποχωρούν από μόνοι τους μετά τον τοκετό. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο.
*Διάβρωση των δοντιών
Εάν έχετε εμετό από πρωινή ναυτία, τα δόντια σας μπορεί να εκτεθούν σε υπερβολικό οξύ στομάχου. Αυτό το οξύ μπορεί να βλάψει το σμάλτο (τη σκληρή επιφάνεια) των δοντιών σας. Η πρωινή ναυτία εμφανίζεται συνήθως τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
Πώς θα αποφύγετε τα προβλήματα στοματικής υγείας
Δείτε πώς μπορείτε να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή στην εγκυμοσύνη:
- Βουρτσίστε τα δόντια σας με φθοριούχο οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες. Το τακτικό βούρτσισμα και το νήμα μπορούν να αφαιρέσουν την πλάκα και να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων σας.
- Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας λόγω εμετού, χρησιμοποιήστε αντιόξινα ή ξεπλύνετε το στόμα σας με ένα μείγμα από 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 φλιτζάνι νερό. Το ξέπλυμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας οξέος στο στόμα σας. Τα αντιόξινα είναι φάρμακα που βοηθούν στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου. Μπορείτε να τα αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά μην πάρετε κανένα φάρμακο χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.
- Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για έναν τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο κάθε 6 μήνες (δύο φορές το χρόνο), ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τον έλεγχο, ενημερώστε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος.
- Τρώτε υγιεινές τροφές και περιορίστε τα γλυκά. Τα υγιεινά τρόφιμα περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας, ψωμί ολικής αλέσεως και ζυμαρικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Περιορίστε τα γλυκά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα και πίνετε νερό αντί για ροφήματα με ζάχαρη. Τα δόντια του μωρού σας αρχίζουν να αναπτύσσονται μεταξύ 3 και 6 μηνών της εγκυμοσύνης. Θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, η πρωτεΐνη, ο φώσφορος και οι βιταμίνες A, C και D, βοηθούν τα δόντια του μωρού σας να αναπτυχθούν υγιή.
- Μην καπνίζετε.