Μπορεί να λατρεύετε τα ζώα και το παιδί σας να ζητά επίμονα ένα κουταβάκι, όμως πριν πάρετε την απόφαση να υιοθετήσετε έναν σκύλο, να θυμάστε πως «παρέα» με τα πολλαπλά οφέλη της συμβίωσης αυτής, απαιτείται χρόνος, κόπος καθώς και συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται ώστε να παραμένετε όλοι μαζί χαρούμενοι και ασφαλείς.
Κανόνες ασφάλειας για αποφυγή τραυματισμών του παιδιού από τον σκύλο μας
Αρχικά, είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας πως όλα τα ζώα έχουν την ανάγκη μια ήρεμης, ευγενικής και στοργικής προσέγγισης και συμπεριφοράς και πως ενδέχεται όταν τα τρομάζουμε ή τα πονάμε σωματικά να αντιδράσουν άσχημα και να μας τραυματίσουν. Έχοντας επικοινωνήσει τη συγκεκριμένη πληροφορία στο παιδί σας, φροντίστε για τα ακόλουθα:
«Στενή» επίβλεψη
Είναι σημαντικό να επιβλέπετε πάντοτε το παιδί (τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 8 ετών) όταν είναι και ειδικότερα όταν παίζει μαζί με τον σκύλο. «Στενή» επίβλεψη σημαίνει να παραμένετε σε απόσταση «αναπνοής» από το παιδί σας ώστε να είστε έτοιμοι να παρέμβετε αμέσως εάν χρειαστεί. Όταν δεν είστε σε θέση να είστε παρόντες, διαχωρίστε τον χώρο του σκυλιού και του παιδιού για να μην μπορούν να έρθουν σε επαφή.
«Ζώνες ασφαλείας»
Δημιουργήστε ειδικές «ζώνες»-χώρους στο σπίτι. Μία για το παιδί σας χωρίς την παρουσία του σκύλου και μία για τον σκύλο χωρίς την παρουσία παιδιών. Έτσι, θα σας είναι πιο εύκολο να κρατήσετε παιδί και σκύλο μακριά όταν εκείνος:
• Κοιμάται.
• Τρώει.
• Είναι άρρωστος ή τραυματισμένος.
• Είναι με τα κουτάβια του.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο σκύλος μας μπορεί να γίνει επιθετικός εφόσον ενοχληθεί.
Μοιραζόμαστε τα παιχνίδια ακόμη και με τον σκύλο μας
Δεν είναι ασυνήθιστο, ειδικά για τα κουταβάκια να κάνουν.. σκανταλιές. Σε περίπτωση που ο σκύλος «διεκδικεί» το μερίδιό του στη διασκέδαση, «κλέβοντας» τα παιχνίδια του παιδιού, συμβουλέψτε το παιδί σας πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέσει τον σκύλο τραβώντας του το στόμα και πως το καλύτερο θα ήταν να παραμείνει ψύχραιμο και να αφήσει εσάς να επαναφέρετε την «τάξη».
Υγιής σκύλος σημαίνει ακίνδυνος φίλος
Τα σκυλιά που δεν αισθάνονται σωματικά καλά συνήθως είναι ευερέθιστα και ορισμένες φορές γίνονται ξαφνικά επιθετικά λόγω του ενδεχόμενου πόνου που νιώθουν. Για να αποφευχθεί αυτό, φροντίστε συστηματικά την υγεία του σκύλου σας. Οι θρεπτικές τροφές, το άφθονο καθαρό νερό, η τακτική άσκηση, οι ετήσιοι έλεγχοι στον κτηνίατρο, η κοινωνικοποίηση, βοηθούν ώστε να έχετε έναν υγιή και χαρούμενο σκύλο.
Η εκπαίδευση του σκύλου σας, ανεξάρτητα από τη ράτσα, το μέγεθος ή την ηλικία του, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Με άλλα λόγια, όπως διδάσκετε την ευγένεια και γενικώς καλούς τρόπους συμπεριφοράς στο παιδί σας, το ίδιο θα πρέπει να κάνετε και για το σκύλο σας. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι πολύ πιο εύκολο για το αγαπημένο σας κατοικίδιο να δέχεται ανθρώπους, παιδιά μα και άλλα ζώα ως μέρος της ζωής του.
Δεν παραλείπουμε ποτέ τα «μπράβο»
Είναι γνωστό πως η επιβράβευση λειτουργεί θετικά, ειδικά κατά τη διαδικασία της μάθησης-εκπαίδευσης. Δεν πρέπει να ξεχνάτε λοιπόν να επαινείτε τόσο το παιδί σας όταν τηρεί τους κανόνες που έχετε συζητήσει, όσο και τον σκύλο σας όταν είναι υπάκουος και αντίστοιχα τηρεί τους κανόνες εκπαίδευσης.