Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας, του άσθματος και του εκζέματος, αλλά για τη σχέση της με τις τροφικές αλλεργίες λίγα είναι γνωστά. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research, δείχνει ότι τα παιδιά που εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην πρώιμη παιδική ηλικία είναι πιθανότερο να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες.
Η μελέτη διεξήχθη σε μια ομάδα παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “China-Child-Family-Health (CCHH)” μεταξύ Σεπτεμβρίου 2011 και Ιανουαρίου 2012. Οι ερευνητές ρώτησαν για τις τροφικές αλλεργίες των παιδιών, το εσωτερικό περιβάλλον και τον τρόπο ζωής. Συμμετείχαν πάνω από 2.500 παιδιά από 36 νηπιαγωγεία (3-6 ετών) και οι γονείς τους απάντησαν στα ερωτηματολόγια.
Τι έδειξε η μελέτη;
Περίπου 1 στα 7 παιδιά αναφέρθηκε ότι είχε τροφική αλλεργία, με αυξημένο κίνδυνο στα αγόρια, σε εκείνα που είχαν γονείς με ατοπικές παθήσεις και σε όσων το σπίτι καθαριζόταν σπάνια. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στην ηλικιακή ομάδα 3-4 ετών σε σύγκριση με τις ηλικίες 5-6 ετών.
Ο κίνδυνος τροφικών αλλεργιών ήταν αυξημένος σε παιδιά που είχαν προγεννητική έκθεση, όπως όταν οι γονείς τους επέλεξαν την ανακαίνιση του σπιτιού και τα νέα έπιπλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και αν το σπίτι δεν αεριζόταν καλά. Για παράδειγμα, όταν αναφέρθηκε μούχλα/υγρασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα παιδιά διέτρεχαν δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες. Αντίθετα, όταν το μωρό εισέπνευσε αναθυμιάσεις από καινούργια έπιπλα ή ζούσε σε ένα σπίτι που δεν αεριζόταν καλά, οι τροφικές αλλεργίες αυξήθηκαν κατά 50% και 40%, αντίστοιχα.
Η ρύπανση του εξωτερικού αέρα συνδέθηκε επίσης με τροφικές αλλεργίες στην παιδική ηλικία. Για παράδειγμα, το NO2, που αντανακλά την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω της έντονης κυκλοφορίας, αύξησε τον κίνδυνο τροφικών αλλεργιών κατά 25% και 38% μεταξύ των τεταρτημορίων έκθεσης σε αυτό, ανάλογα με το αν η έκθεση έγινε πριν ή μετά τον τοκετό. Ομοίως, τα PM10 και το SO2 συνδέθηκαν με 40% και 30% αντίστοιχα αυξημένο κίνδυνο τροφικών αλλεργιών κατά την παιδική ηλικία, μετά από μεταγεννητική έκθεση.
Οι ερευνητές απέκλεισαν δημογραφικές μεταβλητές που θα μπορούσαν να μπερδέψουν τα αποτελέσματα και άλλους παράγοντες όπως το αν το νοικοκυριό είχε σκύλους, καπνιστές και γενικά τις συνήθειες καθαρισμού.
Συνολικά, η ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται να σχετίζεται με την εκδήλωση τροφικών αλλεργιών στις ηλικίες μεταξύ 3 και 4 ετών. Αυτό επιβεβαιώνει τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που δείχνουν, για παράδειγμα, αύξηση της αλλεργίας στα φιστίκια σε ηλικία 1ός έτους μετά από έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα NO2.