6 συμβουλές για να «ξεκολλήσει» το παιδί από τα video games

Ο στόχος εδώ δεν είναι να σταματήσουν τα παιδιά να παίζουν video games αλλά να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του χρόνου που αφιερώνουν μπροστά από τις οθόνες και του χρόνου που αφιερώνουν μακριά από αυτές.
13 Νοεμβρίου 2022 | 08:00

Όταν τα παιδιά ψυχαγωγούνται αποκλειστικά μέσω των video games, αναπτύσσουν μια αυξανόμενη επιθυμία για στιγμιαία ψυχαγωγία που μειώνει την προσοχή τους και βλάπτει τις δεξιότητες ακρόασης. Κι ενώ οι μελέτες συνδέουν το υπερβολικό gaming με καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η κοινωνική φοβία, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από κοινή λογική για να καταλάβει ο καθένας ότι ο υπερβολικός χρόνος μπροστά από μία οθόνη είναι αντιπαραγωγικός για την υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού.

Στόχος δεν πρέπει να είναι να απαγορεύσετε εντελώς την πρόσβαση του παιδιού σε αυτές τις δραστηριότητες, αλλά να το βοηθήσετε να βρει ισορροπία μεταξύ του χρόνου που αφιερώνει στη χρήση αυτών των συσκευών και του χρόνου που αφιερώνει σε άλλες δραστηριότητες όπως σε υπαίθριες εμπειρίες  που περιλαμβάνουν παιχνίδια που ευνοούν τη σωματική δραστηριότητα την οποία ένα αναπτυσσόμενο σώμα έχει ανάγκη.

Τι να μην κάνετε

Πολλά άρθρα που αναφέρονται στις  στρατηγικές για τη μείωση του χρόνου των video games προτείνουν δραστικά μέτρα, όπως την αφαίρεση του υπολογιστή από το δωμάτιο του παιδιού, την εγκατάσταση λογισμικού περιορισμού πρόσβασης κλπ. Αλλά αυτές οι μέθοδοι είναι συγκρουσιακές και στέλνουν ένα μήνυμα στο παιδί ότι δεν έχει αυτοέλεγχο: Αν τραβήξετε την πρίζα, το πιθανότερο είναι το παιδί να οδηγηθεί αλλού, ίσως στο σπίτι ενός φίλου όπου οι έλεγχοι είναι λιγότερο αυστηροί.

Η συνεργασία και ο σεβασμός πρέπει να είναι τα «εργαλεία» πρώτης επιλογής. Ο καλύτερος τρόπος για να αποθαρρύνετε την εξάρτηση των παιδιών από τα video games είναι να μπορούν να βλέπουν τα ίδια τα παιδιά τις συνέπειες του υπερβολικού χρόνου στο διαδίκτυο και να αποφασίζουν μόνα τους να φέρουν περισσότερη ισορροπία στη ζωή τους.

 

Πώς θα ξεκολήσει

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για να βοηθήσετε το παιδί σας να «ξεκολλήσει» από τα video games:

  1. Παίξτε ένα video game με το παιδί σας

Αφήστε το παιδί σας να σάς δίξει πώς να παίζετε ένα από τα αγαπημένα του βιντεοπαιχνίδια. Μπορεί να βρείτε το παιχνίδι διδακτικό, προκλητικό ή απαράδεκτο. Σε κάθε περίπτωση, δείχνετε στο παιδί σας ότι είστε ανοιχτόμυαλοι και πρόθυμοι να δοκιμάσετε κάτι νέο. Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το παιδί σας να ακούσει τις προτάσεις σας όταν δείξετε προθυμία να κατανοήσετε την ελκυστικότητα αυτών των παιχνιδιών.

  1. Κρατήστε αρχείο

Ζητήστε από το παιδί σας να κρατήσει αρχείο του χρόνου που αφιερώνει σε παιχνίδια (ή κρατήστε εσείς ένα αρχείο). Στο τέλος μιας εβδομάδας, θα μπορείτε να του δείξετε πόσο από τον ελεύθερο χρόνο του διαθέτει σε αυτή τη δραστηριότητα. Είναι το 10% του χρόνου του ή το 50%; Είναι πιθανό το παιδί σας να μην το έχει σκεφτεί αυτό και μπορεί να εκπλαγεί με τα αποτελέσματα. Μόλις έχετε κάποια πραγματικά δεδομένα θα είναι πιο εύκολο να διαπιστώσετε εάν υπάρχει πρόβλημα και σε ποιο βαθμό.

  1. Δείξτε του τι αντιπροσωπεύει αυτός ο χρόνος σε άλλες δραστηριότητες

Με λίγη σκέψη, μπορείτε να αναπτύξετε μια λίστα δραστηριοτήτων και ευκαιριών που μπορούν να επιτευχθούν στον ίδιο χρόνο που αφιερώνει στα video games. Για παράδειγμα, στο 1/4 του χρόνου θα μπορούσε να μάθει να παίζει ένα μουσικό όργανο. Στο 1/2 του χρόνου θα μπορούσε να βελτιωθεί σε ένα άθλημα, κ.ο.κ. Από την άλλη θα πρέπει να είστε έτοιμοι κι εσείς να ανταποκριθείτε σε ό,τι χρειάζεται για το ξεκίνημα της οποιασδήποτε δραστηριότητας επιλέξετε π.χ. να το γράψετε στο ωδείο, να του πάρετε το μουσικό όργανο που του αρέσει, να το βοηθήσετε  να ξεκινήσει το άθλημα που το ενδιαφέρει (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις κ.λπ.). Ο στόχος αυτής της άσκησης είναι να δείξει στο παιδί ποιες δραστηριότητες μπορεί να του λείπουν.

  1. Οργανώστε ενεργές δραστηριότητες σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους για το παιδί σας και τους φίλους του

Βοηθήστε το παιδί να σκεφτεί και να σχεδιάσει εναλλακτικές δραστηριότητες. Για να το κάνετε πιο ελκυστικό, αναζητήστε τρόπους να συμπεριλάβετε τους φίλους του σε αυτές. Ελέγξτε για τοπικά προγράμματα αθλητισμού και δραστηριοτήτων για νέους. Για παράδειγμα, ο δήμος σας μπορεί να προσφέρει αθλητικά προγράμματα, πεζοπορίες, μονοπάτια ποδηλασίας βουνού, εκδρομές περιπέτειας ή άλλες διασκεδαστικές υπαίθριες δραστηριότητες.

  1. Βοηθήστε το να βρει ένα χόμπι του

Το παιδί σας μπορεί να έχει ένα ενδιαφέρον ή έναν στόχο που φαίνεται απρόσιτος. Εάν μπορείτε να εντοπίσετε κάτι που αρέσει στο παιδί σας, ίσως μπορέσετε να το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει το χόμπι του. Τα περισσότερα παιδιά δεν σκέφτονται μακροπρόθεσμα, αλλά μπορείτε να τους δείξετε πώς ο σχεδιασμός και ο προϋπολογισμός του χρόνου τους μπορεί να αποφέρει μεγάλες ανταμοιβές. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να θέλει να φτιάξει μια σανίδα του σερφ, να φτιάξει ένα δεντρόσπιτο, να δημιουργήσει έναν κήπο, να κάνει ποδήλατο στο βουνό ή να αναλάβει κάποια άλλη μεγάλη πρόκληση. Φυσικά, ως γονέας απαιτείται η συμμετοχή σας για να βοηθήσετε στη χρηματοδότηση του έργου και να βοηθήσετε στην ολοκλήρωσή του.

  1. Τρώτε μαζί σαν οικογένεια

Η αναπαραγωγή video games είναι συχνά μια μοναχική δραστηριότητα. Το να τρώτε μαζί ως οικογένεια παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία για επικοινωνία. Ένα προγραμματισμένο οικογενειακό γεύμα βοηθά τα παιδιά να σηκωθούν από την απομονωμένη φούσκα των βιντεοπαιχνιδιών τους και να εμπλακούν στην ανταλλαγή ιδεών με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Τα οικογενειακά γεύματα θα πρέπει να είναι ένα μέρος για ανοιχτή συζήτηση, όπου τα παιδιά μπορούν να συζητήσουν τα επιτεύγματά τους στο σχολείο, στο παιχνίδι, στα αθλήματα κ.λπ. και όπου μπορούν επίσης να ακούσουν τα ενδιαφέροντα όλων των μελών της οικογένειας. Η ώρα του δείπνου είναι επίσης μια ευκαιρία για τα μέλη της οικογένειας να συζητήσουν διάφορα ενδιαφέροντα εκτός της αρένας των video games και να προγραμματίσουν τις επερχόμενες δραστηριότητες.

 

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version