Ντροπαλό παιδί: Έτσι θα το βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση

Ένα παιδί με υγιή αυτοεκτίμηση έχει αυτοπεποίθηση είναι ικανό να κάνει θετικές, υπεύθυνες επιλογές στη ζωή του.
17 Νοεμβρίου 2022 | 08:00

Τα παιδιά με αυτοπεποίθηση πιστεύουν στον εαυτό τους και μπορούν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις χωρίς φόβο – κάτι που είναι θεμελιώδες για μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή. Ως γονείς καλλιεργείτε καθημερινά αυτή την αυτοεκτίμηση στα παιδιά σας, τόσο μέσω λεκτικών όσο και μέσω μη λεκτικών μηνυμάτων.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να πετυχαίνει τους στόχους του, να είναι ευτυχισμένο και σίγουρο για τον εαυτό του μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες πρακτικές:

Αφήστε τα παιδιά να αποτύχουν

Είναι φυσικό να θέλετε να προστατεύσετε το παιδί σας από την αποτυχία, αλλά η δοκιμή και το λάθος είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν τα παιδιά. Μπορεί επίσης να τα ωθήσει σε μεγαλύτερη προσπάθεια, η οποία θα τα ωφελήσει αργότερα στη ζωή τους.

Βοηθήστε λοιπόν τα παιδιά να δουν ότι όλοι κάνουν λάθη, εξηγώντας τους ότι το σημαντικό δεν είναι να σταθούν σε αυτά αλλά να μάθουν από αυτά. Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση δεν αφήνουν τον φόβο της αποτυχίας να τους εμποδίσει — όχι επειδή είναι σίγουροι ότι δεν θα αποτύχουν ποτέ, αλλά επειδή ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν τις αποτυχίες.

Επαινέστε την επιμονή

Το να μάθετε τα παιδιά σας να μην τα παρατούν με την πρώτη απογοήτευση είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση δεν έχουν να κάνουν με το να πετυχαίνεις σε όλα συνέχεια, όσο με το να είσαι αρκετά ανθεκτικός ώστε να συνεχίσεις να προσπαθείς και να μην στενοχωριέσαι αν δεν είσαι ο καλύτερος.

Το να επαινείτε τα παιδιά για τα επιτεύγματά τους είναι υπέροχο, αλλά είναι επίσης σημαντικό να τους δώσετε να καταλάβουν ότι είστε περήφανοι για τις προσπάθειές τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να αναπτύξεις νέες δεξιότητες και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα άμεσα. Ενημερώστε τα παιδιά ότι εκτιμάτε την προσπάαθεια που καταβάλουν, είτε πρόκειται για νήπια που χτίζουν με τουβλάκια είτε για έφηβους που μαθαίνουν να παίζουν κιθάρα.

Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν νέα πράγματα

Αντί να εστιάζουν όλη τους την ενέργεια σε αυτό στο οποίο ήδη διαπρέπουν, είναι καλό για τα παιδιά να διαφοροποιούνται. Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων τα κάνει να αισθάνονται ικανά και βέβαια ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν ό,τι έρθει στο δρόμο τους.

Η εξερεύνηση των δικών τους ενδιαφερόντων μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτύξουν την αίσθηση της ταυτότητας, η οποία είναι απαραίτητη για να οικοδομήσουν αυτοπεποίθηση. Φυσικά, το να δουν τα ταλέντα τους να μεγαλώνουν θα δώσει επίσης τεράστια ώθηση στην αυτοεκτίμησή τους.

Βοηθήστε τα να βάλουν στόχους

Η υιοθέτηση στόχων, μεγάλων και μικρών, και η επίτευξή τους κάνει τα παιδιά να αισθάνονται δυνατά. Βοηθήστε το παιδί σας να μετατρέψει τις επιθυμίες και τα όνειρά του σε εφικτούς στόχους, ενθαρρύνοντάς το να κάνει μια λίστα με πράγματα που θα ήθελε να πετύχει. Στη συνέχεια, εξασκηθείτε στη διάσπαση των μακροπρόθεσμων στόχων σε ρεαλιστικά σημεία αναφοράς. Θα επικυρώσετε τα ενδιαφέροντά τους και θα τα βοηθήσετε να μάθουν τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να πετυχαίνουν τους στόχους τους σε όλη τους τη ζωή.

Αγκαλιάστε την ατέλεια

Ως ενήλικες γνωρίζουμε ότι η τελειότητα δεν είναι ρεαλιστική και είναι σημαντικό για τα παιδιά να λάβουν αυτό το μήνυμα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Βοηθήστε τα να δουν ότι είτε είναι στην τηλεόραση, είτε σε ένα περιοδικό είτε στη ροή των social media ενός φίλου, η ιδέα ότι οι άλλοι είναι πάντα χαρούμενοι, επιτυχημένοι και άψογα ντυμένοι είναι μη ρεαλιστική και καταστροφική. Υπενθυμίστε τους, αντίθετα, ότι το να είναι λιγότερο από τέλεια είναι ανθρώπινο και απολύτως εντάξει.

Και το πιο σημαντικό; Αφήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι το αγαπάτε ανεξαρτήτως αποτελέσματος: είτε κερδίσει είτε χάσει σε ένα ματς, είτε πάρει καλούς είτε πάρει κακούς βαθμούς στο σχολείο – ακόμα κι όταν είστε θυμωμένοι μαζί του. Το να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι για τους γονείς του είναι υπέροχο – και όχι μόνο όταν κάνει σπουδαία πράγματα – θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του ακόμα κι όταν δεν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version