Το παιδί κάνει ξαφνικά φασαρία και δεν θέλει καν να δοκιμάσει νέα φαγητά που του προσφέρετε; Αυτή η απρόσμενη επιλεκτικότητα όχι μόνο μπορεί να κάνει την ώρα του γεύματος έξτρα αγχωτική και μονότονη αλλά μπορεί επίσης να ανησυχείτε ότι δεν λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει αυτήν την φάση όσο το δυνατόν συντομότερα.
Γιατί το παιδί έγινε ξαφνικά επιλεκτικό
Το επιλεκτικό φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της νηπιακής ηλικίας. Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες απολύτως φυσιολογικές, αλλά εξοργιστικές συμπεριφορές νηπίων, η αυξανόμενη ανάγκη του παιδιού σας για ανεξαρτησία και έλεγχο (ναι, ακόμη και σε αυτή την ηλικία) είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να κρύβεται πίσω από την επιλεκτικότητά του.
Μάλιστα, η ώρα του φαγητού είναι το μόνο μέρος όπου μπορεί να ασκήσει κάποιο έλεγχο. Πολλά νήπια αντιστέκονται στις αλλαγές και η δοκιμή νέων τροφών είναι μια μεγάλη αλλαγή ενώ άλλα έχουν απλώς ευαίσθητους γευστικούς κάλυκες και προτιμούν να τρώνε ήπια φαγητά προς το παρόν.
Οι καλύτερες συμβουλές για να το βοηθήσετε
Το παιδί πιθανότατα θα ξεπεράσει τις δύσκολες διατροφικές του συνήθειες σύντομα. Αλλά στο μεταξύ, υπάρχουν τρόποι για να το δελεάσετε ώστε να δοκιμάσει αν όχι να τελειώσει το γεύμα του.
Ζητήστε του να σας βοηθήσει στην προετοιμασία
Ακόμα και το πιο επιλεκτικό παιδί μπορεί να θέλει να δοκιμάσει αν συμμετέχει στην διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού. Πάρτε το παιδί μαζί στα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ και αφήστε το να σας βοηθήσει να επιλέξει τα τρόφιμα που θα ήθελε να φάει.
Πίσω στο σπίτι, αφήστε το να βοηθήσει να φτιάξετε το γεύμα. Ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να ανακατέψει φρούτα σε γιαούρτι ή να ρίξει μουστάρδα στο ψωμί.
Δώστε του επιλογές
Βάλτε στο πιάτο του παιδιού μερικά διαφορετικά φαγητά, καθώς είναι πολύ πιθανό να προτιμήσει τουλάχιστον ένα από αυτά. Στη συνέχεια, ενθαρρύνετέ το να εξερευνήσει ένα από τα νέα τρόφιμα, να το κρατήσει να το αγγίξει και να το μυρίσει ώστε να του γίνει πιο οικείο.
Ή, δοκιμάστε να του προσφέρετε δύο διαφορετικές επιλογές: “Θα ήθελες μερικές μπανάνες ή ροδάκινα με τα δημητριακά σου;” Επιτρέποντας στο παιδί να επιλέξει τι τρώει, ικανοποιείτε την όρεξή του για αυτονομία.
Μην το πιέζετε πολύ
Είναι καλό να ενθαρρύνετε το νήπιό σας να «πάρει μια γεύση» από ένα νέο (ή παλιό) φαγητό. Αλλά αν αρνηθεί, μην τον πιέσετε και μην δοκιμάσετε να το δωροδοκήσετε. Δεν θα κερδίσετε αυτή τη μάχη και το να επιμείνετε έντονα μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα και να αποτρέψει το παιδί σας από το φαγητό.
Θυμηθείτε: Είστε υπεύθυνοι για το σερβίρισμα του φαγητού, το μικρό σας είναι υπεύθυνο για το πόσο από αυτό αποφασίζει να φάει.