Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ενώ οι γονείς μπορούν και πρέπει να είναι φιλικοί προς τα παιδιά τους καθώς και να διασκεδάζουν κάνοντας παρέα μαζί τους, στο τέλος της ημέρας πρέπει να αποδεχτούν τον ρόλο τους ως γονείς και όχι ως φίλοι των παιδιών τους.
Τι θα συμβεί αν είστε φίλοι για τα παιδιά σας αντί γονείς
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι εάν είναι φίλοι με το παιδί τους, η ανατροφή του θα είναι ευκολότερη και ότι το παιδί τους θα κάνει αυτό που θέλουν επειδή είναι φίλοι. Αλλά στην πραγματικότητα, το να προσπαθείτε να είστε φίλος του παιδιού σας του προκαλεί σύγχυση. Τα όρια και οι κανόνες κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλια, αλλά αν προσπαθείτε να είστε φίλοι του παιδιού σας, είναι πιθανό να δυσκολεύεστε να βάζετε κανόνες ή να του δίνετε οδηγίες κι αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Για παράδειγμα, ένας καλός φίλος δεν πρόκειται να τους πει πότε πρέπει να πάνε για ύπνο, να βεβαιωθεί ότι κάνουν τα εμβόλιά τους ή να τους συμβουλεύσει για το αλκοόλ, τη συναίνεση και το σεξ. Αυτό θα το κάνει μόνο ένας γονέας, συνεπώς τα παιδιά σας σάς χρειάζονται σε αυτό τον ρόλο.
Απώλεια εξουσίας
Όταν οι γονείς βρεθούν στο ίδιο επίπεδο με το παιδί τους, χάνουν την εξουσία τους και την εικόνα του ροστάτη. Αυτό εξαλείφει ένα από τα πιο σημαντικά δίκτυα υποστήριξης στη ζωή του παιδιού σας. Τα παιδιά χρειάζονται οι γονείς να θέτουν όρια, να λένε «όχι» σε πράγματα και να προσφέρουν συμβουλές. Ναι, το παιδί σας μπορεί να θυμώσει και να παραπονεθεί, αλλά τελικά κάνετε ό,τι είναι καλύτερο γι’ αυτό και βάζετε όρια εκεί που τα χρειάζεται.
Τεταμένες σχέσεις γονέα-παιδιού
Ομοίως, το να προσπαθείτε να γίνετε φίλοι του παιδιού σας μπορεί να του ασκήσει περιττή πίεση – κάτι που δεν είναι αρκετά ώριμο να διαχειριστεί. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν οι χωρισμένες μαμάδες μοιράζονταν προσωπικές πληροφορίες με τις κόρες τους, όπως οικονομικές λεπτομέρειες ή αρνητικές σκέψεις για τον πρώην σύζυγό τους, αυτό δεν έφερνε τις δυο τους πιο κοντά. Αντίθετα, προκάλεσε στις κόρες ψυχολογική δυσφορία.
Πώς να βρείτε μια ισορροπία
Αγαπάτε τα παιδιά σας και θέλετε να περνάτε χρόνο μαζί τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι για να πετύχετε τον στόχο σας πρέπει να εγκαταλείψετε το γονικό σας ρόλο. Υπάρχουν τρόποι να έχετε εμπειρίες σαν φίλοι με τα παιδιά σας, χωρίς να θυσιάσετε τον ρόλο σας ως γονιός. Στην πραγματικότητα, το να έχετε μια φιλική σχέση με τα παιδιά σας είναι σημαντικό. Λοιπόν, πώς βρίσκετε τη σωστή ισορροπία μεταξύ γονικής μέριμνας και φιλίας όταν πρόκειται για τα παιδιά σας;
Όσο το παιδί σας είναι μικρό, θα παίρνετε σχεδόν όλες τις αποφάσεις. Αλλά καθώς μεγαλώνει και αρχίζει να αναπτύσσει κάποια ανεξαρτησία και αυτονομία, μπορείτε να αρχίσετε να λειτουργείτε περισσότερο ως μέντορας ή προπονητής και να του επιτρέπετε κάποια ελευθερία να λαμβάνει αποφάσεις. Φυσικά, η ηλικία στην οποία θα αρχίσετε να υποχωρείτε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ωριμότητα και την υπευθυνότητα του παιδιού σας. Αυτό επίσης δεν σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε στρατηγικές πειθαρχίας κατάλληλες για την ηλικία του ή να θέσετε όρια στο παιδί σας, αλλά η σχέση σας σταδιακά θα εξελιχθεί.
Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε ευκαιρίες για να περάσετε χρόνο μαζί και να κάνετε πράγματα που απολαμβάνετε και οι δύο. Αλλά προσέξτε να μην περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας για να καλύψετε μια δική σας ανάγκη για φιλία. Πρέπει να καλλιεργήσετε τις δικές σας ενήλικες φιλίες καθώς και τη σχέση σας με τον (την) σύντροφό σας.
Κι όταν φτάσουν τα παιδιά στην εφηβεία;
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, περνούν από μια διαδικασία η οποία ουσιαστικά τους επιτρέπει να μειώσουν την εξάρτησή τους από τους γονείς τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, τα παιδιά αρχίζουν να αποχωρίζονται από τους γονείς τους και αναπτύσσουν μια ξεχωριστή ταυτότητα. Για παράδειγμα, η έφηβη κόρη σας μπορεί να απομακρύνεται από εσάς, να θέλει να περνά λιγότερο χρόνο μαζί σας και να λαχταρά περισσότερη ιδιωτικότητα.
Συχνά, σε αυτή την φάση δημιουργείται σύγκρουση και αναταραχή στις σχέσεις τους με τους γονείς τους. Όμως, αυτές οι συγκρούσεις είναι φυσιολογικές. Εφόσον το παιδί σας δεν παίρνει ανθυγιεινά ρίσκα ή δεν συμμετέχει σε επιβλαβείς συμπεριφορές, θα πρέπει να του επιτρέψετε να χωρίσει τον εαυτό του από εσάς.
Φυσικά, αυτή η χρονική περίοδος μπορεί να είναι αγχωτική. Αλλά αντισταθείτε στην παρόρμηση να προσπαθήσετε να το εμποδίσετε να συμβεί. Εκτός από την έλλειψη αυτογνωσίας, ορίων και αυτοεκτίμησης, τα παιδιά που δεν αναπτύσσουν μια υγιή αίσθηση του εαυτού τους μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας ως ενήλικες. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι υποστηρίζετε την ανάγκη τους να χωριστούν από εσάς ενώ συνεχίζετε να τους καθοδηγείτε ως γονείς.