Δύο σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες που πρέπει να έχουν τα παιδιά

Αυτές είναι οι πιο σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες που θέλετε να εμφυσήσετε στα παιδιά από μικρή ακόμα ηλικία.
24 Νοεμβρίου 2022 | 08:00

Η εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων είναι βασικό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού. Οι καλές κοινωνικές δεξιότητες επιτρέπουν στα παιδιά να αλληλεπιδρούν θετικά με τους άλλους και να επικοινωνούν αποτελεσματικά τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα συναισθήματά τους.

Πώς ωφελούν οι κοινωνικές δεξιότητες τα παιδιά

Επιπλέον, τα οφέλη των ισχυρών κοινωνικών δεξιοτήτων ξεπερνούν πολύ τις κοινωνικές σχέσεις και την αποδοχή. Τα παιδιά με καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες είναι πιθανό να αποκομίσουν άμεσα οφέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, είναι ότι οι κοινωνικές δεξιότητες μπορεί να μειώσουν το άγχος σε παιδιά που πηγαίνουν στο παιδικό.

Οι κοινωνικές δεξιότητες χρειάζονται συνεχή βελτίωση καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Δεν είναι κάτι που είτε έχει είτε δεν έχει ένα παιδί. Αυτές οι δεξιότητες συνεχίζουν να αναπτύσσονται με την ηλικία και τα παιδιά μπορούν να τις κατακτήσουν αλλά και να τις εξελίξουν με προσπάθεια και εξάσκηση.

Μερικές από τις πιο σημαντικές, που θέλετε να εμφυσήσετε στο παιδί από νωρίς περιλαμβάνουν:

Μοιραζόμαστε

Η προθυμία να μοιραστεί ένα σνακ ή ένα παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει πολύ τα παιδιά να κάνουν νέους φίλους αλλά και να τους κρατήσουν. Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, τα παιδιά από την ηλικία των 2 ετών μπορεί να δείξουν την επιθυμία να μοιραστούν με άλλους αλλά συνήθως μόνο όταν οι πόροι τους είναι άφθονοι.

Ωστόσο, τα παιδιά μεταξύ 3 και 6 ετών εκδηλώνουν κτητικές τάσεις και δεν μοιράζονται τόσο εύκολα. Τα παιδιά μπορεί να διστάζουν να μοιραστούν, επειδή σημαίνει ότι θα έχουν λιγότερα να απολαύσουν.

Στην ηλικία των 7 ή 8 ετών, τα παιδιά ενδιαφέρονται περισσότερο να είναι δίκαια και είναι πιο πρόθυμα να μοιραστούν. Τα παιδιά που αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους είναι συχνά πιο πιθανό να μοιράζονται ενώ η ίδια η πράξη ενισχύει την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

Πώς την εξασκούμε

Αν και συνήθως δεν είναι καλή ιδέα να αναγκάζετε το παιδί σας να μοιράζεται, μπορείτε να του επισημαίνεται την πράξη όταν βλέπετε ότι συμβαίνει αλλά και όταν μοιράζεστε εσείς οι ίδιοι. Εξηγήστε του τα οφέλη αλλά και την ωραία αίσθηση που αφήνει.

Επαινέστε το παιδί όταν μοιράζεται και τονίστε του πώς νιώθουν οι άλλοι.

Συνεργαζόμαστε

Η συνεργασία είναι απαραίτητη για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Τα παιδιά που συνεργάζονται σέβονται τα αιτήματα των άλλων, συνεισφέρουν, συμμετέχουν και βοηθούν. Οι καλές δεξιότητες συνεργασίας είναι απαραίτητες για την επιτυχή συνεννόηση μέσα σε μια κοινότητα.

Το παιδί σας θα χρειαστεί να συνεργαστεί με τους συμμαθητές στην τάξη αλλά και με τους φίλους του στο παιχνίδι. Μεγαλώνοντας, η δεξιότητα της καλής συνεργασίας θα αποτελεί σημαντικό εφόδιο για την ενήλικη ζωή του σε διαφορετικούς τομείς.

Περίπου στην ηλικία των τρεισήμισι ετών, τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται με τους συνομηλίκους τους για έναν κοινό στόχο. Για τα παιδιά, η συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από την κατασκευή ενός πύργου παιχνιδιών μέχρι και ένα παιχνίδι που απαιτεί την συμμετοχή όλων.

Τα παιδιά που συνεργάζονται θα πρέπει να μάθουν να παραμένουν θετικά και ψύχραιμα, ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Τα παιδιά μαθαίνουν επίσης ότι το να γιορτάζουν την επιτυχία κάποιου άλλου δεν μειώνει την αξία τους.

Όσον αφορά τη συνεργασία, μερικά παιδιά μπορεί να αναλάβουν ηγετική θέση ενώ άλλα θα αισθάνονται πιο άνετα ακολουθώντας τις οδηγίες. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η συνεργασία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν καλύτερα σε μια ομάδα.

Πώς την εξασκούμε

Μιλήστε για τη σημασία της ομαδικής δουλειάς και για το πώς ένα αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλύτερο όταν συμμετέχουν όλοι. Δημιουργήστε ευκαιρίες για όλη την οικογένεια να συνεργαστεί, όπως η προετοιμασία ενός γεύματος και τονίστε την σημασία της συνεργασίας.

Πρόσφατα Άρθρα
6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε παιδιά με άγχος 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ένα ατίθασο παιδί είναι ένα ευτυχισμένο παιδί 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version