Πώς θα μάθει το παιδί να μιλάει σιγά;

Εξοικειώνουμε τα παιδιά με την σιγανή φωνή και τους μαθαίνουμε σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να μιλούν σιγά και πότε μπορούν να ανεβάζουν την ένταση.
29 Νοεμβρίου 2022 | 08:00

Τα παιδιά συχνά φωνάζουν, ουρλιάζουν και μπορεί ακόμα να στριγκλίσουν όταν είναι αναστατωμένα, όταν είναι ενθουσιασμένα, όταν παίζουν,  ή απλώς και όταν μιλάνε. Μερικά παιδιά μάλιστα, μπορεί να μιλούν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους από την στιγμή που θα ξυπνήσουν μέχρι να αποκοιμηθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξοικειώσετε τα παιδιά με τη σιγανή φωνή και να τα βοηθήσετε να μάθουν να την διαφοροποιούν από τη δυνατή.

Γιατί φωνάζουν;

Μερικές φορές, αισθάνονται ότι πρέπει να μιλήσουν δυνατά για να τραβήξουν την προσοχή. Ή απλώς δεν καταλαβαίνουν ή δεν θυμούνται ότι ορισμένοι χώροι απαιτούν μικρότερη ένταση ομιλίας. Μπορεί να μην προσέχουν ή ακόμα και να μην καταλαβαίνουν ότι το να κάνουν θόρυβο ενοχλεί τους γύρω τους. Μπορεί επίσης να μην συνειδητοποιούν πόσο δυνατά μιλούν.

Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να αντιλαμβάνονται καλύτερα την ένταση της φωνής τους και πώς το επίπεδο θορύβου μπορεί να επηρεάσει τους άλλους. Μπορούν επίσης να διδαχθούν πότε θα πρέπει να μιλάνε πιο σιγά και πότε πιο δυνατά. Σύμφωνα με την American Speech-Language Hearing Association, τα παιδιά μεταξύ 4 και 5 ετών αρχίζουν να μιλούν διαφορετικά σε διάφορα περιβάλλοντα και με διαφορετικούς ανθρώπους.

Πώς θα μάθει το παιδί να μιλάει πιο σιγά

Μόλις τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία των 4-5 ετών, μπορείτε να δοκιμάσετε τους εξής τρόπους:

Μιλήστε του για την ένταση της φωνής

Το να κάνετε συχνές συζητήσεις με τα παιδιά σας σχετικά με το επίπεδο θορύβου που αναμένεται (ή επιτρέπεται) σε διάφορες καταστάσεις και μέρη και με διαφορετικά άτομα είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Εξίσου σημαντικό είναι να συζητήσουμε μαζί τους γιατί πρέπει να μιλάμε πιο σιγά σε συγκεκριμένους χώρους.

Εξηγήστε τους ότι η σιωπή μπορεί να είναι ένδειξη σεβασμού, αυτοελέγχου και επίγνωσης. Επίσης, οι δυνατές φωνές μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή, να αναστατώσουν ή να ενοχλήσουν τους άλλους.

Δώστε το παράδειγμα

Γίνετε πρώτα εσείς παράδειγμα για εκείνο χρησιμοποιώντας τη δική σας σιγανή φωνή, ακόμα και όταν καλείτε ένα μέλος της οικογένειας από διαφορετικό δωμάτιο, μιλάτε μαζί του ή αντιδράτε σε κάτι στην τηλεόραση ή στο τηλέφωνό σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και εσείς θα πρέπει να χαμηλώσετε την ένταση ή και να μεταβείτε στο δωμάτιο κάποιου αντί απλώς να τον φωνάξετε.

Ακόμα και αν το παιδί φωνάζει ή έχει ένα ξέσπασμα θυμού, μιλήστε ήρεμα, απαλά και με σταθερό τόνο. Αυτό παρέχει στο παιδί σας ένα μοντέλο για το πώς να μιλάει, αλλά σημαίνει επίσης ότι πρέπει να σιωπήσει για να σας ακούσει.

Μην ξεχνάτε τις υπενθυμίσεις

Επαναλαμβάνετε συχνά ότι χρησιμοποιείτε την σιγανή σας φωνή (όταν βρίσκεστε σε μέρη, όπως το σπίτι σας) και ότι αυτή είναι η κατάλληλη ένταση ομιλίας και ο τόνος που πρέπει να χρησιμοποιείτε όταν βρίσκεστε εκεί ή σε άλλα περιβάλλοντα, όπως το σχολείο ή ένα κατάστημα.

Μπορείτε επίσης να υπενθυμίσετε στα παιδιά ότι είναι ελεύθερα να χρησιμοποιούν την δυνατή («εξωτερική») τους φωνή όταν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, όπως όταν παίζουν στην παιδική χαρά με τους φίλους τους.

Πρόσφατα Άρθρα
Ύπνος: Γιατί οι έφηβοι κοιμούνται τόσο αργά; 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
8 συμβουλές για να μειώσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη στα παιδιά 23 Νοεμβρίου 2024, 08:00
6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε παιδιά με άγχος 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ένα ατίθασο παιδί είναι ένα ευτυχισμένο παιδί 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version