Είχατε φανταστεί ποτέ ότι το πόσα παιδιά θα κάνετε μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό τους; Οι μελέτες λένε ότι τα πρωτότοκα παιδιά έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν διευθυντές και να αναλάβουν ηγετικές θέσεις. Tα μοναχοπαίδια τείνουν να είναι πιο ευχάριστα και πιο δημιουργικά από τα άλλα.
Και τα δύο ευρήματα από δύο διαφορετικές μελέτες κατέληξαν στο ίδιο γενικό συμπέρασμα. Το ένστικτό μας σχετικά με τη σειρά γέννησης μπορεί να κιρύβει μια δόση αλήθειας. Ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι μελέτες για τη σειρά γέννησης συνοδεύονται από επιφυλάξεις
Τα πρωτότοκα παιδιά
Η μελέτη για τα πρωτότοκα παιδιά εξέτασε μόνο αγόρια από τη Σουηδία. Κατέληξε στο ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στο σχολείο. Έκαναν τα μαθήματά τους και είχαν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
«Οι διαφορές μεταξύ των αδελφών είχαν να κάνουν με τη δυναμική της οικογένειας στα πρώτα χρόνια των παιδιών», αναφέρει το The Atlantic. «Πρώτον, η ύπαρξη περισσότερων παιδιών σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να αφιερώσουν λιγότερο χρόνο σε κάθε παιδί και καθώς οι γονικές επενδύσεις μειώνονται, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το IQ».
«Δεύτερον, καθώς τα αδέλφια ανταγωνίζονται για την αγάπη των γονιών τους (ή το παγωτό, ή τα παιχνίδια), καταλαμβάνουν συγκεκριμένες θέσεις – τα μεγαλύτερα αδέλφια επιδεικνύουν την ικανότητα και τη δύναμή τους, ενώ τα μικρότερα αδέλφια καλλιεργούν πιο δημιουργικές στρατηγικές για να τραβήξουν την προσοχή».
Βέβαια, δεδομένου ότι είναι σχεδόν όλες οι έρευνες παρατηρησιακές και αναδρομικές, είναι αδύνατο να αποδειχθεί η αιτιώδης συνάφεια και να αποκλειστούν άλλοι λόγοι για τους οποίους ένας συγκεκριμένος πληθυσμός μπορεί να εμφανίζει δυνατές ηγετικές ικανότητες αντί να καλλιεργεί ήρεμη δημιουργικότητα.
Τα μοναχοπαίδια
Η μελέτη για τα μοναχοπαίδια, η οποία εξέτασε 250 Κινέζους μαθητές, πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας εγκεφαλικές σαρώσεις. Τα μοναχοπαίδια είχαν μέσο δείκτη νοημοσύνης, αλλά εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα σε τουλάχιστον ένα μέτρο δημιουργικότητας και χαμηλότερα επίπεδα συμφωνητικότητας.
Εκτός από τα τεστ συμπεριφοράς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μοναχοπαίδια είχαν επίσης αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στους υπεραμυγδαλιαίους έλικες τους (φαντασία, σχεδιασμός). Ταυτόχρονα, παρουσίαζαν μειωμένη δραστηριότητα στον μέσο προμετωπιαίο φλοιό τους (συμφωνητικότητα).
Τα τεστ IQ ή συμπεριφοράς, δεν είναι ακριβείς μετρητές της προσωπικότητας. «Εξετάζετε την απόδοση σε ένα τεστ», δήλωσε στο Quartz ο Mark Runko, εκδότης του Creativity Research Journal. «Δεν είναι απόλυτα ενδεικτικό του τι μπορεί ή τι θα κάνει ένα άτομο».