Πολλές φορές ένα παιδί πέφτει στο πάτωμα ουρλιάζοντας για διάφορους μικροσκοπικούς (και μερικές φορές άγνωστους) λόγους. Αλλά λέει ευγενικά «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» στους γονείς των φίλων του και μαζεύει τα παιχνίδια του χωρίς παράπονο για τους άλλους.
Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Δεν είναι ότι τα παιδιά σας συμπαθούν τους άλλους ανθρώπους περισσότερο από ό,τι συμπαθούν ή αγαπούν εσάς. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Διαβάστε επίσης: «Παιδί μου, κάτσε φρόνιμα» – Γιατί δεν πρέπει να λέμε αυτή τη φράση;
Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς θα μπορούσε να είναι ένα καλό σημάδι ότι το παιδί σας ασθάνεται μια βαθειά ασφαλή σύνδεση μαζί σας.
Ασφαλής δεσμός προσκόλησης
Τα βρέφη που έχουν μητέρες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν έναν ασφαλή δεσμό προσκόλησης. Αυτά τα μωρά μαθαίνουν ότι όταν είναι αναστατωμένα, οι μητέρες τους θα είναι εκεί για να τα παρηγορήσουν.
Τα παιδιά νιώθουν ώστε να εξερευνούν νέα περιβάλλοντα όταν οι μαμάδες τους είναι εκεί. Ο λόγος είναι πως ξέρουν ότι έχουν κοντά τους έναν αξιόπιστο φροντιστή που θα τα βοηθήσει αν κάτι πάει στραβά.
Γιατί λοιπόν τα παιδιά μας συμπεριφέρονται άσχημα μπροστά μας και όχι σε άλλους; Η απάντηση φαίνεται να είναι ότι αισθάνονται πιο άνετα μαζί μας. Ξέρουν ότι θα τα αγαπάμε ακόμα και όταν πετάνε τα παιχνίδια τους σε όλο το δωμάτιο. Ξέρουν ότι μπορούν να μας δείξουν τα πραγματικά τους χρώματα. Γιατί εμείς θα πιστεύουμε πάντα ότι αυτά τα χρώματα είναι φωτεινά.
Έτσι, ενώ παίρνουμε την πραγματική αγάπη και στοργή τους, παίρνουμε και τα άλλα πραγματικά συναισθήματά τους – ακόμη και τα όχι και τόσο ευχάριστα. Με άλλους που τα παιδιά αισθάνονται λιγότερο ασφαλή, είναι πιο συγκρατημένα.
Αν το καλοσκεφτείτε, δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα καθώς ενηλικιωνόμαστε. Συχνά έχουμε την καλύτερη συμπεριφορά μας και όταν συναντάμε αγνώστους ή όταν είμαστε στη δουλειά με τους συναδέλφους μας. Θα ντρεπόσασταν αν όλοι διάβαζαν εκείνο το καυστικό μήνυμα που στείλατε στην καλύτερή σας φίλη κατά τη διάρκεια μιας βαρετής συνάντησης.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνετε κάτι λάθος- στην πραγματικότητα, πιθανότατα σημαίνει ότι μάλλον κάνετε κάτι σωστό. Σημαίνει ότι τα παιδιά μας είναι αρκετά ασφαλή ώστε να είναι ο απόλυτος εαυτός τους για εμάς, στα καλά και στα άσχημα.