10 πράγματα που τα δίχρονα μπορούν να κάνουν μόνα τους

Σαν χτες μοιάζει που το νήπιο μπουσουλούσε και τώρα τρέχει σαν τον άνεμο… Κυριολεκτικά.
14 Ιανουαρίου 2023 | 08:10

Τα δίχρονα θέλουν να κατακτήσουν τον κόσμο. Δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το να ασκούν την ανεξαρτησία τους. Αυτή η επιθυμία τους επιτρέπει να δοκιμάζουν νέες δεξιότητες και να επιλύουν προβλήματα για το πώς να κάνουν πράγματα.

Όλα αυτά είναι ένα εκπληκτικό κατόρθωμα. Θυμάστε πόσο αβοήθητα ήταν αυτά τα περιπετειώδη και ζωηρά νήπια μόλις λίγα χρόνια πριν, όταν δηλαδή γεννήθηκαν;

Διαβάστε επίσης: Μαθαίνοντας το παιδί να κάνει μπάνιο μόνο του

Ακολουθούν 1-2 πράγματα που το δίχρονο παιδί σας μπορεί να κάνει μόνο του.

1. Ταξινομούν σχήματα & χρώματα

Το νήπιό σας εργάζεται εδώ και αρκετούς μήνες στην κατηγοριοποίηση αντικειμένων με βάση το σχήμα και το χρώμα. Μέχρι την ηλικία των δύο ετών κάνει υπερωρίες για να βάλει ότι μπορεί να βρει σε κατηγορίες. Τα αντικείμενα μπαίνουν πια σε σειρά ή οργανώνονται με συνέπεια.

2. Στέκονται στις μύτες των ποδιών τους

Μέχρι τα 2, τα νήπια έχουν αποκτήσει δύναμη του κορμού. Πιθανότατα θα θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν για να επιδείξουν τις ικανότητές τους στις μύτες των ποδιών τους. Πέρα από την εξάσκηση του συντονισμού και της ισορροπίας, έχει και άλλα οφέλη:

  • Ανάπτυξη της δύναμης των μυών της γάμπας
  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος
  • Την ικανότητα του σώματος να αντιλαμβάνεται πού βρίσκεται και πώς κινείται

3. Ανεβοκατεβαίνουν σκάλες

Αυτές οι σκάλες που παλαιότερα σας τρόμαζαν αρχίζουν να γίνονται συνήθεια για τα δίχρονα παιδιά. Τα νήπια είναι σε θέση να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες κρατώντας τα από τα κάγκελα χωρίς τη βοήθεια των γονιών τους.

4. Σκαρφαλώνουν σε έπιπλα

Με όλη τη δύναμη και την κινητικότητα που έχουν αποκτήσει τα δίχρονα στη σύντομη ζωή τους, μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν από τα περισσότερα έπιπλα με ευκολία. Επομένως, μην προσπαθείτε να βοηθήσετε τα νήπια όταν προσπαθούν να καθίσουν, εκτός αν το ζητήσουν.

5. Ρίχνουν και στοχεύουν

Είστε έτοιμοι να βγείτε έξω και να παίξετε μπάλα; Τα νήπια δουλεύουν τις ικανότητές τους στο πιάσιμο από την ηλικία του ενός έτους. Το πέταγμά τους μπορεί να είναι ακόμα λίγο πρόχειρο. Το μόνο που χρειάζεται όμως είναι λίγη εξάσκηση.

6. Μεταφέρουν πολλά παιχνίδια ταυτόχρονα

Κάποτε ήταν αρκετές διαδρομές για να μεταφέρουν ένα αντικείμενο από το σημείο Α στο σημείο Β. Τώρα έχει μετατραπεί σε μεταφορά πολλών μικρών παιχνιδιών σε έναν προορισμό. Ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των λεπτών και αδρών κινητικών δεξιοτήτων, τα νήπια είναι σε θέση να συλλέγουν και να μεταφέρουν περισσότερα από ένα παιχνίδια ή αντικείμενα κάθε φορά.

7. Τρέχουν

Με το να σταθεροποιούνται με το περπάτημα, τα νήπια θα θέλουν να δουν πόσο γρήγορα μπορεί να κινηθεί το σώμα τους. Και εξαιτίας αυτού, το τρέξιμο γίνεται το επόμενο φυσικό βήμα στην ανάπτυξή τους.

8. Μουτζουρώνουν

Το πρώτο στάδιο στην εκμάθηση της γραφής είναι το μουτζούρωμα. Και επειδή στα νήπια αρέσει να βλέπουν τι χρώματα δημιουργεί κάθε μαρκαδόρος, δεν χάνουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν (ακόμα και έξω από το χαρτί…).

9. Δείχνουν και ονομάζουν

Όταν φτάνουν τα δύο έτη, τα παιδιά είναι σε θέση να δείχνουν εικόνες όταν τους ζητείται. Εντοπίζουν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο σε μια εικόνα. Όσο περισσότερο δείχνουν, τόσο καλύτερα μπορούν να εκφραστούν στον κόσμο γύρω τους.

10. Χτίζουν πύργο με τουλάχιστον 4 τουβλάκια

Τα τουβλάκια είναι το αγαπημένο παιχνίδι των μικρών παιδιών. Με όλη την εξάσκηση που έχουν τα δίχρονα παιδιά στο παιχνίδι με τουβλάκια και στο στοίβαγμα αντικειμένων, θα πρέπει να είναι επαγγελματίες στο να μπορούν να χτίζουν αληθινούς πύργους.

Προς το παρόν μπορούν με τουλάχιστον τέσσερα τουβλάκια, αν όχι περισσότερα. Τους αρέσει να το κάνουν για να δουν πόσο ψηλά μπορούν να χτίσουν ή απλά τους αρέσει το γεγονός ότι μπορούν να γκρεμίσουν τον πύργο.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version