Η γονεϊκότητα δεν είναι μια απλή υπόθεση κι αν υποθέσουμε πως υπάρχουν κανόνες, πολλές φορές, θέλοντας και μη, καταρρίπτονται. Συνήθεις εκρήξεις των παιδιών, μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε έναν αγώνα επιβολής και εξουσίας που επηρεάζει τη σχέση των παιδιών με τους γονείς τους.
Πώς μπορεί να επέλθει η ισορροπία;
Διαβάστε επίσης: Θυμός: Τρία βήματα για να βοηθήσετε το παιδί να τον διαχειριστεί
Τα «παιχνίδια εξουσίας» και το αυταρχικό στυλ ανατροφής
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα προβλήματα που προκύπτουν με το παιδί μας είναι ζωτικής σημασίας για την επίλυσή τους. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι ειρηνικός και συνειδητός.
Καθώς το παιδί μεγαλώνει, συχνά παύει να είναι υπάκουο. Οι «εκρήξεις» στη συμπεριφορά των παιδιών δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Όταν αυτές συμβαίνουν, πολλοί γονείς υποθέτουν πως τα παιδιά τους προσπαθούν να τους επιβληθούν και να τους χειραγωγήσουν. Για το λόγο αυτό, μπορεί να ανταποκρίνονται με αυταρχικότητα.
Το αυταρχικό στυλ ανατροφής ωστόσο, δεν έχει θετικά αποτελέσματα.
Πώς να συμπεριφερθείτε στα παιδιά ώστε να επιλυθούν τυχόν συγκρούσεις;
Για να καλλιεργήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών, είναι προτιμότερο να κρατήσετε τον αυταρχισμό… έξω από το σπίτι.
Αντ’ αυτού, για να παραμείνει ισχυρός ο δεσμός με το παιδί σας και παράλληλα να του διδάξετε πολύτιμα «εργαλεία» ζωής, παραμείνετε ψύχραιμοι.
Η υπομονή, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός και η ήρεμη συζήτηση είναι όλα όσα χρειάζεστε για να επιβληθείτε. Κι αυτό γιατί μονάχα έτσι το παιδί μπορεί να καταλάβει τα λάθη του και να αλλάξει συμπεριφορά.
Οι γονείς έχουν πάντα δίκιο;
Όταν, ως γονείς, χρησιμοποιούμε τη θέση ισχύος μας για να επιβληθούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα συναισθήματα των παιδιών, τα πληγώνουμε πολύ περισσότερο από όσο μπορούμε να φανταστούμε.
Πίσω από φαινομενικά αθώες φράσεις επιβολής της εξουσίας μας, μπορούμε να φιμώσουμε τις απόψεις των παιδιών μας και να τα κάνουμε να αισθάνονται ως προσωπικότητες… ανύπαρκτα.
Ανεξάρτητα από τη σοφία που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, με τα χρόνια και την εμπειρία αποκτούμε, ως γονείς, αποκλείεται να έχουμε πάντα δίκιο, ούτε να ενεργούμε πάντοτε σωστά.
Για αυτούς του λόγους, ο διάλογος με το παιδί μας είναι ένα εξαιρετικής σπουδαιότητας στοιχείο ώστε να εκφράζονται τα συναισθήματα και των δύο πλευρών.
Αξίζει να μπείτε σε… παιχνίδια εξουσίας με το παιδί;
Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια στην οποία κυριαρχούν οι συγκρούσεις, ο αυταρχισμός και η έλλειψη διαλόγου τείνουν να είναι ανασφαλή και να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Οι εκρήξεις των παιδιών δεν είναι τίποτα άλλο από μια υπερβολική συσσώρευση συναισθημάτων που πρέπει να απελευθερωθούν με κάποιο τρόπο. Είναι προφανές πως δεν το κάνουν επίτηδες. Επομένως, η παροχή στα παιδιά ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για να εκφραστούν ελεύθερα είναι πολύ σημαντική.
Εάν λοιπόν αισθάνεστε ότι, σε στρεσογόνες στιγμές, υιοθετείτε μια αυταρχική στάση για να ηρεμήσετε τη συμπεριφορά των παιδιών σας, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε τις τακτικές σας.
Οι συγκρούσεις με τα παιδιά άλλωστε, θα υπάρχουν, είτε το θέλουμε είτε όχι.
Γιατί μέσω αυτών των καταστάσεων να μην επιλέξουμε να βγάλουμε κάτι ωφέλιμο με αγάπη και υπομονή;