Μήπως ήρθε η ώρα για τεχνολογικό τάιμ άουτ;

Όταν ήσασταν για πρώτη φορά έγκυος λογικά οραματιζόσασταν ένα παιδί χωρίς οθόνες να συζητάει μαζί σας εις βάθος στο τραπέζι. Αλλά μετά… γίνατε γονείς.
phone κινητό
24 Ιανουαρίου 2023 | 08:05

Από τα νήπια που φαίνεται να καταλαβαίνουν την τεχνολογία καλύτερα από εσάς μέχρι τους εφήβους που χρειάζονται λίγη (αλλά όχι υπερβολική) ελευθερία, μπορεί να αναρωτιέστε αν πρέπει να υιοθετήσετε τεχνολογικά τάιμ άουτ.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Αμερικανική Ένωση Λόγου και Ακοής, ένα παιδί ηλικίας κατά μέσο όρο οκτώ ετών και κάτω χρησιμοποιεί περισσότερες από 3 προσωπικές συσκευές τεχνολογίας, όπως υπολογιστή ή τάμπλετ, έξυπνες συσκευές ή κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών στο σπίτι.

Διαβάστε επίσης: Μοντέρνα οικογένεια: Η σχέση μας με την τεχνολογία

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια να είναι ελεύθερα να εκφραστούν πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα συναντάμε κάπου στη μέση, ακόμη κι αν αυτό βρίσκεται στο metaverse.

Γιατί τα παιδιά μπορεί να θέλουν τάιμ άουτ από την τεχνολογία

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι οι γονείς θέτουν όρια στη συμπεριφορά των παιδιών τους στον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη. Αλλά πολλές φορές οι νέοι αναζητούν αυτοεπιβαλλόμενα διαλείμματα. Αν επισκεφθείτε την ετικέτα «flip phone» στο TikTok, θα παρατηρήσετε ότι έχει συγκεντρώσει πάνω από 226 εκατομμύρια προβολές.

Αυτό αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι η Gen Z και η Gen Alpha αποζητούν χρόνο μακριά από τα smartphones. Πολλοί μπορεί να το θεωρήσουν ότι πρόκειται απλώς για μια τάση. Για κάποιους είναι ένα απαραίτητο διάλειμμα από τις κοινωνικές πλατφόρμες.

Η πιο πρόσφατη μελέτη της Common Sense διαπίστωσε ότι οι έφηβοι (13-18 ετών) ξοδεύουν σχεδόν μιάμιση ώρα καθημερινά χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα, μόνο το ένα τρίτο (34%) δηλώνει ότι απολαμβάνει τη χρήση τους.

Η ψυχική υγεία μπορεί επίσης να αποτελεί κινητήρια δύναμη για αυτά τα αυτοεπιβαλλόμενα διαλείμματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 61% των εφήβων παραδέχτηκε ότι τα φίλτρα ομορφιάς τους κάνουν μόνο να αισθάνονται χειρότερα για την εμφάνισή τους.

Οι ηλικίες μεταξύ 5 και 21 ετών είναι καθοριστικές στην ανάπτυξη ενός ατόμου. Τότε εξερευνά την ταυτότητά του, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα μέρος όπου τα παιδιά και οι έφηβοι καταναλώνουν συνεχώς πληροφορίες για το ποιοι νομίζουν ότι πρέπει να είναι.

Κάνοντας ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να επιτρέψει στα παιδιά και τους εφήβους να εξερευνήσουν τις φυσικές τους ικανότητες και τα ενδιαφέροντά τους χωρίς να ανησυχούν υπερβολικά για την προσαρμογή τους ή για το αν κάνουν τα πράγματα όπως οι άλλοι.

Γιατί οι γονείς μπορεί να ενδιαφέρονται για την εφαρμογή διαλειμμάτων

Η επιβολή ενός τεχνολογικού τάιμ άουτ μπορεί να μην είναι η κατάλληλη επιλογή για όλες τις οικογένειες. Με τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο από ποτέ στις οθόνες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι γονείς ανησυχούν για τον αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία. Και δικαίως, με το άγχος στα παιδιά και τους εφήβους να βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.

Τα παιδιά μπορεί να επωφεληθούν από ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν αυτά τους δημιουργούν κυρίως αρνητικά συναισθήματα ή αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταλαμβάνουν σημαντικές δραστηριότητες που είναι βασικές για την ψυχική τους υγεία, όπως ο ύπνος, η άσκηση και ο ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποδειχτεί σωτήρια για πολλά παιδιά. Για τα παιδιά που μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν φίλους αυτοπροσώπως, η δημιουργία διαδικτυακών φιλικών σχέσεων μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποκτήσουν υποστήριξη από συνομηλίκους.

Αντί να επιβάλλετε τάιμ άουτ ή άλλα μέτρα, ξεκινήστε με μια ανοιχτή συζήτηση. Δημιουργήστε μαζί μια συμφωνία που φαίνεται λογική και για τους δυο σας. Το κλειδί είναι η εύρεση ισορροπίας. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν την τεχνολογία σε βαθμό όπου δεν επηρεάζονται ο ύπνος, η μετακίνηση, η μάθηση και ο ποιοτικός χρόνος με τους φίλους και την οικογένειά τους.

Πρόσφατα Άρθρα
Μειωμένη όρεξη: Πώς θα τρώει το παιδί περισσότερο; 5 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πότε θα είναι έτοιμο το παιδί για smartphone; 5 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδί: Πρέπει να του λέμε «Είμαστε περήφανοι για εσένα»; 4 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τι να κάνετε όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο 4 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Η καλή ανατροφή των παιδιών συνοψίζεται σε μόλις 4 πράγματα 3 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιταμίνη D: Η έλλειψή της στα παιδιά συνδέεται με αυτοάνοσα 3 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Πότε να αφήσουμε το παιδί να παίρνει αποφάσεις; Χθες… 2 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Αυτισμός: 30 στα 1000 παιδιά στο φάσμα 2 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Όταν τα παιδιά δεν μας λένε τι τους συμβαίνει 1 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί ροζ για τα κορίτσια και μπλε για τα αγόρια; 1 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διάβασμα: 5 μυστικά για να μεγαλώσετε μικρούς αναγνώστες 31 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Πιο συνεργάσιμο παιδί μέσα σε λίγες μόνο μέρες 31 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Μήπως το παιδί έχει άγχος ύπνου; 30 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Τα παιδιά μπορεί επίσης να βιώνουν εποχική συναισθηματική διαταραχή 30 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Ευγνωμοσύνη: Βοηθήστε τα παιδιά να την καλλιεργήσουν 29 Οκτωβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version