Υλικά για 12 μερίδες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 βανίλια, κρυσταλλική
2½ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει
Ξύσμα πορτοκαλιού, προαιρετικά
Για το γλάσο:
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
1. Χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Ρίχνουμε και το αλεύρι κοσκινισμένο στο μείγμα και ανακατεύουμε, αυτήν τη φορά με το χέρι.
2. Λαδώνουμε μια φόρμα για κέικ, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C, για περίπου 50 λεπτά.
3. Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε.
4. Οση ώρα ψήνεται το κέικ μας, ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας σε ένα μπολ τα υλικά. Ανάλογα με το πόσο ρευστό θέλουμε να βγει το γλάσο, ρίχνουμε μία μία κουταλιά νερό.
5. Μόλις το κέικ κρυώσει, το περιχύνουμε με το γλάσο. Αν θέλουμε, μπορούμε να πασπαλίσουμε το κέικ μας με λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.