Οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως το κινητό τηλέφωνο, το τάμπλετ και ο φορητός υπολογιστής, μπορούν να προκαλέσουν αρκετή ανησυχία στους γονείς για το τι κάνουν τα παιδιά τους στο διαδίκτυο.
Μπορεί επίσης να ανησυχείτε για τον χρόνο που περνάει το παιδί σας μπροστά σε οθόνες. Μια λύση και στα δύο δράματα θα μπορούσε να είναι απλά να πάρετε το κινητό από τα χέρια του παιδιού και να το αναγκάσετε να διαβάσει ένα βιβλίο.
Διαβάστε επίσης: Ο απλός τρόπος για να αντιστρέψετε τις επιπτώσεις που έχουν οι οθόνες στο παιδί
Ωστόσο, μια ειδικός της ψυχολογίας προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν κακή ιδεά.
Τι λένε οι ειδικοί
Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Dr. Claire Halsey «μπορεί να είναι δελεαστικό να αφαιρέσετε εντελώς τη συσκευή ενός παιδιού ως ένας τρόπος διαχείρισης του υπερβολικού χρόνου στην οθόνη».
«Αλλά αυτή η προσέγγιση όλα ή τίποτα δημιουργεί πολλές συγκρούσεις«, συμπληρώνει. «Δεν τα βοηθά να κάνουν θετικές επιλογές σχετικά με το πού και πότε θα έχουν χρόνο στην οθόνη». Διδάσκοντας στα παιδιά να διαχειρίζονται τον χρόνο τους θα τα βοηθήσετε περισσότερο. Και η διδασκαλία μέσω του παραδείγματος είναι ο καλύτερος τρόπος.
«Φυσικά, υπάρχουν φορές που η θέσπιση ορίων στον χρόνο της οθόνης είναι κατάλληλη. Για παράδειγμα – για να βοηθήσετε το παιδί σας να συγκεντρωθεί στις εργασίες του ή πριν κοιμηθεί, τότε ο καθορισμός ενός κανόνα για την απομάκρυνση από τις συσκευές είναι χρήσιμος τόσο για τη μάθηση όσο και για τον ύπνο».
Η απαγόρευση ή η αφαίρεση της συσκευής του παιδιού σας για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Δεν δίνει σε εσάς και το παιδί σας την ευκαιρία να μάθετε πότε είναι εντάξει και πότε πρέπει να την απενεργοποιήσει.
Θέλετε επίσης να νιώθει ότι μπορεί να σας εμπιστεύετε πότε συνδέθηκε ή αν κάποιο περιεχόμενο είναι επιβλαβές. Η ανοιχτή επικοινωνία για το τι βλέπουν στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των παιδιών.
Πώς να βοηθήσετε το παιδί να μειώσει το χρόνο που αφιερώνει στο κινητό πριν κοιμηθεί
Καθιερώστε έναν κανόνα ότι οι συσκευές δεν μπαίνουν στα υπνοδωμάτια, ειδικά το βράδυ. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να μεταβεί από τη συσκευή του παίζοντας ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Μπορείτε ακόμη και να δείτε μια ταινία μαζί.
Θέστε οικογενειακά όρια και δημιουργήστε ζώνες χωρίς οθόνη
Συμφωνήστε για το πότε θα δεσμευτείτε όλοι να απενεργοποιήσετε τις συσκευές σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις όπου ο χρόνος της οθόνης θα σήμαινε έλλειψη επικοινωνίας, όπως κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων και των σύντομων διαδρομών με το αυτοκίνητο. Είναι επίσης καλό για το παιδί σας να βλέπει την αυτοπειθαρχία σας.
Αναζητήστε ευκαιρίες για να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα ή να κάνετε κάτι ως οικογένεια
Προσπαθήστε να βγείτε για μια βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο. Ένα παιχνίδι όπως το κρυφτό είναι εξαιρετικοός τρόπος για να κουράσετε τα υπερδιεγερμένα παιδιά και να ενθαρρύνετε τον καθαρό αέρα μακριά από συσκευές. Πείτε τους πόσο πολύ εκτιμήσατε εσείς οι ίδιοι αυτόν τον χρόνο μαζί, μακριά από το δικό σας κινητό τηλέφωνο.
Κρατήστε τη συζήτηση ανοιχτή και ειλικρινή
Πολλοί άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας, νιώθουν την ανάγκη να στραφούν στις οθόνες για να κοινωνικοποιηθούν. Οπότε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν ζητάμε από τα παιδιά να απομακρύνουν τις συσκευές τους.
Η διακοπή αυτής της μορφής επικοινωνίας χωρίς μια εποικοδομητική συζήτηση ως προς το «γιατί», μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις μέσα στις οικογένειες. Αντ’ αυτού, εξηγήστε τους ότι ένας υγιής συνδυασμός αλληλεπίδρασης πρόσωπο με πρόσωπο και στο διαδίκτυο είναι σημαντικός – και ότι μπορούν να πάρουν κάτι και από τα δύο.