Marie Kondo: Αγκαλιάζουμε το χάος της γονεϊκότητας

Mετά από τρία παιδιά, «τα παράτησε» και αποδέχτηκε το «ακατάστατο» σπίτι της. Τα μη ρεαλιστικά στάνταρ «σκοτώνουν» τη χαρά.
2 Φεβρουαρίου 2023 | 08:00

Η Marie Kondo είναι διεθνούς φήμης επαγγελματίας διοργανώτρια ίσως πιο διάσημη για το ερώτημα «αυτό προκαλεί χαρά;» – μια ερώτηση που μας προτείνει να κάνουμε όταν αποφασίζουμε αν θα κρατήσουμε ένα αντικείμενο στο σπίτι μας.

Το τρίτο παιδί της φαίνεται να την έσπρωξε στη χώρα της αταξίας, όπου οι περισσότεροι από εμάς που μεγαλώνουμε παιδιά διαμένουμε μόνιμα. «Το σπίτι μου είναι ακατάστατο, αλλά ο τρόπος που περνάω τον χρόνο μου είναι ο σωστός τρόπος για μένα σε αυτό το σημείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πολλοί γονείς, ειδικά οι γυναίκες, παλεύουν με την ιδέα ότι η καλή φροντίδα του σπιτιού είναι σημάδι καλής γονικής μέριμνας. «Κάθε γυναίκα που ξέρω γνωρίζει ότι αν κάποιος πρόκειται να επικρίνει την κατάσταση του σπιτιού σας, θα ρίξει το φταίξιμο σε εκείνη, ανεξάρτητα από τον μπαμπά ή τα μεγαλύτερα παιδιά σε αυτό το σπίτι», λέει o ψυχολόγος KC Davis.

Διαβάστε επίσης: Home alone: Τι να προσέξετε πριν αφήσετε το παιδί μόνο στο σπίτι

Όπως λέει και η Kondo, μην αναβαθμίζετε την οργάνωση του σπιτιού σε κάποια ηθική υποχρέωση. Για να βρείτε την ευεξία στο σπίτι σας, ανάμεσα σε όλα τα αντικείμενα – είτε είναι ζωγραφισμένα ή έχουν πάνω τους αυτοκολλητάκια – αναρωτηθείτε: Τι θα προτιμούσα να μη μας περιβάλλει;

Το σπίτι σας θα φαίνεται διαφορετικό κατά τα διάφορα στάδια της ζωής σας

Δεν είναι ρεαλιστικό να διατηρείτε το ίδιο μινιμαλιστικό περιβάλλον στο σπίτι σας όπως πριν κάνετε παιδιά. Ούτε θα πρέπει να «συμμορφωθείτε» στα πρότυπα που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι φωτογραφίες δεν λένε την πλήρη ιστορία ενός σπιτιού.

Το κόλπο, σύμφωνα με τον Davis, είναι να προσεγγίσουμε το χάος ως φυσική συνέπεια της γονεϊκότητας παρά ως ηθική αποτυχία. Υπάρχει μια διαφορά, σημείωσε, ανάμεσα σε ένα χάος που είναι «περιττό άγχος και μια ενεργειακή διαρροή» και στην κανονική ακαταστασία – «ζουν άνθρωποι εδώ».

Τα ερωτήματα που πρέπει να θέσετε είναι «τι με βοηθά να νιώθω καλά στο σπίτι μου;» και «τι διευκολύνει την οικογενειακή ζωή;». Μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε ότι πολλές συμπεριφορές και συνήθειες των παιδιών δεν θα διαρκέσουν για πάντα.

Το καθάρισμα είναι γρηγορότερο όταν έχετε σκεφτεί την οργάνωση

Κατά τον Davis, το κλειδί είναι η εστίαση στη λειτουργικότητα. Δεν χρειάζεται να είναι όλα τα πράγματα αισθητικά και τακτοποιημένα όλη την ώρα. Γνωρίζοντας ότι υπάρχει ένα σύστημα για την αντιμετώπιση της ακαταστασίας μπορεί να μειώσει το άγχος.

Επιτρέψτε στα παιδιά να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός οικογενειακού περιβάλλοντος που θα δίνει χαρά σε κάθε μέλος

Τα παιδιά μπορεί να σας κάνουν να αλλάξετε τα συναισθήματά σας για το σπίτι. Ορισμένες ακαταστασίες μπορεί να αξίζουν τον κόπο. Για παράδειγμα, πώς μπορείτε να θυμώσετε με μια χαοτική κουζίνα όταν ξέρετε ότι περάσατε εκεί χρόνο με τα παιδιά σας μαθαίνοντάς τους μια πολύτιμη και διασκεδαστική δεξιότητα;

Η οργάνωση γίνεται ευκολότερη με την εξάσκηση

Χρειάζεται χρόνος για να μάθουμε μια νέα δεξιότητα και δεν ξεκινάμε όλοι από το ίδιο σημείο εκκίνησης. Η οργάνωση, όπως και η άσκηση, είναι μια συνήθεια και όχι μια μεμονωμένη πράξη. Μετά την αρχική ταξινόμηση, απαιτείται καθημερινή συντήρηση. Όπως και με κάθε άλλη αλλαγή τρόπου ζωής, αυτό θα χρειαστεί εξάσκηση.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version