Τα μικρά παιδιά έχουν και μικρά στομάχια, λέει η διατροφολόγος Courtney Hines. «Θέλετε να χορταίνετε με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και όχι με κενές θερμίδες όπως η ζάχαρη».
Όταν τα παιδιά τρώνε πολλή ζάχαρη, συνηθίζουν σε υπερβολικά γλυκές γεύσεις και μπορεί να αρχίσουν να απορρίπτουν άλλες γεύσεις που αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Η πρόσθετη ζάχαρη είναι δύσκολο να αποφευχθεί και μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθείτε τι τρώει το παιδί σας όλη την ημέρα.
Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Tips για να βελτιώσετε τη διατροφή της οικογένειας
Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε σταδιακά τη ζάχαρη από τη διατροφή του παιδιού σας.
1. Ανανεώστε τη ρουτίνα του πρωινού σας
Η οικογένειά σας πιθανόν να τρώει περισσότερη ζάχαρη στο πρωινό παρά στο επιδόρπιο. Και η ζάχαρη δεν προέρχεται μόνο από τα παιδικά δημητριακά, τους χυμούς και το σοκολατούχο γάλα. Τα γιαούρτια με γεύσεις, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα σιρόπια είναι μερικά από τους συνήθεις ύποπτους.
2. Μαγειρέψτε περισσότερο στο σπίτι
Όσο περισσότερο μπορείτε να μαγειρεύετε για την οικογένειά σας στο σπίτι, τόσο περισσότερο έλεγχο έχετε στα τρόφιμα που τρώτε. Όταν τρώτε έξω, προσπαθείστε κάνετε πιο υγιεινές επιλογές και προσέξτε τις μερίδες.
3. Εντάξτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή
Τα περισσότερα παιδιά (ακόμη και οι ενήλικες) δεν τρώνε αρκετά φυτικά προϊόντα κάθε μέρα, όπως μήλα, καρότα, μπρόκολο, μπανάνες και πιπεριές. Τα ολόκληρα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν νερό και φυτικές ίνες, που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αισθάνονται χορτάτα.
Επιπλέον, οι έρευνες λένε ότι το μάσημα αποτελεί σημαντικό μέρος του κορεσμού. Συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά στα γεύματα και στα σνακ. Στόχος είναι το μισό πιάτο σας να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά.
4. Ξανασκεφτείτε τα ποτά
Αυτό περιλαμβάνει τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και τους χυμούς φρούτων. Ακόμη και ο 100% χυμός φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης περιέχει ζάχαρη χωρίς καμία από τις φυτικές ίνες που θα βρείτε σε ένα κομμάτι φρούτου.
Οπότε μια καλή τακτική είναι να δίνετε στα παιδιά να τρώνε ολόκληρα φρούτα, όπως ένα μήλο, αντί να πίνουν χυμό μήλου. Περιορίστε τα αναψυκτικά και τους χυμούς σε ειδικές περιστάσεις. Προσπαθήστε να κάνετε το νερό διασκεδαστική υπόθεση, αφήνοντας το παιδί να διαλλέξει για παράδειγμα ένα ξεχωριστό μπουκάλι νερό.