Καλώς ήρθατε στη γονεϊκότητα! Είναι σαν να ξυπνήσατε μια μέρα σε μια ξένη χώρα. Εκεί κυριαρχούν οι πρωτόγονοι άνθρωποι και η επικοινωνία γίνεται μέσω του κλάματος και ενός κώδικα κραυγών.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε αυτόν τον νέο κόσμο, ο ύπνος είναι σαν το χρυσάφι: πολύτιμος και σπάνιος. Στις μέρες μας, όμως, πολλές μαμάδες και μπαμπάδες τα καταφέρνουν μόνοι τους. Ως αποτέλεσμα, η φροντίδα ενός νεογέννητου μπορεί να είναι απαιτητική.
Υπάρχουν πολύ λίγα χέρια για κούνημα και πολύ λίγες ώρες μέσα στην ημέρα για να τα κάνετε όλα. Κάποια στιγμή, πολλοί γονείς χρειάζονται το μωρό να κοιμηθεί – μόνο του και ήσυχα – για λίγες ώρες.
Διαβάστε επίσης: Αυτο-ηρεμία: Πώς μπορεί να τη μάθει το μωρό;
Και έτσι, από αυτοσυντήρηση, πολλοί στρέφονται στην κοινή, αν και αμφιλεγόμενη, πρακτική της εκπαίδευσης ύπνου, με την ελπίδα να πείσουν το μωρό να κοιμηθεί μόνο του.
Πόσο ωφελεί το μωρό το πρόγραμμα ύπνου, σύμωνα με την επιστήμη;
Η εκπαίδευση στον ύπνο ωφελεί περισσότερο τους γονείς παρά τα μωρά. Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί στην υιοθέτηση άκαμπτων ρουτινών, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή νευροπλαστικότητας και ειδικό σε θέματα γονέων Nathan Wallis.
«Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Το μωρό σας έχει τεράστιο πλεονέκτημα να ξυπνάει τέσσερις φορές τη νύχτα και να εφοδιάζεται με μητρικό γάλα. Αυτό βοηθά σημαντικά τον ταχέως αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του», επισημαίνει.
Οι πρώτες 1000 ημέρες της ζωής ενός μωρού έχουν μεγάλη επίδραση στην υπόλοιπη ζωή τους. «Φυσικά, η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να έχουν λίγο ύπνο για να μπορούν να φροντίζουν όλα τα άλλα παιδιά. Αλλά δεν χρειάζεται να πιέζετε το μωρό από το πρώτο έτος της ζωής του να κοιμάται όλη τη νύχτα. Και το συντομότερο δυνατό».
Δεν υπάρχει επιστημονικός χρυσός κανόνας για το πόσο ύπνο χρειάζονται τα μωρά και τα παιδιά, λέει ο Wallis. «Το θέμα είναι πραγματικά να βεβαιωθείτε ότι το κάθε παιδί σας έχει αρκετό ύπνο ώστε να λειτουργεί σωστά».
«Υπάρχουν περίπου τρεις ή τέσσερις φορές τη νύχτα που πλησιάζουμε στο να ξυπνήσουμε. Αυτό που έχουμε κάνει ως ενήλικες είναι ότι έχουμε μάθει να συνδέουμε τους κύκλους του ύπνου μας μεταξύ τους», εξηγεί.
Μαθαίνοντας ένα μωρό να το κάνει αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε κοντά του για να το καθησυχάσετε πριν ξυπνήσει πλήρως. Ο Wallis συνιστά να μπείτε σιγά σιγά και σταδικά σε μια ρουτίνα. Αποφύγετε να ρίχνετε το βάρος και το άγχος της εκπαίδευσης ύπνου στο νεογέννητο.
«Πρέπει να συμβιβαστούμε σε όλα αυτά τα πράγματα από κοινού και να βρούμε μια λύση που να λειτουργεί για όλη την οικογένεια», τονίζει.