Είναι 7:54 π.μ. και έχετε έξι λεπτά για να βγείτε από το σπίτι πριν αργήσετε στο σχολείο – πάλι. Το ένα παιδί βρίσκεται στο πάτωμα γεμάτο με το γάλα που έριξε κάτω και στα ρούχα του και το άλλο φοράει ακόμα πιτζάμες προσπαθώντας να σας πείσει ότι είναι πολύ άρρωστο για να πάει σχολείο.
Τους ζητάτε (ήρεμα) να αλλάξουν και να βουρτίσουν τα δόντια τους, τουλάχιστον 4 φορές, γιατί θα χάσουν την πρώτη ώρα κι εσείς τη συνάντησή σας στη δουλειά. Η υπομονή σας αρχίζει να εξαντλείτε καθώς κάνουν γκριμάτσες στον καθρέφτη και αγνοούν τις οδοντόβουρτές τους.
Μπορεί να νιώθετε ένοχοι, θυμωμένοι και απογοητευμένοι. Αυτά τα άσχημα συναισθήματα μπορεί σας ακολουθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, δυσκολεύοντας τα παιδιά να συγκεντρωθούν στο σχολείο και εσάς να επικεντρωθείτε στη δουλειά σας.
Διαβάστε επίσης: Γονείς: 3 τρόποι για να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας
Ενώ ο περιστασιακός πρωινός καυγάς είναι αναπόφευκτος, αν συμβαίνει περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να βλάπτετε ακούσια την αυτοεκτίμηση των παιδιών. Όταν είστε αγχωμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο να δείτε πόσο ευάλωτα και αθώα είναι τα παιδιά. Βοηθάει να θυμάστε ότι δεν προσπαθούν κακόβουλα να ανατρέψουν το πρόγραμμά σας.
«Πρόκειται για ένα στάδιο», λέει η Judy Arnall, συγγραφέας του βιβλίου Parenting With Patience (Γονείς με υπομονή), προσθέτοντας ότι, μέχρι την ηλικία των επτά ετών, τα παιδιά είναι εγωκεντρικά, γεγονός που εξηγεί γιατί είναι συνεχώς αργοπορημένα.
Έτσι, την επόμενη φορά που το θυελλώδες πρωινό πριν το σχολέιο θα ξεκινήσει άσχημα, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να επαναφέρετε τη μέρα όλων σε πιο χαρούμενη τροχιά.
Βάλτε λίγη μουσική
Η ακρόαση μουσικής μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή σας. Μπορείτε να βάλετε κάτι αργό και χαλαρωτικό για να δημιουργήσετε μια αίσθηση ηρεμίας. Μπορείτε ακόμα και να βάλετε μια μελωδία που κάνει όλους να θέλουν να χορέψουν και να τραγουδήσουν μαζί της. Η μουσική θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το άγχος και θα εγγυηθεί χαμόγελα σε όλους.
Δείξτε χαρούμενοι (ακόμα κι αν δεν είστε)
«Όταν είστε απογοητευμένοι, δοκιμάστε να χαμογελάσετε», προτείνει η ψυχολόγος Sandy Ages. Τα χαμόγελα είναι μεταδοτικά (όπως και η ήρεμη φωνή) και κάνουν τεράστια διαφορά στη διάθεση όλων. Δοκιμάστε να τραγουδάτε ό,τι λέτε. Ίσως διαπιστώσετε ότι τα παιδιά είναι πιο πρόθυμα να φορέσουν τα παπούτσια τους όταν τους το ζητάτε με αστεία φωνή.
Κάντε «restart»
Αν νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο, τα παιδιά ξεφεύγουν και η μέρα αρχίζει να εκτροχιάζετε… ξαναξεκινήστε την από την αρχή. Πείτε ξανά καλημέρα ή αλλάξτε το θέμα σε κάτι που όλοι περιμένετε με ανυπομονησία, όπως να φάτε παγωτό για επιδόρπιο απόψε.
Επισημάνετε την καλή συμπεριφορά
Το επαινείτε τα παιδιά για μικρά πράγματα και να τους δίνετε μια αγκαλιά μπορεί να τα βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι η καλή συμπεριφορά έχει τα οφέλη της και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους. Αυτό μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη διάθεση ενός πρωινού. Μπορεί να κάνει ένα παιδί να νιώσει ότι εκτιμάτε την προσπάθεια και επομένως να γίνει πιο συνεργάσιμο.
Δείτε τη μεγάλη εικόνα
Σταματήστε και ρωτήστε τον εαυτό σας: «Θα έχει σημασία αυτό σε πέντε χρόνια;» προτείνει ηArnall. Αν όχι, προσπαθήστε να αποδεχτείτε ότι θα αργήσετε, ότι το πάτωμα είναι γεμάτο γάλα και ότι το παιδί σας δεν έχει τελειώσει την εργασία του.
Η αποδέσμευση θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε από την πίεση και θα σας δώσει ανάσα για να κάνετε τα πράγματα λογικά. Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε γι’ αυτό, λέει η ψυχολόγος Jeanne Williams με έδρα το Έντμοντον, εφόσον τα πρωινά σας κυλούν ομαλά τις περισσότερες ημέρες. Και να θυμάστε, υπάρχει πάντα το αύριο.