Νήπια: Γιατί πρέπει να τους επιτρέπετε μια μερική ανεξαρτησία

Όπως εμείς αισθανόμαστε καλά όταν καταφέρνουμε να κάνουμε πράγματα χωρίς τη βοήθεια κάποιου, έτσι και τα νήπια θέλουν μέχρι ενός σημείου την ανεξαρτησία τους για να πειραματιστούν με τις δεξιότητές τους και να τις βελτιώσουν.
1 Μαρτίου 2023 | 08:00

Τα νήπια, όπως και τα μεγαλύτερα παιδιά, πρέπει να κάνουν πράγματα μόνα τους για να είναι ευτυχισμένα. Μέσω της ανεξαρτησίας που τους δίνουμε, ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους και είναι σε θέση να αναπτύξουν καλύτερα τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους.

Πολλές φορές, ως γονείς ίσως εκπλησσόμαστε και αγχωνόμαστε όταν το μικρό παιδί μας αρνείται τη βοήθειά μας. Ωστόσο, είναι κάτι φυσιολογικό καθώς τα παιδιά μεγαλώνοντας αρχίζουν να αποζητούν αυτονομία. Γιατί επιβάλλεται να τους την επιτρέψουμε;

 

Διαβάστε επίσης: Mindful Eating: Η ωφέλιμη διατροφική τάση (και) για τα νήπια

Πώς ωφελούνται τα νήπια όταν τα αφήνουμε να κάνουν κάποια ασφαλή πράγματα μόνα τους

Όλα τα παιδιά είναι περίεργα για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Παρατηρούν και προσπαθούν να επαναλάβουν αυτά που βλέπουν να κάνουν άλλα παιδιά ή ενήλικες. Αυτή η συμπεριφορά είναι όπως είπαμε φυσιολογική και αποτελεί μέρος της ανάπτυξής τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, τα παιδιά έχουν έμφυτο κίνητρο να κάνουν πράγματα για τον εαυτό τους και να βοηθούν προκειμένου να αισθάνονται χρήσιμα. Βρίσκονται σε μια συνεχή μαθησιακή διαδικασία και οποιαδήποτε δραστηριότητα βλέπουν, ακόμα κι αν είναι μονότονη για εμάς, τους τραβάει την προσοχή. Οι δουλειές του σπιτιού για παράδειγμα, όπως το ξεσκόνισμα των επίπλων ή το σκούπισμα μπορεί για εμάς να φαίνονται αγγαρείες, αλλά για τα μικρά παιδιά αποτελούν μια ευχάριστη πρόκληση.

Ένα παιδί που μπορεί να κάνει πράγματα μόνο του, αρκεί αυτά φυσικά να μην ενέχουν κανέναν κίνδυνο, είναι προετοιμασμένο για το μέλλον και μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τυχόν προβλήματα. Κι αυτό διότι μέσω αυτής της ανεξαρτησίας:

Καλλιεργείται το αίσθημα της ευθύνης

Όταν αφήνουμε τα παιδιά να εμπλέκονται στις δουλειές του σπιτιού, αισθάνονται μέρος της δυναμικής της οικογένειας. Επιπλέον, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες και να συνεργάζονται.

Καθώς μεγαλώνουν, τα νήπια που τους επιτρέπεται να κάνουν πράγματα και μόνα τους όπως το να μαζέψουν τα παιχνίδια τους, θα μπορούν να κάνουν με ευκολία και πιο δύσκολες δραστηριότητες.

Ενισχύεται η αυτοεκτίμηση

Όταν τα παιδιά παίρνουν αποφάσεις, η αυτοεκτίμησή τους ενισχύεται και η ανάπτυξή τους βελτιώνεται. Σαν αποτέλεσμα, ως ενήλικες στο μέλλον, είναι πιο πιθανό να μη φοβούνται να αντιμετωπίσουν τα τυχόν εμπόδια στο δρόμο τους. Κι αυτό διότι θα είναι πιο σίγουροι ότι είναι ικανοί να κάνουν οτιδήποτε με θέληση και προσπάθεια.

Μειώνεται ο φόβος της αποτυχίας

Τα παιδιά που από μικρή ηλικία κάνουν πράγματα μόνα τους, αποδέχονται συνήθως πιο εύκολα τα λάθη τους καθώς μεγαλώνοντας καταλαβαίνουν πως και αυτά είναι μέρος της μάθησης και πως είναι αδύνατο σε κάθε περίπτωση να λειτουργούν όλα άψογα από την πρώτη προσπάθεια.

Περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας

Σύμφωνα με ένα πείραμα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, η αποδοχή μικρών ευθυνών από ένα παιδί έχει θετική επίδραση στις μελλοντικές του επιτυχίες. Ο λόγος είναι ότι ένα μικρό παιδί που μαθαίνει να κάνει πράγματα μόνο του, αποκτά όπως προαναφέρθηκε, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Έτσι, μαθαίνει να «αγωνίζεται» και να προχωρά παρά τις δυσκολίες κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας.

*Εν κατακλείδι

Είναι φανερό πως το αφήνουμε τα νήπια να κάνουν πράγματα και μόνα τους έχει τεράστια αναπτυξιακά οφέλη, εφόσον βέβαια οι δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία και την εξελικτική τους ανάπτυξη.

Οι γονείς πρέπει να είναι εκεί για να επιβλέπουν και να καθοδηγούν, αλλά πρέπει και να μην επεμβαίνουν όπου τα νήπια δεν το έχουν ανάγκη, παρά μόνο για να τα παρακινούν και να τα ενθαρρύνουν να προσπαθήσουν ξανά και ξανά.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version