Η εφηβεία θυμίζει σε πολλούς γονείς τα νηπιακά χρόνια, με θυελλώδεις διαθέσεις, αυξημένη ευαισθησία και ένταση μεταξύ της ανάγκης για αυτονομία και της ανάγκης για σύνδεση. Η διαφορά είναι ότι οι έφηβοι πλησιάζουν την ενηληκίωση με αυξανόμενες ευθύνες και υψηλότερες προσδοκίες.
Μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος, αλλά είναι επίσης μια περίοδος απίστευτης ανάπτυξης του εγκεφάλου και συναισθηματικής ανάπτυξης. Οι έφηβοι μπορεί να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα ευμετάβλητα συναισθήματά τους, αλλά μόλις το καταφέρουν, μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ευρύτερο κόσμο με πνεύμα δημιουργικότητας και ενέργειας.
Επικοινωνούν με τους συνομηλίκους τους και με τον κόσμο γύρω τους, νοιάζονται βαθιά για κοινωνικούς σκοπούς και αφηρημένες αρχές όπως η αλήθεια και η δικαιοσύνη. Αγκαλιάζουν το νέο – πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει συγκρούσεις με τους γονείς, οι οποίοι εκπροσωπούν τους παλιούς τρόπους.
Διαβάστε επίσης: Κινητό: Τι θα συμβεί αν το πάρουμε απ’ το έφηβο παιδί μας;
Αλλά αν οι γονείς είναι ανοιχτοί, μπορούν να μάθουν από τα έφηβα παιδιά τους και να ανακτήσουν τη συναισθηματική σπίθα, τη δημιουργικότητα, την αναζήτηση του καινούργιου και την κοινωνική δέσμευση που μπορεί να έχουν ξεχάσει με τις ευθύνες της γονεϊκότητας.
Η ανάπτυξη στην εφηβεία είναι ακόμη σε εξέλιξη
Πολλοί γονείς περιμένουν από τους εφήβους να είναι σε θέση να ελέγχουν πλήρως τα συναισθήματά τους. Αλλά αυτό δεν είναι ακόμη δυνατό λόγω των ορμονικών αλλαγών, του σχολικού και οικογενειακού στρες και του γεγονότος ότι ο εγκέφαλος δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, ιδίως στους τομείς της κρίσης, της συλλογιστικής και της επίλυσης προβλημάτων.
Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, ο προμετωπιαίος φλοιός, δεν αναπτύσσεται πλήρως μέχρι την ηλικία των 25 ετών, το νωρίτερο.
4 υποτιμημένες πτυχές της εφηβείας
- Η συναισθηματική σπίθα προέρχεται από τη σύγκρουση των συναισθηματικών και σκεπτόμενων περιοχών του εγκεφάλου των εφήβων. Αυτό τους δίνει την ικανότητα να ζουν τη ζωή στο έπακρο, με πάθος και σκοπό, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει στους εφήβους κυκλοθυμία ή υπερευαισθησία.
- Η κοινωνική δέσμευση είναι προϊόν της μετατόπισης στην εφηβεία από τη γονική επιρροή προς την επιρροή των συνομηλίκων. Οι γονείς γενικά το φοβούνται αυτό, βλέποντας τους κινδύνους της πίεσης των συνομηλίκων. Αλλά προετοιμάζει τα παιδιά για βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις σε όλους τους τομείς στο μέλλον.
- Η αναζήτηση νέων εμπειριών μπορεί να οδηγήσει τους εφήβους να αναλαμβάνουν ρίσκα. Αλλά τους παρέχει επίσης το θάρρος που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τον έξω κόσμο.
- Σε αντίθεση με τους ενήλικες, οι έφηβοι είναι πιο ανοιχτοί στη δημιουργική εξερεύνηση σε νέες ιδέες.