Παιδικό γραφείο: Φτιάξε το βήμα – βήμα

Η έννοια του «παιδικού γραφείου» έχει αποκτήσει ιδιαίτερη δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και συγκεκριμένα την περίοδο της καραντίνας η αντίληψη όλων ως προς τι ορίζεται παιδικό γραφείο άλλαξε.
12 Μαρτίου 2023 | 09:00

Η εξ αποστάσεως εργασίας των γονιών και η τηλεκπαίδευση των παιδιών έγιναν καθημερινότητα. Έφεραν στο προσκήνιο νέες ανάγκες μεταξύ των οποίων και η αναδιαμόρφωση ενός νέου είδους γραφείου για τα παιδιά. Η παλιά εκείνη βιβλιοθήκη με το ενσωματωμένο γραφείο, το μικρό γωνιακό γραφειάκι ή ακόμα και το τραπέζι της κουζίνας δεν κάλυπταν τις ολοένα αυξανόμενες και διαφορετικές απαιτήσεις των νέων συνθηκών.

Οι γονείς κλήθηκαν έτσι να αναζητήσουν διαφορετικούς τρόπους ώστε να κρατήσουν τα παιδιά αφοσιωμένα κατά τη διάρκεια του μαθήματος αλλά και παραγωγικά τις ώρες εκτός σχολείο. Ένα σύγχρονο παιδικό γραφείο θα πρέπει να είναι ένας άνετος και όμορφος χώρος εργασίας για τα παιδιά. Ένας χώρος εξοπλισμένος πλήρως με όλα τα απαραίτητα εργαλεία που θα τα βοηθήσει να δουλεύουν συγκεντρωμένα ενώ ταυτόχρονα θα τους παρέχει και κίνητρο να εργαστούν.

Η κατασκευή ενός τέτοιου χώρου μπορεί να φαντάζει εξουθενωτική διαδικασία. Δεν χρειάζεται όμως να γίνει. Γι΄αυτό θα σε βοηθήσουμε βήμα προς βήμα να σχεδιάσεις προσεκτικά το παιδικό γραφείο ώστε να ικανοποιεί τις καθημερινές ανάγκες των παιδιών και παράλληλα να τα βοηθήσει να θριαμβεύσουν στα μαθήματά τους και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους.

1ο βήμα – Καθόρισε το σκοπό του παιδικού γραφείου

Πριν ξεκινήσεις να διαλέγεις έπιπλα, είναι απαραίτητο να καθορίσεις το σκοπό του χώρου. Τι εννοούμε; Αναρωτήσου τι ακριβώς χρειάζεται για να πετύχει το παιδί σου ενώ βρίσκεται στο παιδικό του γραφείου. Είναι αρκετή μια ήσυχη περιοχή ή μια μικρή γωνιά του σπιτιού για διάβασμα και μελέτη ή χρειάζεται μεγαλύτερο χώρο για να εργαστεί και να φτιάχνει πιο δημιουργικά projects; Η κατανόηση του χώρου θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις τη διάταξη, τα έπιπλα και τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς.

 

2ο βήμα – Επίλεξε τη σωστή τοποθεσία

Εδώ όλα εξαρτώνται από τους διαθέσιμους χώρους του σπιτιού σου. Έχε στο νου σου ότι ιδανικά το παιδικό γραφείο πρέπει να τοποθετηθεί, όπως είπαμε και πριν, σε κάποιο ήσυχο μέρος του σπιτιού ώστε να μην αποσπάται η προσοχή των παιδιών από θορύβους και άλλους περισπασμούς όπως π.χ η τηλεόραση ή το δικό σου γραφείο. Επίσης βασικό είναι να έχει πρόσβαση σε φυσικό φως και καθαρό αέρα. Εάν είναι εφικτό, προτίμησε ένα μέρος στο οποίο θα έχεις και εσύ εύκολη πρόσβαση ώστε να μπορείς ανά πάσα στιγμή να προσφέρεις την απαραίτητη βοήθεια αλλά και να ελέγχεις την πρόοδό του με τα μαθήματα.

 

3ο βήμα – Δημιούργησε τη διάταξη

Εφόσον προσδιόρισες το σκοπό του παιδικού γραφείου και την τοποθεσία του, ήρθε η ώρα να φτιάξεις τη διάταξή του με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και της άνεσης. Λάβε υπόψη σου το μέγεθος του δωματίου και τον τύπο των επίπλων που χρειάζεται το παιδί. Ένα καλό και σταθερό γραφείο, μια άνετη και εργονομική καρέκλα, μια βιβλιοθήκη ή ράφια είναι απαραίτητα για ένα χώρο εργασίας. Κοίταξε πώς θα τα ενσωματώσεις όλα στο χώρο ώστε όλα να είναι πλήρως λειτουργικά.

 

4ο βήμα – Επίλεξε τα έπιπλα

Το να επιλέξεις τα κατάλληλα έπιπλα που θα καλύψουν τις άμεσες αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες είναι από τα πιο κρίσιμα βήματα. Για παράδειγμα, το γραφείο και η καρέκλα (όπως ήδη αναφέραμε) πρέπει να είναι εργονομικά σχεδιασμένα για να αποτρέπουν τον πόνο στην πλάτη, στον αυχένα και να μειώνουν τη κούραση. Τα ράφια ή η βιβλιοθήκη πρέπει να είναι στιβαρά και προσβάσιμα, με αρκετό χώρο για σχολικά βιβλία και υλικό μελέτης. Εάν το παιδί σου θα εργάζεται και σε υπολογιστή τότε επένδυσε σε μια οθόνη και πληκτρολόγιο υψηλής ποιότητας για να αποτρέψεις την καταπόνηση των ματιών και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

 

5ο βήμα – Εξόπλισε το χώρο

Ένα σωστός εξοπλισμός είναι απαραίτητος για τη συνολική επιτυχία της επιχείρησης «παιδικό γραφείο». Αρχικά, σκέψου το είδος της εργασίας των παιδιών. Είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη την ηλικία τους και τις εκάστοτε ανάγκες τους. Ένα γραφείο πρέπει να είναι εξοπλισμένο από τα πιο απλά, όπως στυλό, μολύβια, γόμες, ξύστρες, πρόχειρα τετράδια, μαρκαδοράκια και διορθωτικές ταινίες, μέχρι σχολικά βιβλία, υποπόδια, mousepads, βάσεις οθόνης, φωτιστικά και καλάθι αχρήστων.

6ο βήμα – Πρόσθεσε προσωπικές πινελιές

Το παιδικό δωμάτιο οφείλει να είναι όμορφο, άνετο και φιλόξενο. Ένας μουντός χώρος χωρίς τις έξτρα προσωπικές πινελιές θα παραμείνει κάτι ξένο στο παιδί. Βοήθησέ το να διαλέξει κάτι που του αρέσει ή να προσθέσει οτιδήποτε το κάνει να αισθάνεται ωραία. Μπορεί για παράδειγμα να είναι μια φωτογραφία σας ή ένα αγαπημένο του παιχνίδι. Ίσως πάλι ένα φυτό εσωτερικού χώρου ή κάποιο έργο τέχνης που αγαπάει να δώσουν αυτό που χρειάζεται. Ακόμη και ένα πουφ σε κάποια γωνιά ή ένα άνετο χαλί να προσδώσει στιγμές χαλάρωσης για ενδιάμεσα ή μετά το πέρας της εργασίας του.

 

7ο βήμα – Θέσπισε κανόνες

Τελευταίο αλλά αρκετά σημαντικό είναι να βάλεις ορισμένους κανόνες στη χρήση του δωματίου. Ξεκαθάρισε το σκοπό του στο παιδί και βεβαιώσου ότι εκείνο με τη σειρά του θα τον κατανοήσει. Θέσε κανόνες για το θόρυβο, την οργάνωση και την καθαριότητα.

 

Με λίγη προσπάθεια, αφοσίωση και αρκετή δημιουργικότητα, το παιδικό γραφείο θα γίνει ένας από τους αγαπημένους χώρους του παιδιού σου.

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version